Arī Tu vari cept garšīgu saldskābmaizi :)


sadaļa: LEKTORI RAKSTA

autors: DACE KALĒJA

Vai zini, kas šo pelēcīgi nomākušos dienu padarītu mazliet saulaināku? Tikko no cepeškrāsns izņemta paplāte ar maizes kukulīšiem un pilnīga svētlaime, kad visa māja smaržo pēc maizītes. Arī Tu vari sevi un savus mīļos iepriecināt. Vajadzīga ir tikai mīlestība un labā griba. Un jā, arī daži produkti nepieciešami un cepeškrāsns, kurā Tu labprāt kaut ko izcep.

Gribu tikai uzreiz Tev pateikt, ka es neesmu gatavošanas lielmeistars un arī neesmu mācījusies kulinārijas skolās. Ir lietas, ko es ikdienā daru virtuvē un tās man patīk un padodas. Šeit es uzrakstīšu kā es cepu maizīti, bet, ja Tev ir kādi citi padomdevēji vai Tu jau pati cep, tad, protams, vari izvērtēt un rīkoties pēc sava prāta :)

...
Komentāri (14)  |  2012-08-22 18:02  |  Skatīts: 10872x         Ieteikt draugiem       TweetMe        Dalīties

Lasīt tālāk.


Atkarība un laimes terapija


sadaļa: LEKTORI RAKSTA

autors: BRIGITA MIRONOVA-STANKĒVIČA

Sveiciens vasaras pilnbriedā!

Ir pagājis krietns laiks, kopš pēdējo reizi rakstīju. Pa šo laiku ir daudz kas skaists noticis un arī daudz mācību nācies apgūt. Var tikai nobrīnīties, cik ātri viss materializējas – gan labais, gan „noderīgais”J

Vienu pamatīgu mācību šovasar uz savas ādas izbaudīju un tās ir atkarības važas – manā gadījumā tā ir smēķēšana. Tā kā atkarības seminārā pie Ineses dalījos savā pieredzē, viņa man mīļi lūdza – vai varu par to pastāstīt arī plašākai auditorijai, jo šī atkarība skar daudzus, arī Pavasara studijas sekotājus

...
Komentāri (26)  |  2012-08-14 03:15  |  Skatīts: 6052x         Ieteikt draugiem       TweetMe        Dalīties

Lasīt tālāk.


Nu kā var tā rezonēt jeb dažas atziņas no Agneses semināra:)


sadaļa: LEKTORI RAKSTA

autors: ILZE GULBE

 Sveiki šai skaistajā jūlija dienā. Iepriekšējo reizi, kad rakstīju – ārā bija netipiski auksta jūlija diena, tagad Dievs visu iegriezis otrādi.

Pagājušajā sestdienā ar kaifu un prieku piedalījos Agneses Bērziņas (jeb Agneses no Ragaciema)  seminārā. Inese jau ir rakstījusi par Agnesi, kā arī par semināra iespaidiem. Pēc semināra guvu tik lielu iespaidu, ka nevarēju nepadalīties ar savām atziņām un sajūtām. 

...
Komentāri (10)  |  2012-08-01 16:45  |  Skatīts: 5069x         Ieteikt draugiem       TweetMe        Dalīties

Lasīt tālāk.


To darīt man patīk vēl, un vēl, un vēl ...


sadaļa: LEKTORI RAKSTA

autors: DACE KALĒJA

Katrai mums ir dažādas sirdi iepriecinošas nodarbes, kas iedvesmo un ko patīk darīt vēl un vēl, un vēl… Cita ada – no rīta un vakarā, skatoties savu seriālu un katru brīvo brītiņu. Citu iedvesmo sava puķu dobe – kaut ko iestādīt, aprušināt, aplaistīt, pajūsmot… Kāda cita cep kūciņas un cepumus, izšuj vai gatavo apsveikuma kartiņas, dara to ar prieku un rūpību, izdomā arvien jaunas idejas un jūsmo par rezultātu. Un es šeit domāju par tām nodarbēm, kas iedvesmo, piepilda ar labsajūtu, mīlestību. Par kurām iedomājot, sirds smaida un dvēsele gavilē. 

