Cik maksā laime?


sadaļa: LEKTORI RAKSTA

autors: LAILA PORIETE

Dažas dienas atpakaļ kādā no vietnēm krievu valodā (diemžēl pat neatceros kur tas bija un tur arī nebija atsauces uz autoru, bet - visu cieņu viņam) izlasīju pastāstu, kurā gribu dalīties ar Tevi.

Saruna:

Labdien. Vai laimi pārdodat?

- Jā.

Hm. Bet sakiet, cik maksā piecas minūtes laimes?

- Viss mūžs.

Tik dārgi! Tad cik maksā trīs dienas laimes?

- Viss mūžs.

Bet trīs maisi?

- Nav atšķirības. Laime maksā visu mūžu.

Vai tad es sava mūža laikā varu ņemt cik gribu?

- Jā, cik vien vēlaties.

Hm. Bet kur tas joks slēpjas?

- Nekur. Ņemiet, cik variet. Lūk, tur stūrī stāv maisi, cik paņemsiet – viss jūsu.

Velns! Ko viņa jums tik smaga?

- Nav smaga, bet grūta. Pamēģiniet to pa kreisi, tā vieglāka!

Ui, nē, diemžēl nevaru pacelt.

- Jūs nepārpūlieties, ņemiet cik spējat.

Hm. Bet kā saprast – cik spēju?

- Jūs sāciet ar mazumiņu. Sākumā paņemiet piecas minūtes. Izturiet. Tad desmit minūtes. Un tā tālāk. Nesteidzieties. Daudzi sākumā nevar paņemt tik, cik grib.

Bet pēc tam jūs dosiet vēl?

- Protams. Sava mūža laikā jūs variet laimi ņemt cik vēlaties. Cik jums būs pa spēkam. Vēlāk variet ienākt atkal.

Un jūs iedosiet vēl?

- Ak, Dievs! Nu protams! Par visu jau samaksāts. Vai tad mums laimes žēl. Paņemiet šobrīd nedaudz. Pastaigājiet, pieradīsiet, tad ienāksiet atkal. Protams, sākumā šķiet nepierasti. Redz kāda jums vāja „dvēseles muskulatūra”, kur tad jums uzreiz tik daudz. Bet kad palēnām uztrenēsiet, ar katru reizi varēsiet vairāk.

Paldies. Tad nu es iešu.

- Uzredzēšanos.

Bet vai tomēr var vēl vienu jautājumu beigās?

- Lūdzu.

Kāpēc tāda dīvaina cena – viss mūžs?

- Tā nav cena. Tā ir pašvērtība.

 

Manuprāt, nevar vairs trāpīgāk pateikt! Laime – tā ir pašvērtība, kas ielikta mums visiem jau šūpulī. Tikai jautājums ir izvēles brīvībā un dvēseles muskuļu trenētībā. Mēs visi to gribam. Uzreiz. Un vēlams skaisti iesaiņotu. Un visās dzīves jomās. Aiziesim uz vienu Ineses semināru un mums no zelta kausiņiem to katram skaisti ielies un tad mūžu dzīvosim laimīgi. Mhm!!!!! Nekā nebija!

Ko mēs tās labā darām? Ko Tu dari, lai būtu laimīga? Un vai Tu zini, kas Tev ir - justies laimīgai? Ko ar laimi saproti Tu?

Mēs skrienam, skrienam, skrienam.... no mājas uz darbu, no darba uz skolu, no skolas uz veikalu, no veikala uz mājām..... un riņķa dancis no dienas uz dienu. Un šķiet, ka tas īstais vilciens vēl tikai nāk, nu jau drīz tajā iekāpšu....

Par sevi varu teikt, ka ārprātīgi skaudri to sapratu, sēžot pie mammītes slimības gultas un ieklausoties viņas teiktajā: „meitiņ, nu kur tik pēkšņi es tā „nokritu””, „kur tā dzīve tā paskrējusi?”

Šādi mirkļi liek apstāties. Liek ieklausīties sevī. Liek pajautāt sev – kur ir mana vieta šajā pasaulē? Ko es jūtu, ko es gribu un ko man vajag?

