Aukstums un ķermeņa gudrība


sadaļa: LASĪTĀJI RUNĀ

Atsaucoties Inesītes ierosinājumam un nu jau arī sasaucoties ar viņas brīnišķīgajiem rakstiem par nocentrēšanos sevī, tiem klāt pievienoju rakstu par aukstuma terapeitisko iedarbību. Tas varētu noderēt visiem, kurus skārusi veģetatīvā distonija, pārslodze, ilgstošs stress, spriedze vai sāpes locītavās vai kur citur ķermenī, nestabils (pārāk augsts vai zems) asinsspiediens, emocionāls pārjūtīgums, ieildzis nogurums vai dzīvesprieka zudums, biežas iesnas vai slimīgums, vai vienkārši vēlme norūdīties un „nocentrēties”. 

Ārstēšana ar aukstumu ir mūžsena metode, par kuru iespējams lasīt dažādā literatūrā un arī internetā. Šī varētu būt vieta, kur varam padalīties savā dzesēšanās un rūdīšanās pieredzē – to iespējams darīt ļoti dažādi! 

Gan joga, gan mūsdienu psiholoģija bieži lieto jēdzienus „ķermeņa gudrība”, „ķermeņa inteliģence”, „ķermenis kā pašārstējoša sistēma” un arī „ķermeņa atmiņa”. Tā visa ir dievišķā zināšana mūsu fiziskajos ķermeņos, katrā no mūsu miljardiem šūniņu. Cilvēka intelektuālais prāts ķermeņa gudrībai dažkārt mēdz pat nopietni traucēt. :)

Izmantojot dažādus instrumentus – metodes, mums pašiem ir fantastiska iespēja mūsu ķermeņa gudrībai palīdzēt un ļaut ķermenim pašam sevi sakārtot, harmonizēt un arī atveseļot, ja tas nepieciešams. Ir kaut kas jāveic, lai ķermeņa gudrība spētu ieslēgties un aktīvi darboties. Joga ir viens no instrumentiem, kas iedarbina dievišķo gudrību mūsu ķermeņos. Un aukstums – vēl viens visiem pieejams instruments. 

Jebkura veida (duša, vanna, jūra vai ezers) dzesēšanos būtu ieteicams uzsākt sev piemērotā ilgumā. Piemēram, sākotnēji tās varētu būt 3 minūtes katru dienu, tad 5 minūtes un pamazām arvien ilgāk. Runājot par rūdīšanos un vēlamo rezultātu sasniegšanu, vienmēr tiek uzsvērta regularitāte. Labāk katru dienu 5 minūtes, nekā katru otro – 10. 

Viens no rūdīšanās veidiem, kurš pieejams lielākai daļai cilvēku mājās, ir dzesēšanas aukstā dušā. Ar ledainu dušu dzesē ķermeni sākot no pēdām virzienā uz aug&∓ˇu no visām pusēm, īpašu uzmanību pievēršot akūtajām vietām (piemēram, sāpošām locītavām) – tur ūdeni var tecināt virsū ilgāk, lai sāpošās vietas dziļi atdziest. Lai process izdotos vieglāk, dušā pirms atdzesēšanas iespējams uzkarsēties un varbūt arī noberzēties – līdzīgi kā pirtī – pirms āliņģa ir karstums. 

Par to, vai pēc dzesēšanās vajadzētu atkal sildīties ar karstu ūdeni, viedokļi ir ļoti dažādi. Kā uzzināju no kāda sporta ārsta, lai ieslēgtu ķermeņa pašārstējošos un pašatjaunojošos mehānismus, karsēšanās ar ūdeni no ārpuses pēc atdzišanas vairs nav ieteicama. Svarīgi ir silti saģērbties, varbūt pat ietīties pledos vai segās un, dzerot ko karstu, uzkarsēties „no iekšpuses”. 

