TU vari ļoti daudz


Komentārs:

linda - 2012-06-07 17:42
Jā, šī filma ir lieliska un liek aizdomāties par mūsu katra spējām. Paldies, ka esi izcēlusi šo filmu, jo, manuprāt, tā lieliski parāda, kā mēs katrs varam ko darīt, lai pasaule būtu labāka!
Ir tik viegli pateikt, ka pie neveiksmēm ir vainojama valsts, krīze utt., bet tik grūti pašai sev atzīt, ka es taču esmu autore savai dzīvei un katra situācija ir manis pašas radīta. Arī es dažkārt iekrītu upura lomā, bet tad man vienmēr iekšējā balss saka, ka es esmu pati atbildīga par visu, kas notiek manā dzīvē, un tik neticami, ka mirklī, kad mans prāts to aptver, es sāku domāt citādāk un vienmēr rodas risinājums, kā artisināt radušās grūtības! :)
Lai mums katrai izdodas iegriezt savu svārstiņu pozitīvā virzienā! :)



sadaļa: LEKTORI RAKSTA

autors: IRINA DOBROVOĻSKA

Dažreiz grūtajos brīžos mēs domājam, ka no mums pašiem nekas nav atkarīgs. Viss notiek it kā pats no sevis – vai runa iet par reformām un procesiem valsts mērogā, vai ekonomisko situāciju, bezpajumtniekiem, nelabvēlīgām ģimenēm, pamestiem bērniem... tā Jūs turpiniet domāt, cik mazi un nenozīmīgi esiet, lai to visu varētu izmainīt. Bieži vien cilvēki saka: Nu ko es varu, esmu taču parasts cilvēks”.

Bez šaubām, ir lietas, kuras mēs nevaram ietekmēt, piemēram, laika apstākļi, gadalaiku maiņa, laika plūsma, vecums utt. Bet, kā zināms, nav sliktu laika apstākļu - ir nepiemērots apģērbs. Kas attiecās uz laiku, tad parastajiem cilvēkiem laika ir tik pat daudz cik prezidentiem un milionāriem. Vecums? Piekrītu, ka mēs nevaram pilnībā izvairīties no vecuma ietekmes uz mūsu ārējo izskatu, bet izmaiņas skars tikai mūsu ķermeni. Taču, ja apzinies, ka mūsu dvēsele ir nemirstīga un tai nav vecuma, no ta iegūst arī ķermenis. Vai esi pamanījusi, ka daudziem cilvēkiem gados it kā nebūtu vecuma, viņu acis spīd, viņi ir spēka un enerģijas pilni. Viņi ļoti mīl dzīvi un dzīve atbild viņiem ar to pašu, un vecums atkāpjās...

Īstenībā, ļoti daudz ir atkarīgs no mums pašām. Katra no mums ir spējīga izdarīt daudz labu darbu, katra var būt noderīga.  Viss ir atkarīgs no tā, vai Tu tam tici. Īstenībā, katrai no mums ir pa spēkam ja nu ne izmainīt pasauli, tad kļūt par lielu izmaiņu iniciātori. Un šo izmaiņu rezultātā galu galā izmainīsies arī pasaule.

Es nojautu to arī agrāk, un papildus pierādījumu tam guvu, noskatoties amerikāņu mākslas filmu „Maksā uz priekšu” vai „Pay it forward”.  Es ļoti iesaku tev šo filmu noskatīties. Žēl tikai, ka tai ir dramatiskas beigas. Nodrošinies ar salvetēm...

Šajā filmā vienpadsmitgadīgais puisis Trevors socialo zinību stundā ir saņēmis uzdevumu izstrādāt plānu, kā viņš var izmainīt pasauli. Šīs plāns bija jāsastāda gada laikā. Šeit jāpiebilst, ka viņa mamma bija alkohola atkarīgā un audzināja viņu viena pati. Viņa vecāmamma tāpat bija alkoholoķe un dzīvoja uz ielas.

Jau nākošajā sociālo zinību stundā Trevors ir piedāvājis paša izstrādāto programmu ar nosaukumu „Maksā uz priekšu”. Programmas īstenošanu viņš sāk ar sevi: viņš palīdz trīs cilvēkiem, piedāvājot katram no tiem izdarīt pa labam darbam vēl 3 cilvēkiem. Tie trīs tad turpmāk palīdzēs vēl trijiem utt.

Trevora pirmais labais darbs bija palīdzība kādam vīrietim-bezpajumtniekam, kas turklāt bija narkomāns. Puisis piedāvāja viņam pārnākšņot savas mājas garāžā. Pateicībā par to vīrietis salaboja Trevora mammas mašīnu. Vēlāk viņš izglāba no pašnāvības sievieti, kas grasījās lekt no tilta upē.