Visapkārt tiek skandināts par „šeit un tagad”. Un varētu domāt, nu kas tur tik īpašs, es taču esmu šeit, daru visu kas man jādara.

Bet kādu saturu es ielieku šajā mirklī? Vai par to es padomāju?

Es jau esmu tajā vilcienā, kura gaidīšanā noskatos it kā no malas. Šī ir mana dzīve nevis tā tur blakus.

Laime ir apziņas stāvoklis, kad es izdaru izvēli būt laimīgs un esmu sev uzticīgs. Koku un puķu ziedēšana ir atkarīga no laika apstākļiem, bet savus laika apstākļus nosakām tikai mēs paši (ar Dieva doto brīvo gribu). Un laimē ir jātrenējas. Ik dienas. Saskatot priekus ikdienas sīkumos, jo no tiem veidojas lielās lietas un visa mūsu dzīve. Pierakstot savus sasniegumus un pēc laika tos pārlasot. Apmeklējot seminārus. Lasot grāmatas. Tiekoties ar draudzenēm. Runājot ar bērniem. Skatoties bagātinošu filmu un klausoties iedvesmojošus dzīves stāstus. Vienkārši pasmaidot garāmgājējam.

Un tad izdodas notvert to sajūtu – DZĪVE IR SKAISTA! Nekas liels nav noticis, bet tu muļķīgi smaidi, jo apzinies, cik maz tomēr vajag ticībai, ka laimes cena ir pašvērtība.

Aicinājumā trenēties laimē,

Laila

Komentāri (17)  |  2011-11-24 19:04  |  Skatīts: 7339x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
Dzintra Č.* - 2011-11-24 19:45
Ai, Lailīt cik skaisti un patiesi... :)
Paldies Tev!


Baiba* - 2011-11-24 20:44
Paldies, brīnišķīgs raksts! Es arī gribēju uzrakstīt par šo dvēseles muskuļu trenēšanu katru dienu, bet nevarēju īsti noformulēt skaistā rakstā un re- te viņš ir. Tas pats ar pozitīvo domāšanu- tiklīdz mēs pārstājam visur saskatīt gaišo un, kā saka, palaižamies slinkumā, tā enerģija var pagriezties pretējā virzienā. . Jautājums - vai mēs tiešām gribam būt laimīgi vai mums baudu sagādā gaušanās un vēlme nokļūt pie visa gatava, esot tikai ņēmēja lomā? Tā jau ir tā atbildības uzņemšanās pašam par savu laimi. Kā jokojot saka mana vācu val. skolotāja- skolotājs neko nevar iemācīt, var tikai iemācīTIES. Pilnīgi pievienojos, ka laime - tā ir apzināta izvēle un nevis dzīve bez grūtībām.

Laila* - 2011-11-24 20:58
Paldies jums arī!
Atzīstam vai nē, bet - taciņas rodas no staigāšanas.

litalita - 2011-11-24 21:02
Paldies par šo rakstu un stāstījumu! Atkal un atkal atgriežamies pie tā, ka laime, prieks un gaisma slēpjas nekur citur, kā mūsos pašos! un cik svarīgi ir noticēt sev, savai spējai būt laimīgai, nenobīties un ticēt un atļaut sev būt laimīgai! reizēm, jā - reizēm pat par spīti ļoti daudz kam! :)Jo laime, Laime veidojas kā tai Imanta Ziedoņa dzejolī - no mazām laimītēm, to neved ar vezumu, tā ir jāsalasa mūsu dzīves ceļā mums pašām - kā akmentiņus, kā gliemežvākus jūras krastā un tad no tiem mazajiem krikumiņiem veidojas lielā LAIMES KOLĀŽA! Vienkārši ir jānotic, jāsper solis, jāatver acis un sirds un jāpastiepj roka...ESAM LAIMĪGAS! :)

joliite - 2011-11-24 21:40
Tas nu gan ir skaisti pateikts! un komentāri arī brīnišķīgi!
Paldies jums, meitenes!