Lai procedūra izdotos vieglāk, ir iespējams sev ļoti palīdzēt, izmantojot apzinātu elpošanu. No jogas ir zināms, ka tieši gara izelpa ir tā, kas visu nomierina, harmonizē un palīdz pārvarēt jebkuru spriedzi. Jogā tā intensīvi tiek izmantota katrā nodarbībā, lai izturot pozas, audzētu sevī mieru, spēku, kā arī fizisku un emocionālu stabilitāti. Ejot, stāvot vai guļot ledainajos ūdeņos, elpa ir pirmā, kas izregulējas un kļūst saraustīta vai pat apstājas, tā signalizējot – ķermenī ir sācies stress. Lai šo stresu pārvarētu, ūdeni var tecināt sev virsū tieši uz izelpu. Pirmajā mirklī it kā neizturamās un elpu aizraujošās sajūtas palīdz pārvarēt ļoti gara izelpošana caur vaļēju muti. Izelpot var pat ar spiedienu un troksni. 

Mierīga aukstuma izturēšana ļauj piedzīvot izmainītus apziņas stāvokļus, kuros pazūd dusmas un citas destruktīvas emocijas. Pēc atdzesēšanās iespējams piedzīvot spontānu, spēcīgu prieku un laimes sajūtas pieplūdumu. Tieši tāpat aukstuma izturēšana ļoti padziļina nocentrēšanos sevī ikdienas situācijās, to sajūtu, ka lai kas notiktu apkārtējā pasaulē, es palieku un atpūšos savā mierā, savā centrā, kas nozīmē - saiknē ar dievišķo. 

Atceros vēl kādu pavisam konkrētu piemēru par atdzišanas ārstniecisko iedarbību. Vilciena vagonā, kurā cilvēki tika izvesti uz Sibīriju, bija arī mans vectēvs. Un tajā pat vagonā bija arī kāds zīdainītis ar ļoti smagu plaušu karsoni, jau uz aiziešanas sliekšņa. Atcerējies par Kneipa metodi – ārstēšanu ar aukstumu, mans vectēvs ietina bērniņu ledainos palagos un atdzesēja līdz minimālajai temperatūrai. Pēc tam satinot viņu siltās segās, sākās ķermeņa iekšējā paškarsēšanās un bērns visiem par brīnumu atguva spēkus un izdzīvoja. 

Mūsu katra ķermenis ir dievišķs instruments. Un mēs katrs varam palīdzēt dievišķajai gudrībai mūsu šūniņās atraisīties, plūst un ienest mūsos mieru, prieku un veselību! 

Priecīgu, spirgtu un rūdītu jauno gadu vēlot,

Tija

Komentāri (112)  |  2012-01-04 04:26  |  Skatīts: 13020x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
Tija* - 2012-01-19 00:45
Grietai - es to saprotu tā, ka pareizi uz šīs zemes ir it viss, ko daram saskaņā ar savu sirdsbalsi, saklausot dievišķā vibrācju, jeb dziļu apzināšanos sevī. Viss, ko daram mīlestībā. Būtībā tādu jēdzienu kā pareizi/ nepareizi jau nav. Neatkarīgi no tā, vai tas attiecas uz kādu mūsu dzīves lielu jomu, nelielu lēmumu, vai arī tādu procesu kā rūdīšanos.

Jebkam, ko mēs dzīvē veicam, sākotnēji ir vēlme, vai vilkme. Ja tā bijusi saskanīga ar dziļu apzināšanos, ar mīlestību, viss norit "pareizi". Ja mūsos esošā motivācija ietver kaut ko "pret" vai kādu pārāk izteiktu EGO šķautni, tad iznāk "nepareizi".

Tas - kādas sekas izraisa mūsu rīcība lielās un mazās lietās, tai skaitā rūdīšanās, ir saistīts ar mūsu sākotnējo nodomu un arī ar dažādiem "uzkrājumiem" mūsos - kā fiziski, tā enerģētikski. Nereti dzīvē izejam cauri sekām, kas nav tādas, kādas esam gaidījuši - un tām ir savs iemesls un sava vajadzība tādām būt.

