Kā atrast savu misiju?


sadaļa: LEKTORI RAKSTA

autors: IRINA DOBROVOĻSKAJA

Jautājums par dzīves misiju pašlaik ir ļoti aktuāls daudziem cilvēkiem (vismaz daudziem maniem draugiem un paziņām). Šo jautājumu es uzskatu par vienu no svarīgākajiem jautājumiem katra cilvēka dzīvē, kaut vai tikai tāpēc, ka darbā mēs pavadam kā minimums pusi no sava dienas laika.

Diemžēl, tikai nedaudziem ir izdevies jau agrā jaunībā izvēlēties savu sapņu profesiju. Daži ir izvēlējušies augstskolu vecāku iespaidā, dažu izvēle bija atkarīga no augstskolas vai fakultātes prestiža, savukārt daži savu nepareizo izvēli bija sapratuši jau pirmajos studiju mēnešos, taču nepietika drosmes izņemt dokumentus, nomainīt augstskolu,  studiju virzienu. Šie cilvēki domā – galvenais ir izmācīties, saņemt diplomu, un tad jau es noteikti...... Bet pēc augstskolas beigšanas viņi parasti sāk strādāt apgūtajā speciālitātē, turpinot ar nepatiku iet uz darbu, domādami, ka visi tā dzīvo. Bet paga! Vai tad Tu esi visi? Te ir jāsaka, ka dažiem tomēr izdodas iemīlēt savu profesiju. Bet tādu ir mazākums. Vai Tev nav vēlmes ik rītu celties ar priecīgu domu par to, cik daudz laba šodien būs jāpaveic? Bet kā izdarīt savu izvēli?

Viens no veidiem ir iemīlēt savu esošo darbu. Brīdinu, kas tas būs jāizdara jebkurā gadījumā! To var izdarīt, vispirms atrodot savā darbā to, ko patīk darīt vislabāk. Tas palīdzēs gūt gandarījumu par savu darbu. Pēc tam ir jāsāk ar mīlestību darīt to, kas patīk daudz mazāk. Noslēpums slēpjas aiz vārda mīlestība.

Bet ko darīt, ja Tu jau esi mēģinājusi tā darīt, taču neapmierinātība ar savu darbu turpina pieaugt?

Tas ir ļoti nopietns jautājums, tādēļ es piedāvāju Tev veltīt atbildes meklējumiem kā minimums vienu savas dzīves dienu. Vienkārši atvēlē tam veselu dienu, velti šī jautājuma atrisināšanai savu brīvdienu – no tā taču ir atkarīga TAVA DZĪVE!

Paņem tīru burtnīcu vai papīra lapu un sastādi sarakstu ar min.50 punktiem, uzskaitot tajā pilnīgi visu, ko Tev patīk darīt, kas sagādā Tev prieku. Pēc tam izvēlies no šiem 50 darbiem 10, no kuriem nevarēsi atteikties. Tad no šiem 10 izvēlies 3, bez kuriem savu dzīvi nevari pat iedomāties. Pastāv varbūtība, ka šie 3 darbības veidi savā starpā nebūs savienojami. Šajā gadījumā Tev būs jāizvēlās vienu no tiem par savu profesiju, atstājot atlikušos divus kā hobijus. Bet parasti ir iespēja apvienot visas 3 darbības. Tapēc velti laiku tam, lai izsecinātu, kādās profesijās tas būtu iespējams. Izvēle ir Tavās rokās.  

Un tad – rīkojies!

Teiksi, tas skan pārak vienkārši? Bet Tu pamēģini! Pamēģini izslēgt rādio un tv, izņemt no ausīm austiņas un kaut vienu dienu pavadīt kopā ar sevi. Tas ir nepierasti, taču ļoti aizraujoši. Es veltīju šim pasākumam vairākas dienas.

Gribu pastāstīt Tev stāstu, kas palīdzēja man izdarīt savu pareizo - īsto izvēli.

Janvārī  bija kārtējā Ļeņingradas blokādes noņemšanas gadadiena. Kā zināms, Ļeņingrada (pašlaik St. Pēterburga) Otrā Pasaules kara laikā 872 dienas atradās praktiski pilnā izolācijā no ārpasaules. Pilsēta bija vācu karaspēka aplenkumā. To regulāri bombardēja. Cilvēki mira uz ielām no bada un aukstuma.  Aculiecinieki  stāsta, ka cilvēki deva ceļu žurkām, kad tās devās pie upes dzert....

