Manipulācija vai dialogs?


sadaļa: LEKTORI RAKSTA

autors: DACE MEIJA

Gribu pateikt paldies visiem kursu dalībniekiem. Man ir patiess prieks par kopā paveikto darbu. Par pateicības vēstulēm e-pastā, un šeit studijas mājas lapā. Te kāds atraksta, ka atjaunojis sarunu ar mammu, attiecības ar otru pusīti, kas sadūšojies mainīt darbu, kas iemācījies priecāties, atradis savu hobiju  utt.

Nu jau varu apkopot pirmo pieredzi, kas gūta kopā ar 40 „studentiem”, nu kā lai savādāk nosauc cilvēkus, kas ar tādu degsmi mācās izprast savas dzīves saimnieka būtību, kas piešķir sev tiesības būt patiesiem, atklāti teikt to ko redz, dzird, jūt!  Kas saprot, ka pastāv divas atbilžu formas JĀ un NĒ. Mācamies runāt dialoga formā. Dialogs (no wikipedia) - sarunas forma starp 2 un vairāk cilvēkiem, kas ir kontrasts monologam. Monologs ir viena cilvēka runa. Izklausās saprotami un loģiski. Tikai praksē lietas sanāk savādāk, gribam veidot dialoga formu, bet tik bieži sanāk monologs - kad savu gribu uzspiežam otram, un nesaprotam, kāpēc mūs nedzird? Domājam, ka sarunājamies, bet izrādās, ka manipulējam. Kam patīk ka manipulē? Nevienam! Ik dienas dzirdu frāzes sadzīvē, kafejnīcā, veikalos:

  • nu bet es taču tev teicu…
  • tev nekad nav laika man..
  • mēs taču sarunājām..
  • cik reizes var atkārtot

Tā ir manipulācija. Tāpēc pamatā nodarbībās mācamies atpazīt situācijas, kad ar mums manipulē, un kad mēs to darām paši. Savienojam teoriju ar praktiskām darbībām. Ir lomu spēles, izspēlējam situācijas. MAINAM RĪCĪBU!

Jo tikai izmainot rīcību, mainīsies atbildes reakcija. Ja mēs, jau pa kuro apli, saņemam vienu un to pašu rezultātu (te runa par to rezultātu, kas nepatīk), tad nemainot rīcību, tas rezultāts atkal būs tas pats. Tāpēc pats galvenais uzdevums šajās praktiskajās nodarbībās ir atrast tos iemeslus, kas traucē mainīties, būt patiesiem.. Kā atrast šos bremzējošos punktus sevī? Kā pārvarēt bailes? Kā pielikt punktu sajūtai - vai esmu pietiekami laba, lai mani mīlētu, lai novērtētu, samīļotu.. saraksts garš. To visu mēs darām šajās 3 nodarbībās (kopā 12 stundas), mācamies apgūt tehnikas, iegūstam instrumentus ar kuriem remontēt sajūtas.

Pēc studentu lūguma kopā ar Pavasara studiju rīkosim „apaļo galdu” kā turpinājumu šīm nodarbībām. Tiksimies reizi mēnesī, lai dalītos ar to, kā jaunie instrumenti darbojas, kur vēl jāpielabo, kas vēl jāizmaina, lai situācija dzīvē atbilstu teicienam ”Es savas dzīves arhitekts”.

Tuvāko nodarbību saraksts - ŠEIT

Dace.

Komentāri (0)  |  2012-11-01 21:01  |  Skatīts: 1912x         Ieteikt draugiem       TweetMe   

Atpakaļ