Klusums


sadaļa: SARUNAS
autors: INESE PRISJOLKOVA

Jau vairākas dienas gribu ar Tevi parunāt, pat iesāku to darīt, bet.....apklustu. Man nav pierasta šī sajūta, ka nevaru līdz galam noformulēt tēmu, nevaru līdz galam atrisināt domu, nevaru ar visu ievadu, iztirzājumu un nobeigumu uzrakstīt rakstu. Jūtos ļoti neierasti priekš sevis un ...tam ļaujos. Ļaujos un ieklausos ...klusumā.

Man ir sajūta, ka saistībā ar šo notikumu viss ir pārāk trokšņains. Ka pāreja no trīs dienu sērām un milzu rosīšanos ir pa strauju. Manī vēl arvien ir dziļa pietāte pret šo traģēdiju un viss, kas to apdraud, liekas nevietā. Man liekas, ka tad tas traucē manī pašā sadzirdēt to milzīgo mācību, ko vajadzētu saprast un prast ieviest dzīvē. Man ir sajūta, ka tā bija milzīgi svarīga zīme man un mums katram un būtu baisi to palaist garām. Un tādēļ ļoti daudz šobrīd pavadu klusumā, lai saklausītu atbildes uz tiem tūkstošs jautājumiem, kuri rodas ik dienas. Lai saklausītu to galveno.

Tāpēc man ir sajūta, ka ļoti daudz kas traucē. Ļoti daudz kas novērš manu uzmanību no paša galvenā. Un es nespēju to galveno atziņu sadzirdēt, noformulēt, jo ir pa daudz trokšņa. Tas ir kā radio, kas nav īsti uz viļņa. Tu zini, ka kaut kur tepat, tepat jau ir jābūt, bet...ir ļoti daudz kā traucējoša. Atceros, ka manā bērnībā tētis tā klausījās „Amerikas balss no Vašingtonas” – tur viss burkšķēja un skanēja daudz kas pa vidu, bet viņš sēdēja klusumā un klausījās. Un tā es tagad – caur trokšņiem un ļoti daudz informācijas, notikumiem un kaislībām gribu saklausīt to atziņu vai atziņas, dēļ kā šis notikums mūsu dzīvē ir noticis.

Biju iesākusi vairākus rakstus, kurus nepabeidzu. Tas ir ļoti netipiski man. Parasti es vienam rakstam veltu 15 nu varbūt 20 minūtes un, pat īsti to nepārlasot, lieku mājas lapā. Šoreiz rakstīju katru pa pāris stundām, laboju, putrojos, nepabeidzu un sajutos kaut kādā nelīdzsvarā jeb nestabilitātē.

Izlasīju Twitter vietnē Valda Meldera ierakstu „Šis laiks māca klausīties un domāt. Nekad neesmu izdzēsis tik daudz nepabeigtu ierakstu sociālajos tīklos. Un nevienu reizi neesmu nožēlojis” un sajutu, ka neesmu vienīgā, kas šādi te noņemas.

Es arī nenožēloju. Es tikai lēnām un klusu analizēju sevi. Nu kas man tas ir. Kur palikusi mana stabilitāte, pašpārliecinātība, drosme un drošība?

Jā – atslēgvārds ir drošība. Secināju, ka man visu laiku kaut kas pietrūkst, saistībā ar drošību. Un ne jau, ka man tagad bail ieiet veikalā. Un ne jau man bail, ka var kaut kas uzkrist uz galvas. Nē – man šai notikumā pietrūka kaut kas vairāk par materiālo un fizisko drošību. Šai visā Zolitūdes notikumā man pietrūka kāds simbols, kāds žests, kāds vārds, kas man ļautu sajusties aizvējā. Man kā sievietei ļoti pietrūka kāds vīrišķīgs vīrietis valsts vadībā, kurš paprasa tautai piedošanu, ka kaut kas tik šausmīgs ar mums varēja notikt. Kāds, kurš pasaka, ka es centos kā mācēju, bet man nesanāca un nu jūs esat miruši, ciešat vai baidāties.

Varbūt, ka tas klusībā notika tai brīdī, kad prezidents uz viena ceļa pieliecoties, nolika ziedus pie Maximas gruvešiem. Varbūt. Man tas likās svarīgi, ka tas notiek tieši tā.

Bet vēl arvien iekšēji kaut kas ļoti trūka. Trūka, ka kāds iznāk priekšā un parunā. Pasaka, ka šī diena izmainīs valsts likteni un ka kaut kas tāds neatkārtosies, jo mēs to sakārtosim.

Un tad notika ministru prezidenta atkāpšanās, kur faktiski viņš tieši to arī pateica – ka netieku galā, lai nāk  kāds cits un dara. Man tajā brīdī bija jāraud viņam līdzi.