Tieši ķermeņa tehnikas, kuras vienlaikus ietekmē gan fizisko matēriju, gan smalko plānu (Apziņu), mēdz būt tās, kuras šīs lietas mums katram pastiprināti izvelk gaismā. Piemēram, joga, kas ir absolūti dziedinoša un dievišķa prakse, sākotnēji cilvēkiem mēdz izraisīt ļoti nelabu dūšu un pat vemšanu. Ar laiku tas viss pāriet.

Mīļā Grieta - es nevaru Tev atbildēt, vai neesi pieļāvusi kļūdu. Es to nezinu.

DB* - 2012-01-19 06:32
Grieta....es tieši nesen vēlējos uzdot ļoti līdzīgu jautajumu, bet tad sapratu, ka es pati jau tam zinu atbildi. Es sāku skaloties aukstā ūdenī tā pavisam apzināti apmēram pirms mēneša...sāku ar pēdām, tad kājām visā garumā, tad rokām visā garumā. Sākumā ar remdenu ūdeni, tagad jau aukstāku. Un man arī bija tā, ka apmeram kādas 3 x reizes pēc dušas sāka sāpēt kakls, sāpēja visu dienu un arī nakošo dienu, tad parasti es vienu dienu izlaidu...un pāc tam atkal turpinaju iesākto. Es saprotu, ka tas pieder pie rūdišanās, it sevišķi man, jo manam ķermenim ir ļoti vāja termoregulacija. Un ķermenis jau jūt, kāda ir mana apņemšanās un izjūtas pēc aukstās dušas. Ja es atkal iedomajos, ka var sāpet kakls, tad tas arī sāp. Es šim procesam pieeju ļoti apzināti un pakāpeniski....kā jogā...katru reizi aukstā dušā pagarinot tik par vienu ieelpu, izelpu. Arī ūdeni no remdena līdz aukstam regulēju pakāpeniski....lai Tev izdodas!

Ilona* - 2012-01-19 14:13
Man patika, ko pateica DB. Ja es atkal iedomājos, ka var sāpēt kakls, tad tas arī sāp. :)) Manuprāt, tā tas ir.

Man arī otrā rītā pēc pirmās aukstās dušas deguns bija ciet. Es to tā arī uztvēru - kā savas iedomas, ka tikai nesaslimstu. Un atklāti savam ķermenim pateicu - mīļais, neskatoties ne uz ko - Tev atkal nāksies piedzīvot aukstu dušu, samierinies. Pēc otrās aukstās dušas deguns bija vaļā.
P.S. Šo lūdzu neuztveriet kā padomu rīkoties, tā bija tikai mana pieredze. Es vados pēc principa, ka gandrīz visas slimības rodas no stresa un iesnas jau visupirms.

Grieta* - 2012-01-20 18:58
Paldies, meitenes, par komentāriem un padomiem! :)
Lasu un redzu atšķirību, ko citkārt iespējams neiedomātos. Es jau padevos! Nolēmu - labi, vasarā mēģināšu atkal, bet te es redzu, ka var arī savādāk. Var turēties pie savas apņemšanās neskatoties ne uz ko! Malači! :)
Un vēl es iedomājos, ka ķermeņa reakcija ir saistīta arī ar to, kā es mēdzu reaģēt ikdienā uz stresu. Jo šī aukstā duša ķermenim arī bija sava veida stress. Ikdienā es no stresa situācijām izvairos, bet kad tās pienāk, tad gan uztveru to ļoti jūtīgi, sākas pat tāda kā iekšēja panika. Un iespējams, ka mana sliktā jušanās pēc aukstās dušas arī ir saistīta ar manu nespēju "pārstrādāt" stresa situācijas.
Lai jums visām jauka diena! :)

LL* - 2012-01-20 19:22
Skatos ka te attīstas saruna... Super. Padalīšos ar savām izjūtām patreis! Auksto dušu izmantoju jau otro nedēļu, vakaros jo tad man ir laika. Vakarā ieeju dušā, sasedzos, dzeru tēju un vienā mirklī - KLIK - man uznāca TĀDS miegs, tik salds salds.... Atlaidos uz vīrieša pleca un iemigu! Bija tik feini!