Trevors vēlējās arī palīdzēt savai mammai sakārtot viņas dzīvi. Viņš iepazīstināja viņu ar savu sociālo zinātņu pedagogu. Tas bija viņa otrais labais darbs.

Vēsts par šo programmu, kā arī par labiem darbiem izplatījās ļoti ātri un galu galā nonāca līdz Trevora vecaimammai.  Vecāmamma glābj no policistu izsekošanas vienu bandītu. Vēlāk tas bandīts, būdams ievainots nokļūst kādas slimnīcas uzņemšanas nodaļā. Un atceroties par labiem darbiem viņš atsakās no neatliekamās palīdzības, palaižot pa priekšu meiteni, kuru piemeklējusi astmas lēkme... Vēlāk bandīts ir izstāstījis par šo plānu kādam Losandželosas žurnalistam, kas savukārt ir izlēmis satikties ar Trevoru lai uzņemtu par viņu sižetu.

Ja Tu vēl neesi aizmirsusi, visi šie notikumi  kļuva iespējami pateicoties vienkāršā vienpadsmitgadīga puiša rīcībai!

Vai vien vari iedomāties, kāds spēks ir TEVĪ?

Lūdzu padomā, kā Tu vari izmainīt pasauli!

Ar mīlestību un pateicību,

Irina

Komentāri (11)  |  2012-06-07 17:04  |  Skatīts: 3967x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
mairita - 2012-06-07 17:40
Esmu šo filmu redzējusi, un tā mani ļoti iedvesmoja.
Beigās protams asaras lija straumēm.
Paldies, ka atgādinājāt par to! :)

linda - 2012-06-07 17:42
Jā, šī filma ir lieliska un liek aizdomāties par mūsu katra spējām. Paldies, ka esi izcēlusi šo filmu, jo, manuprāt, tā lieliski parāda, kā mēs katrs varam ko darīt, lai pasaule būtu labāka!
Ir tik viegli pateikt, ka pie neveiksmēm ir vainojama valsts, krīze utt., bet tik grūti pašai sev atzīt, ka es taču esmu autore savai dzīvei un katra situācija ir manis pašas radīta. Arī es dažkārt iekrītu upura lomā, bet tad man vienmēr iekšējā balss saka, ka es esmu pati atbildīga par visu, kas notiek manā dzīvē, un tik neticami, ka mirklī, kad mans prāts to aptver, es sāku domāt citādāk un vienmēr rodas risinājums, kā artisināt radušās grūtības! :)
Lai mums katrai izdodas iegriezt savu svārstiņu pozitīvā virzienā! :)

dainarozenberga - 2012-06-07 19:37
Uhhhh... Es tikko noskatījos šo filmu. Nebiju redzējusi... Puņķi un asaras, sen tā nebiju raudājusi, no sirds... Jā, ir vērts noskatīties un vēlreiz noticēt, ka savu pasauli varam izmainīt tikai mēs paši...
Un te links, kur var noskatīties:
http://my-hit.ru/film/3384/online

ardnija - 2012-06-07 20:15
Jā, arī mani ši filma ļoti uzrunāja...paldies, ka atgādinājāt, ikdienas dunā biju piemirsusi...es tikai domāju, pēc šīs filmas noskatīšanās, dīvaini, es īstenīb'akatru dienu daru daudz labu darbu daudziem cilvēkiem, jo tāds ir mans darbs, kāpēc filmā visi pārējie bija tik pārsteigti , ka jāizdara 3 labi darbi, mēs ikdienā darām daudz vairāk un nemaz par tiem nedomājam k'a par kaut ko īpašu - ka glābjam pasauli. es domāju, ka tikai t'a arī var dzīvot, cenšoties kādam palīdzēt, vienīgais tur palīdzēja tiem, kas nemaz to neprasīja, es parasti palīdzu, jo man lūdz.....kā īsti tur ir ar to palīdzēšanu, kad drīkst un kad nevajag uzbāzties ar palīdz'ību?Lai nesanāk "lāča pakalpojums"

dainarozenberga - 2012-06-07 20:59
Ar palīdzēšanu ir ļoti interesanti... Man tāpēc ļoti patīk nosaukums - Pay it forward. Angļu valodā sanāk laba spēle ar vārdiem - Don't pay back, pay it forward. Un, manuprāt, par to jau arī ir filma - dari labu, bet darot labu šiem 3 cilvēkiem Tu no viņiem neko negaidi atpakaļ... Mēs saņemam "lāča pakalpojumu" tad, ja gaidām pateicību, vai arī "ne"gaidām noraidījumu... Cilvēkiem ir jāpalīdz, ja lūdz, ja Tev šķiet, ka savādāk nevari, ka tiešām jāpalīdz... Bet NEKAD nedrīkst gaidīt atpakaļ. Un ja mēs skaidri saprotam kā strādā Visums - viss atnāk 10kārtīgi, bet pa ļoti dažādiem un mums pašiem neparedzamiem ceļiem... No sirds, vairojam labo ap sevi, dzīvojot tādu dzīvi kā vēlamies... nevis pildot kāda pasūtījumu, vai pašam sev uzlikto stereotipu pasūtījumu...
Lai Mīlestība...