Ilze* - 2011-11-24 22:10
Jāāā, cik daudz es ielieku šajā mirklī...? Tik vienkāršs jautājums, uz ko atbildi nemeklē daudzi. Liels paldies, ka rādat ceļu, pa kuru var iet... pasviežat idejas, kurām domām var pieķerties... palīdzat ceļabiedrus rast un vēlaties aicināt iepazīt sevi un savas sajūtas...Veiksmi Jums un siltumu dvēselē!

Diāna* - 2011-11-25 00:03
Cik skaisti, patiesi un domāt rosinoši... Paldies no sirds!

Sandra* - 2011-11-25 01:24
Šajā sakarā man gribas iekopēt tekstu, ko nesen rakstīju savā blogā.. tas pastāsts arī ir no interneta plašumiem, autoru nezinu, bet.. interesants ..

Banka
Iedomājies, tu loterijā esi saņēmis šādu balvu:
Katru rītu banka tavā kontā ieskaita 86400 latu.
Taču šai spēlei ir savi noteikumi, jo katrai spēlei tādi ir!


Pirmais noteikums ir:
Visu, ko neesi izdevis dienas laikā, banka tev atņem, tu nevari šo naudu tā vienkārši citā kontā ieskaitīt, tu vari to tikai izdot. Bet katru rītu, Kad tu pamosties, banka atver jaunu kontu ar 86400 latu nākošai dienai.


Otrais noteikums ir:
Banka var šo spēli jebkurā brīdī pārtraukt, jebkurā laikā pateikt: Viss ir beidzies. Spēle ir galā. Banka slēdz tavu kontu, un tu nesaņemsi vairs jaunu.


Ko tu darīsi????
Vai tu pirksi visu, ko vēlēsies????? Ne tikai priekš sevis, bet ar priekš tiem mīļajiem, kas tev ir blakus???? Varbūt pat tiem cilvēkiem, kurus tu nepazīsti, tā tu naudu neizdosi tikai priekš sevis... Varbūt tu mēģināsi izdot katru santīmu, lai izmantotu šo iespēju, bet varbūt ...


Īstenībā spēle ir dzīves realitāte: Katram no mums ir sava "Laika banka".... Mēs tikai to neredzam...


Katru rītu, kad mēs pamostamies, mēs saņemam 86400 sekundes mūsu dzīves, ko dāvina diena, un vakarā, kad aizmiegam, šis laiks tiek mums atņemts... Tas, ko mēs šai dienā nepiedzīvojam, ir pazudis uz visiem laikiem, nogrimis nebūtībā, vakardiena ir pagājusi.


Katru rītu šis konts tiek no jauna piepildīts, bet banka var kontu jebkurā laikā slēgt, bez brīdinājuma....


/kopēts no i-neta plašumiem aut.- nezinu/



Novērtēsim to kas mums ir...
Arī laiku,
jo patiesībā laiks diennaktī
mums ir visiem vienāds 24h.
Daudz saka, laiks skrien...
hei!!- bet varbūt skrienam mēs?- nevis laiks???
Apstāsimies...
padomāsim...
ieklausīsimies..
novērtēsim...
visu, visu kas ir ap mums un to kas mums ir...

Lai mums visiem jauka un piepildīta diena!



Jannat* - 2011-11-25 03:51
esmu izveeles prieksaa un man kaa saukts ir Lailas raksts un veel jo vairaak Sandras komentaars par Banku - fantastiski, jo tiesi peedeejaa laikaa paardomaaju cik daudz laika veltu sev miiljajiem un cik no taa aiziet darbaa un taa radiitajaa nogurumaa... veelreiz paldies

annina - 2011-11-25 05:12
Patiesi vārdi ! Tā taču ir - visu mūžu skrienam , skrienam, galu galā- kur tad esam aizskrējuši? Turpat vien paliekam, tikai tik bieži piemirstam savus mīļos , savus vecākus , kaut vai apciemot! Mūždien dzirdam tās pašas frāzes -,,nav laika...,, nav laika - un nebūs ar ,ja savu skrējienu nepiebremzēsim... Apstāsimies -SANDRA ! PADOMĀSIM ! IEKLAUSĪSIMIES ! NOVĒRTĒSIM! Kaut izdotos!