Tas bija cilvēcīgi. Tas bija spēcīgi. Es negribēju, lai viņš atkāpjas un arī nezinu kāpēc viņš tā izlēma. Man tas nav tik svarīgi, jo tik dziļi politikai nesekoju. Es uz to visu skatos tikai un vienīgi simboliski. Kas tā ir par ziņu man (un līdz ar to mums visiem).

Kas ir tas, kas pietrūkst. Es mēģinu ieklausīties sevī un sajust ... kas ir tas, kas man un manai tautai pietrūkst. Šķiet, jāpiekrīt Vitai Jaunzemei, kas vakar Sastrēgumstundā teica, ka pietrūkst garīga un ideoloģiska līdera. Pietrūkst kāda, kurš var gan paprasīt piedošanu, gan arī pateikt ko un kā darīt tālāk. Pat nevis meklēt vainīgos. Tas man šķiet vismazsvarīgākais šai visā. Bet svarīgi būtu redzēt cilvēku, kas patiešām spēj saskatīt kā mainīt sistēmu, kā sakārtot lielas struktūras un galu galā – kā palīdzēt Latvijas cilvēkiem katram pašam sevī mainīties.  

Šobrīd Latvijai ļoti trūkst vīrišķīga un spēcīga simbola vadībā.

Ko šis atziņas dod man pašai? Kā jāmainās man pašai?

Jāaudzē un jāvairo sievišķība. Jo sievietes būs sievišķīgākas, jo vīrieši vīrišķīgāki.

Kaut kādā līmenī tas jau ir sakārtojies, jo atkal jau skatoties simboliski uz notikušo, manī bija milzīgs lepnums un iekšējs prieks par glābējiem, par viņu komandieriem. Tieši šie praktiskā darba veicēji, kas darbojās tur uz vietas – cepuri nost viņu priekšā. Man ir par viņiem tiešām lepnums. Otrs lepnums man ir par Latvijas Televīziju. Tātad – drosme glābt un drosme runāt ir.

Tagad tik mums katrā pašā ir jāsakārto lēmuma pieņemšanas un atbildības uzņemšanās joma. Sievietēm jāiemācās saviem vīriešiem palīdzēt uzņemties atbildību. Valsts simbolizē mūsu ģimeni. Tas vienkārši mums ar pirkstu iebaksta acī, kas savā dzīvē jāsakārto.

Es turpinu domāt, apzināties, sajust un būt klusumā. Man ir sajūta, ka šobrīd apkārt ir pārāk daudz trokšņa.

Ar mīļumu, Inese

Komentāri (10)  |  2013-11-29 00:03  |  Skatīts: 2756x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
daceh - 2013-11-29 01:43
Inesīt, parakstos zem katra Tevis šeit rakstītā vārda! Lai Dieviņš mums palīdz ātrāk atgūt dievišķo līdzsvaru katram pašam sevī un valstī.

bilbo - 2013-11-29 04:55
Es ļoti gaidīju, kad Tu par šo uzrakstīsi.. Manī arī bija tādas domas, tikai Tu parasti māki to noformulēt skaidri un saprotami. Paldies.
Un es tieši domāju, CIK ļoti sievišķīgām mums jākļūst, lai vīrieši kļūtu vēl vīrišķīgāki...?

inese - 2013-11-29 16:31
Mānā skatījumā mums tīri enerģētiski vēl ļoti ir jāaug. Gan katrai atsevišķi, gan sabiedrībā kopumā.

Un pirmais, kas nospoguļos mūsu augšanu - būs mūsu katras pašas ģimene.īstenībā tieši vīrs.
Nu un pēc tam valsts.
Pēc tam pasaules notikumi.

Un, protams, ka mums jāveicina vīriešu augšanu. Cik no to spējam vispār ietekmēt :)
Šai ziņā ļoti priecājos, ka mums izveidojusies vīriešu auditorijas grupa, kas kopā ar Aleksandru par šo visu runā Pavasara studijā. Tas priekš manis arī ir ļoti nozīmīgi un simboliski.