sarmiteg - 2012-06-07 21:24
Šo filmu esmu skatījusies vairākas reizes. Katru reizi raudu, lai arī jau zinu, kas tur notiks. Taču katru reizi es atkal ieraugu un saklausu ko jaunu. Sākumā raudāju un domāju: kāda netaisnība, kāpēc Dievs pieļauj ka labajam jāiet bojā!?!?! Tā taču mēs tik bieži domājam. Tagad man šķiet ka Trevors savā īsajā mūžā izdarīja tik daudz, radīja tik daudz pozitīvu pārmaiņu cik ne katram izdodas nodzīvojot garu mūžu. Šis puisītis ar visu sirdi, kā to prot bērni savā patiesumā ticēja idejai par iespēju uzlabot pasauli. Un arī mēs varam, tikai vajag ticēt un neļaut prātam "izsist" no šīs ticības.
Irina, paldies Tev par šo atgādinājumu.


ardnija - 2012-06-07 22:37
Dainai
Es jau neko arī negaidu, es no sirds daru savu darbu, bet ir tādas reizes, kad redzi kāds dara nepariezi, bail, ka nenotiek nelaime, gribas palīdzēt, bet izrādās - nevajadzēja, uz Tevi pat apvainojās - lūk arī nepareizā reize, bet iepriekš jau to nevaru zināt - vai būs pareizi, vai nē...tāpēc arī jautājums rodas - k'a tad īsti ir, vajag vai nē, ja nelūdz palīdzēt?

dainarozenberga - 2012-06-08 22:37
Ardnija,
Manuprāt, nekas mūsu pasaulē nav viennozīmīgs. Es domāju, ka par šo palīdzības jautājumu uzrakstīšu rakstu, ar savām pārdomām, jo jūtu, ka man ir daudz ko teikt.
Un tā palīdzēšana tad, kad ir bail, vai redzi, ka kāds dara "nepareizi" - tā, manuprāt, ir atbildības uzņemšanās par otra mācībām... Tāpat ir mammām ar bērniem - redzi, var sev nodarīt pāri.... vai bērns jāaptur? Vai neļaut viņam darīt? Neļaujot - kā viņš iemācīsies, kas ir labs un kas ne? Un tāpat ir ar pieaugušajiem... Katram savas mācības... Bet nav jau ne labi, ne slikti - ir mūsu katra mācības, gan tam, kas palīdz, gan tam, kas saņem palīdzību...

irinad - 2012-06-09 00:56
Ardnija,
es uzskatu, ka palīdzēt vajag vienmēr, ja to prasa Tava sirds. Bet, lai nesanāktu kā tai anekdotē (par to pionieri, kas gribēdams izdarīt labu darbu pārveda kundzīti pāri ielai, bet viņai uz turieni nemaz nevajadzēja), tad jāuzmanās, atkārtoti palīdzot vienam un tam pašam cilvēlam ar to pašu (teiksim, dodot naudu). Tā var līdz bezgalībai dot, taču viņš to uzskatīs par pašsaprotamu.
Tas ir fantastiski, ja Tavs darbs ir saistīts ar palīdzību citiem - Tu esi viena no laimīgākām sievietēm, jo rūpēties un palīdzēt ir sievietes īstā misija.

baibina - 2012-06-14 06:41
...ui.....tā raudājusi kā šīs filmas beigās...nebiju sen!!!! (birdinot asariņas-sajutu kā attīrījos)...un,tiešām daudz atziņu ieguvu!

....arī es iesaku noskatīties šo filmu!!!un padot tālāk to vēstījumu- katram palīdzēt trim cilvēkiem(vismaz sākt ar to)...un saprast ka varam mainīt tik daudz!!!

irinad - 2012-06-14 22:15
es arī dikti raudāju, man šķiet, ka šī filma atver visas čakras reizē... tā ir ļoti dziļa, katrā ziņā vienaldzīgu neatstāj. Man ir patiess prieks, ka Jums tā arī patika:)


Atpakaļ