Man uz mūžu atmiņā paliks vienas sievietes stāsts, kurai šai blokādē izdevās izdzīvot. Tolaik viņa bija skolniece. Kādā ziemas dienā pie viņas dzīvokļa durvīm pieklauvēja. Viņa atvēra durvis un ieraudzīja savu skolotāju.  Ar smaidu uz lūpām skolotāja apvaicājās, vai meitene ir gatava atsākt mācības skolā...

Vai Tu iedomājies, cik ļoti šī skolotāja mīlēja savu profesiju, ja pat ciešot badu bija gatava vadīt stundas nepaēdušiem bērniem, neskatoties uz regulārām apšaudēm un aukstumu?

Ar pārliecību varu teikt, ka viņa bija SKOLOTĀJA no DIEVA.

Pirms Tu izvēlēsies savu turpmāko profesiju, lūdzu padomā par to, vai Tu darītu šo darbu lai kas notiktu. Lai kāda būtu vara. Jebkādos apstākļos – pat ja Tev nebūtu ko ēst...

Ar mīlestību un pateicību,

Irina

Komentāri (3)  |  2012-06-09 18:50  |  Skatīts: 3366x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
Dace Kalēja - 2012-06-14 07:59
Es pilnībā piekrītu, ka ļoti svarīgi ir, ja Tu uz darbu ej ar prieku. Ja vari uzgriezt radio uz skaļo un dziedāt līdzi uz darbu un mājās braucot, tad viss ir ok! Ja nē, tad tā tiešām ir viela pārdomām.

Es šī gada janvārī žurnālā (laikam Una) izlasīju interviju ar Indru Melbārdi. Un tad tieši tāpat kā viņa atskatījos uz savu ikdienu, uz sevi un sapratu, ka es tā negribu turpināt.... Protams, nu ne jau visam uzreiz pārvilkt svītru pāri, bet ir lietas, kuras pamazām, ar pacietību, ticību, mīlestību ... u.t.t. var sākt mainīt sev vēlamajā virzienā. Un tad tiešām ir jāsāk ar to lielo lapu un ieklausīšanos sevī, lai saprastu, kas ir tas, ko Tev patīk darīt, uz ko sirds palecas un kas aizrauj.

Vēl gadu atpakaļ es šo rakstu lasot, varbūt, būtu ar neticībā nostieptu seju grozījusi galvu, tad tagad es piekrītu katram vārdam. Un ļoti pateicos Dievam, Pavasara studijai un arī visiem citiem apstākļiem par šīm domām, kas man palīdz dzīvi uztvert vieglāk, gaišāk. Kas palīdz saprast, ka es pati esmu savas dzīves autors :)

Ja Tu esi šādā situācijā, tad zini, ka Tev ir divi varianti: domāt, ka Tu jau neko un nekā, vai arī pamazītiņām sākt iekustēties (pati vai vismaz ar domām) pozitīvajā virzienā. Un lai mums visām (arī visiem) izdodas tas, ko mēs vēlamies :))

irinad - 2012-06-14 22:35
Ja cilvēks apzinās sevi tikai kā ķermeni, tad dzīvo ar mērķi pirkt un patērēt. Tāds cilvēks dzīvo priekš kapsētas. Esmu pārliecināta, ka šādi cilvēki mūsu mājas lapā nemaz neienāk. Es uzskatu, ka mūsu pienākums ir dzīvot saskaņā ar savu misiju. Tā mēs paši jutīsimies noderīgi un laimīgi un kļūsim saviem bērniem par paraugu. tātad, arī viņiem nebūs citas izvēles, kā būt laimīgiem:)

inese - 2012-06-17 06:47
Cik perfekts stāsts par to skolotāju. Paldies.
Es pati ar apzinos, ka darītu to darbu, kuru daru, pat ja man nebūtu ko ēst. Tad es to darītu it īpaši.
Un pat ja būtu miljonāre, arī tad darītu.

īstenībā tieši tad sākas fantastiski laimīga dzīve, kad atrod savu nodarbošanos, kuru vari darīt ar mīlestību un gandarījumu:)


Atpakaļ