taurenis - 2013-11-29 17:21
Šajā reizē arī manī rodas vēlme padalīties savās pārdomās par Klusumu. Pirms divām dienām, klausoties radio, manu uzmanību piepeši piesaistīja dziesma, kuras tekstā bija šādi vārdi: ".. uzdāvini man šo pasauli klusu, jo skaļu to vairs nevaru izturēt... " Un nu šie vārdi manī skan divas dienas. Izlasot Ineses rakstu, apjaušu, ne es vienīgā vēlos, kaut apkārtējā pasaule uz kādu brīdi kļūtu par pāris toņiem klusāka... Sākas Adventes laiks, pārdomu laiks... Vien klusumā mēs spējam sadzirdēt sevi, savu sirdi un savus Eņģeļus... Šī valstiskā mēroga Mācībstunda mums bija nepieciešama, jo, acīmredzot, mēs citādāk nespējām, nemācējam, negribējam apstāies un ieklausīties sevī un savos līdzcilvēkos, nespējām novērtēt savu Esības Prieku. Mācībstunda mums ikvienam nākusi tieši pirms Adventes, un, kad pirmās emocijas nu jau sāk noplakt, gribās iekūņoties sevī un parunāt ar savu Dvēseli... un viņa atbildes jau dos, vien vajadzīgs Laiks un Klusums... Šis Adventes laiks būs citādāks...

inese - 2013-11-29 17:31
Jā, tagad kādu laiku negribētos ne jaunus paziņojumus, ne satricinājumus, lai varētu "izstrādāt" to, kas jau ir. Lai varētu šos notikumus izlaist caur sevi ar pilnu apziņu. Citādi atkal sanāks pa virsu un pavirši. Tā jau viss ir pārāk pavirši. Un ja šo iziesim virspusēji, tad būs jānāk vēl traumatiskākam gadījumam, lai tas tiktu mūsos dziļāk.
Tādēļ negribās to sagaidīt. Gribās labprāt šo mācību iziet dziļi.

Paldies, taureni, par dziļumu!

illva - 2013-11-30 00:25
Tik....ļoti, ļoti jauki Tu šo visu pateici)))
Arī...es esmu pārdomās...par savām iekšējām sajūtām...daudz runājos ar cilvēkiem...par šo.....kā ir viņiem.....un tik.....laba sajūta, kad domas sakrīt!!!.....atskārtu pati sevī, ka šī klausēšana...ir tik skaista...,ka nāk atklāsmītes.....uyn zīmes...caur sadzirdēšanu....tapēc...saku inesīt...Tev mīļu PALDIES, ka esi dalijusies ar mums šajās sajūtās...tā ir tik laba zīme...mums ik katram.
Mīļumā....Ilva.

illva - 2013-11-30 00:26
Tik....ļoti, ļoti jauki Tu šo visu pateici)))
Arī...es esmu pārdomās...par savām iekšējām sajūtām...daudz runājos ar cilvēkiem...par šo.....kā ir viņiem.....un tik.....laba sajūta, kad domas sakrīt!!!.....atskārtu pati sevī, ka šī klausēšana...ir tik skaista...,ka nāk atklāsmītes.....uyn zīmes...caur sadzirdēšanu....tapēc...saku Inesīt...Tev mīļu PALDIES, ka esi dalijusies ar mums šajās sajūtās...tā ir tik laba zīme...mums ik katram.
Mīļumā....Ilva.

illva - 2013-11-30 00:29
Man sanāca...izbrauciens no darba, kur mēs satikāmies...burtiski no visas Latvijas....vairāki novadi...pat visattālākie reģioni.....un ir tik kaifīga sajūta, ka runājot ar šiem cilvēkiem....viņi domā līdzīgi....tā ir...svēta sajūta....pat nespēju ietērpt...šo kaifīgo sajūtu vārdos....Gribās patiesi paklusēt un sabaudīt...šo brīnumu)


moodra - 2013-11-30 02:10
Tā jau laikam ir...atbildes mūs sasniedz klusumā un iekšējā mierā... un brīžos,kad ir klusums un emocijas "nešūpo'' atbildes nāk...
no dažādiem aspektiem saredzamas...
daudzās(os) no mums ir pārpārēm iekšējās jeb zemapziņas agresijas( gadās arī, ka nav ne vienas, ne otras)taču pietrūkst dinamiskās...kā enerģijas, kā spēka, kuru pielotojot caur sajūtām, caur sevis, situāciju un apkārtējo izpratni, var mijiedarboties ar citādu rezultātu. Mūsu zināšanām un darbam ar sevi jāvēršas darbībā, piemērā...Protams, savās sievišķīgajās jomās.:)
Un vēl būtiskākā no atziņām...ka attieksme pret Zemi mums vēl...ļoti ...ļoti...dziļi jāmaina...

Savu klusumu jau arī varam radīt pašas... Pirms kāda laika man ieteica padzīvot arī ar atslēgtu telefonu...tuvākos painformēju
un piedzīvoju dažu vērtīgu atziņu un atklāsmju dienas...un televizora, radio pogas jau atslēgt vēl vieglāk...:)
Pateicībā par šo dalīšanos...:)


inese - 2013-11-30 03:27
Jā, uz kādu brīdi gribās izlēgt vai pārtraukt to pārbagātīgās informācijas plūsmu, lai varētu atgriezties atkal un dzīvot ar centru sevī.


Atpakaļ