Viena no manām iedvesmām ir maizītes cepšana. Un Tu tikai nedomā, ka tas ir tik vienkārši kā sabērt baltmaizes cepamajā krāsniņā produktus. Tas nav arī sarežģīti, bet tici man – iedvesmojoši, pacilāti un lidojoši gan!

...
Komentāri (5)  |  2012-08-01 03:56  |  Skatīts: 2597x         Ieteikt draugiem       TweetMe        Dalīties

Lasīt tālāk.


Kā uzturēt sevī pozitīvismu mazliet apmākušā jūlijā dienā :)


sadaļa: LEKTORI RAKSTA

autors: ILZE GULBE

Labrīt vai labdien skaistā jūlija dienā! Rīts varbūt nav tik karsts kā parasti jūlija rīti. Bet tas jau nenozīmē, ka saules nav, ja viņa ir paslēpusies aiz mākoņiem!

Šorīt gadījās būt agri Rīgas centrā, jo lielais bērns brauca uz nometni un gluži vieglprātīgi biju nozaudējusi ārsta zīmi, vajadzēja pēdējā brīdī skriet pakjaļ jaunai. Tā nu atrodos jaukā Rīgas centra kafejnīcā, uz krēsla guļ rudens jaka (!), lai mazliet nenosaltu, un vēroju apkārt notiekošo caur kafejnīcas logu.

Cilvēki no paša rīta neaizksatās tādi īpaši smaidīgi, laikam sailgojušies pēc lielāka karstuma. Tā nu pavadu laiku kafejnīcā, gaidu, kad 9:30 sāksies foto kursi un esmu izvilkusi savu mīļo datoru, lai piefiksētu dažu labu domu, kas ieskrējusi galvā. Esmu īsts kafejnīcu un restorānu „iedzīvotājs”, drīz būšu eksperts, kur ir wi-fi, kur nav, kur ko var apēst, cik kur maksā kafija, utt.

Tā nu lai citus un sevi pie reizes uzmundrinātu šajā jaukajā, taču klimata un temperaturās ziņā ne pašā tipiskākajā jūlija rītā, nolēmu padalīties savā „pataloģiskā optimisma” pieredzē labas noskaņas, garastāvokļa un vienkāršas laimes uzturēšanai visas dienas garumā. Šo sajūtu jau vajag tikai šodien – no rīta līdz vakaram, jo rītdiena pati par sevi parūpēsies. Mans uzdevums ir jauki, viegli, ar šarmu un

...
Komentāri (6)  |  2012-07-20 04:33  |  Skatīts: 2946x         Ieteikt draugiem       TweetMe        Dalīties

Lasīt tālāk.


Vija Vētra – personības valdzinājums vai ko mēs domājam vai nedomājam par saviem ierobežojumiem?


sadaļa: LEKTORI RAKSTA

autors: ILZE GULBE

„Šogad es atbraucu ar nelielu koncerta programmu (viņa dejoja nepilnas divas stundas). Nākamgad, kad man paliks 90 gadi, kas jau ir pēc 6 mēnešiem, tad uztaisīšu plašāku programmu un uzstāšos lielākā zālē”.

Ar šādiem vārdiem savu uzstāšanos šogad savā koncertā jūnijā, kas notika Rīgas Tehniskās Universitātes zālē, pabeidza leģendārā latviešu izcelmses dejotāja Vija Vētra. Man bija tā laime apmeklēt Vija Vētras koncertu.

Pateicoties pārpildītajai skatītāju zālei, sēdēju uz grīdas pie pašas skatuves, tāpēc man bija tas gods vērot šo leģendāro sievieti tuvplānā visu koncerta laiku. Biju pilnīgi fascinēta! Kā var tik graciozi, enerģiski, reizē dejiski, bet vienlacīgi konkrēti un tieši kustēties dejā, kur katrai kustībai ir mērķis un nekas nav nejaušs. Vecums atkāpjas, gadiem šajos Dievišķajos dejas mirkļos nav nekādas nozīmes!

...
Komentāri (4)  |  2012-07-17 03:48  |  Skatīts: 5112x         Ieteikt draugiem       TweetMe        Dalīties

Lasīt tālāk.