Zeltene* - 2011-11-25 06:26
Skrējienam jau kā tādam nav ne vainas, ja tajā Tu spēj skriet ar smaidu uz lūpām, ja skrējiens sastāv no notikumiem, kas liek Tev smaidīt. Dzīve pa lielam jau arī ir viens liels skrējiens, katra no mums pati izvēlas kā un uz kurieni skriet.
Esmu laimīga par to, ka varu doties uz darbu un mājām ar smaidu uz lūpām, un visus pārējos notikumus savā dzīvē pa lielam jau izvēlos es pati.
Novēlu arī Tev ik dienā kaut uz mirkli sajusties LAIMīGAI! :)


Ilva* - 2011-11-26 07:49
Sveicināta Laila!...tik ļoti jauks rakstiņš...:)...es ar kārtīgu baudījumu To izlasiju....vel un vēl.
.....bet!!!!...es vēlos padalīties savās izjūtās...par jauno kalnemdāru, ko Inese ir izdevusi...es to saņēmu pa pastu....gāju pakaļ ar atsūtītu kvīti rokās un pa ceļu ejot jau smaidiju....tas ir BRĪNUMJAUKS!!! Pasta nodaļā...man pajautāja...kam tad es esmu atnākusi pakaļ..tik ļoti smaidīga...pašās dienas beigās....un protams, ka es pastāstiju par šādu mājas lapu...par Inesi....par to, ko Inese māca...par to,kas te notiek.....es jutos tik laimīga. Un...atverot mājās paciņu ar kalendāru....ES...biju domājusi, kad tas ir brīnumainais kalendārs...BET!!!....kad TĀDS FORŠULIS...kādas tam ir lapas!!!...tik ļoti patīkami tām ir pieskarties....es to aptaustiju...riņķī apkārt...un es domāju, ka tik mazliet ieskatīšos, kas tur rakstīts....un es izlasiju...mēnesi pa mēnesim...dienu pa dienai...pie tam....tur pat ir atslodzes dienas....varēšu rūpēties arī par savu ķermeni....un ko mācīties....un sakontrolēt pašai savas sajūtas...man būs visa gada garumā....paldies Inesīt...par tik brīnišķīgo jaukumu.....ko esi uzdāvinājusi man gada garumā.
Samīļojiens Lailai...par ļoti jauko rakstiņu....un samīļojiens Inesītei par dāvanu nākamajam gadam.

Inese* - 2011-11-28 04:46
Paldies, Ilvu. Tas ir tik skaisti, ko saki. Tāds veldzējums un laime dvēselei. Un pat tagad (pilnīgā nogurumā) lasu un aiz laimes vienkārši smaidu.

Karinčiks* - 2011-11-28 14:57
Laila...paldies par tik jauku,skaistu rakstu.

Laila* - 2011-11-28 22:58
Paldies, meitenes, jums visām un ik vienai! Par labiem vārdiem un sajūtu, ka nav veltīgi tas, ko daru!
Arī šīs pateicības ir viens mazs laimes solītis, viens mazs laimes gabaliņš, ko varam viens otram dāvāt. Un ja tas piepildīts ar patiesu sirds mīlestību, tad tādam ir īsta vērtība un tas bagātina pašu devēju un ar prieku piepilda saņēmēju. Un pasaule ap mums top skaistāka, bagātāka, jo piepildīta ar mīlestību.

Nora* - 2011-12-01 21:19
Inesīt, pēc izlasītā Ilvas komentāra tagad vēl vairāk gaidu nākamo pirmdienu, lai saņemtu jauko kalendāru un protams arī dienasgrāmatu:)
lai visiem laimīte smaida:)

Inese* - 2011-12-01 22:11
Man būs prieks tikties un nodot Tev kalndāru un dienasgrāmatu :))
Līdz pirmdienai!


Atpakaļ