Ilona* - 2012-01-26 15:41
Kā ar aukstuma procedūru turpināšanu, ja pamostos un konstatēju, ka ir iesnas?

Inese* - 2012-01-26 21:21
Es ar auksto ūdeni ārstējos no visām kaitēm. Arī iesnām :)

Ilona* - 2012-01-26 21:37
Es jau arī palīdu zem tās aukstās dušas. Starp citu, šodien padzesējos mazliet vairāk kā citas reizes. Uz kādu laiku pat labāk palika. bet nu sliktāk arī nav palicis. Tas gan.

Solvita* - 2012-01-27 23:56
Visām, kas domā dzesēties un jau to dara , kā arī Inesei :)...var noderēt LR1 raidījuma ieraksts - intervija ar ziemas peldētāju Raiti Gultnieku, kā arī Ģimenes ārsta Andra Baumaņa padomi ( no 26 minūtes) par rūdīšanos, kas notiek ar organismu fizioloģiski, un kam ieteicams izvairīties no straujas dzesēšanās. utt ...

Iesaku noklausīties..
LR1 arhīvs

Meklē raidījumu ''Kā vieglāk dzīvot''

spied
plkst. 10:07

http://ww0.latvijasradio.lv/program/1/2012/01/20120127.htm

Tur bija interesanti par galvas saudzēšanu ziemas peldē, ka tā vienīgā ķermeņa daļa, ko jācenšas saglabāt siltumu ar speciālām cepurītēm ziemas peldē...

Noklausieties, būs noderīgi...

Baiba* - 2012-01-28 02:56
Man atkal stāstīja par speciāliem peldēšanas zābaciņiem aukstā ūdenī (tas, protams, nav domāts dušā., bet peldoties :) ), lai nestingst kājas un nerauj krampjos. Ir arī tādi cimdiņi. Man to stāstīja sieviete, kas Gruzijā peldējusies jūrā vēsā ūdenī pirms sezonas, tur daudzi tādus izmanto.

Kristīne* - 2012-02-16 01:29
Tija, Fantastisks raksts, patiess un īsts, patiesībā kriosauna ļoti labi atspoguļo to, ka ar aukstumu spējam sevi ārstēt, turklāt bieži vien var pat aizstāt pretsāpju līdzekļus. Patiesībā mūsu ķermenis bieži vien zina, ko viņam vajag, savukārt mūsu uzdevums ir ieklausīties un ļauties tam. Akla uzticēšanās ārstiem ne vienmēr ir pareizais risinājums savā labā! Paldies Tev par pozitīvu noti šajā jautājumā!

dagnucis - 2014-05-18 06:42
Es arī izmēģināju auksto dušu! :)
Man vannasistaba ir vēsa.. no rīta ieeju un mazliet norīvējos ar dvieli un tad sāku dušoties, arī pēc dušas norīvējos. Šodien bija otrā reize. Sajūtas ir interesantas!!
Paldies, Tijai, par ieteikumu kā elpot, tas ļoti palīdz un ir vajadzīgi! Man tā izelpošana sanāk ar skaņu :) un draugs biija virtuvē, kamēr dušojos, un teica ka interesanti izklausoties :) Viņš man arī sagatavo siltu padzērienu, un atnes man pie gultas, kur es paguļu sasegusies :)
Ļoti brīnišķigs dienas sākums!
Lai mums visām izdodās!!





Lapa | [1] [2] [3] [4] 5 |

Atpakaļ