Iedvesma tepat līdzās...


sadaļa: LEKTORI RAKSTA

autors: ILZE GULBE

 Darbojoties ar saviem mīļotajiem īpašumiem (nodarbojos ar īpašumu tirdzniecību), sapratu, ka ļoti būtiskas ir labas un kvalitatīvas fotogrāfijas. Pati galīgi neesmu tehniska, tajā ziņā – īsta blondīne. Visas instrukcijas jebkurai aparatūrai parasti apgūst vīrs vai vecāka meita un tad man izstāsta, kā to lietot. Bet nu visām lietām pienāk dzīvē brīdis, kad kaut kas jāmaina, tas parasti notiek, kad ir pietiekami liela motivācija.

Mana motivācija šajā gadījumā bija patiesa vēlme iemācīties skaisti fotografēt vai vienkāršāk runājot – taisīt smukas bildes. Sešus mēnešus biju knipsējusi īpašumus ar savu aparātu, ne to vienkāršako, bet bez maināmiem objektīviem. Tā nu nobriedu, 

...
Komentāri (17)  |  2012-07-14 02:07  |  Skatīts: 4814x         Ieteikt draugiem       TweetMe        Dalīties

Lasīt tālāk.


Ar mīlestības acīm raugoties


sadaļa: LEKTORI RAKSTA

autors: DZINTRA ČEVERE

Ik reiz kad mums ceļā trāpās kāds agresīvi noskaņots, kašķīgs, dusmīgs cilvēks, EGO saceļ spuras un grib mesties pretī vai mudīgi aizstāvēties. Taču, kas aiz tā var slēpties? Par to ik reizi iedomājos, kad nonāku šādā situācijā. Noteikti jau es ar kaut ko šādu situāciju esmu sev piesaistījusi, turklāt katra tāda situācija ir kā pārbaude, kā mēs rīkosimies. Taču manā ziņā ir tas vai atbildēšu līdzīgi, vai izturēšos iecietīgi un mierīgi. Man ir tāds paradums, kad braucu pie stūres, gadās šoferīši, kuri, ļoti grib „ielīst” priekšā visus sastrēgumā apbraucot, vai uzvedas agresīvi, vai kā citādi, kas varētu pamatīgi sadusmot, tajā brīdī es neviļus sāku meklēt attaisnojumu šim cilvēkam -  iespējams, viņam vajag ātrāk, iespējams viņam, kas atgadījies, iespējams viņš ir sastrīdējies ar kādu tuvu cilvēku un tagad „izgāž” dusmas, jo katra agresijas izpausme, ir mīlestības dēļ – precīzāk, tās trūkuma dēļ. Šādi attaisnojot otra „agresīvā” šoferīša rīcību, varu novēlēt tam laimīgu ceļu un mierīgi turpināt savējo.

...
Komentāri (2)  |  2012-07-14 01:45  |  Skatīts: 2115x         Ieteikt draugiem       TweetMe        Dalīties

Lasīt tālāk.


Galvu augšā


sadaļa: LEKTORI RAKSTA

autors: DZINTRA ČEVERE

Cik daudz labu atziņu un secinājumu var saņemt ikdienas. Ik uz soļa ir zīmes un mācības. Savā ikdienā mēs satiekam daudz cilvēku, vai tie būtu radi, draugi, kolēģi, nepazīstamie cilvēki tramvajā, uz ielas, veikalā. Kad biju maza atceros, reiz prātoju, visi saka Latvija ir maza, Latvija ir maza, bet pat ejot uz tām pašām vietām, apmeklējot tos pašus veikalus, braucot tajā pašā tramvajā mēs satiekam ar vien jaunas sejas. Likās cik tad ir to cilvēku vienā Rīgā vien, ja katru dienu, atkal ir citi cilvēki, citas sejas … 

Cik aizraujoši ir pavērot cilvēkus. To, cik līdzīgi un reizē pilnīgi dažādi esam. Cik dažādas sejas izteikmes, žesti, kustības… Kāds ir iegājis sevī, noslēdzies un iegrimis pārdomās, risinot problēmas, sastādot iepirkumu sarakstu, plānojot savas gaitas. Cits – vienkārši bauda pastaigu pa parku, sarunu ar savu līdzcilvēku, draugu, kolēģi, kāds domās sarunājas pats ar sevi, savu dvēseli, ar Dievu, ar enģeļiem, vai kādiem citiem Augstākiem spēkiem. Kāds - laimīgs par šo dienu, cits rūpju nomākts soļo pa ielu, pat nepaceļot acis, un neieelpojot ziedošo liepu reibinošo smaržu, un neapzinoties cik mēs tomēr katrs esam laimīgi, jo mums ir dota šī diena, lai to padarītu par vislabāko! Jā, tieši šodienu, un tieši par VISLABĀKO DIENU!

...
Komentāri (2)  |  2012-07-13 21:05  |  Skatīts: 2143x         Ieteikt draugiem       TweetMe        Dalīties

Lasīt tālāk.


Parunāsim par vecākiem un bērniem


sadaļa: LEKTORI RAKSTA

autors: DZINTRA ČEVERE

Ar lielu prieku un iedvesmu vēlos Tevi iepazīstināt ar Ilzi Zvaigzni, smaidošu, skaistu sievieti, divu bērnu māmiņu. Pavasara studijā mēs jau labu laiku ik pa brīdim apsvērām ideju, ka šos seminārus vajadzētu aiznest līdz jauniešu auditorijai. Tik bieži bija izskanējušas frāzes - „ja vien es to būtu zinājusi agrāk”, „man to neviens nestāstīja”, „tad es būtu pavisam savādāk rīkojusies” u.tml. Lūk, arī Ilze bija viena no šīm sievietēm, un teica, ka Pavasara studijai noteikti jāuzrunā jaunieši. Un nu jau turpat pusgadu Pavasara studijā tiek rīkoti semināri tieši jauniešiem. Par to, kādēļ tādi ir vajadzīgi, ko tie var sniegt un jau sniedz, kā arī daudz ko citu, lasi sarunā ar Ilzi!

Dz.Č. – Kas bija tas galvenais iemesls, kas Tevi pamudināja ierosināt un atbalstīt šos seminārus jauniešiem?

I.Z. – Tā noteikti bija vēlēšanās piedāvāt mūsdienu jauniešiem iespēju saņemt informāciju par lietām, par kurām man tajā vecumā nebija iespēju uzzināt - kā būt savas dzīves autoram, kā veidot attiecības ar apkārtējiem un, pirmkārt, jau ar sevi, kā iegūt pašapziņu, kā nebaidīties pieņemt savus lēmumus un daudz ko citu. Protams, tas no manas puses bija arī savtīgi, jo man ir 18 gadīga meita, kurai es noteikti vēlētos šādas zināšanas nodot. Esmu viņai teikusi, ja man viņas vecumā būtu bijusi pieeja šādai informācijai, es noteikti savā dzīvē būtu pieļāvusi uz pusi mazāk kļūdu. Bet, kā jau zinām, no kļūdām gūstam mācības... Un vēl viena nepieciešamība šīs zināšanas nodot ar jauniešu semināru palīdzību, ir tā, ka padsmitnieka vecumā, lai kā mēs – vecāki, censtos, pārsvarā gadījumu tomēr netiekam uzskatīti par autoritātēm. Mēs esam autoritātes no bērna mazotnes un bieži atgūstam šo statusu, kad mūsu bērns jau uzsācis savas pieaugušā cilvēka gaitas. Taču padsmitnieka vecumā visbiežākā autoritāte ir draugi vai varbūt kāds cits pieaugušais, piemēram, treneris, skolotājs vai tml. Tā nu ar Inesi aprunājoties, vienojāmies, ka vislabāk šai auditorijai atbilstu kāds no gados jaunākajiem Pavasara studijas lektoriem. Dzirdot atsauksmes par Tevis vadītajiem semināriem, Dzintra, esmu pārliecināta, ka mūsu izvēle bija pareiza!

...
Komentāri (0)  |  2012-07-11 20:08  |  Skatīts: 1714x         Ieteikt draugiem       TweetMe        Dalīties

Lasīt tālāk.