Priecāties par vienkāršām lietām


sadaļa: MĀMIŅU SKOLA
autors: LAURA BANDERE

 Ir brīnišķīgs, balts un tīrs rīts. Ir atkal uzsnidzis sniegs. Un manī ir prieks. Bērni prot priecāties visīstāk un patiesāk. Meitiņa, pieejot pie loga, priecājās no sirds par to, ka atkal ir sniegs un varēs braukt ar ragaviņām. Pat vēl neprotot runāt, ar sejas izteiksmi viņa māk parādīt, kas patīk un kas - ne.

Man šķiet, ka bērnība vispār ir jaukākais posms dzīvē. Var paņemt lācīti un smejoties lēkāt pa gultu, un priecāties, un nesatraukties ne par materiālām vērtībām, ne par laika apstākļiem, ne par riebīgo priekšnieku, kurš atkal neļauj baudīt dzīvi. Man patīk skatīties, kā meitiņa ar savu vienaudzi draudzenīti ar žestiem un mīmiku sarunā, ka tagad samainīsies ratiem un brauks viena otras ratos. Man patīk skatīties, kā viņas grib reizē vienu un to pašu mantiņu. Kā priecājas viena otru redzēt un māj ar roku un sasveicinās. Tas viss ir no sirds un priecājoties par tikšanos, nevis izliekoties, kā tas mēdz būt pieaugušajiem.

Bērni ir brīnums, no kā mums visiem vajag mācīties. Diemžēl mēs, pieaugušie, mēdzam sabojāt bērnus. Mēs izdomājam, kādiem tiem vajadzētu būt un kā uzvesties. Un, ja uzvedība neatbilst iedomām, dusmojamies un pat mēdzam sodīt. Lai panāktu savu, vecāki izdomā dažādus trikus un pat neapzinās, ka tas kaitē bērnam. Vecāki grib, lai bērns labi mācās un tad iedomājoties, ka tādā veidā stimulēs to, salīdzina bērnu ar citiem pēc viņu domām gudrākiem bērniem un pat atkal neapzinās, ka tā ir kļūda.

Lielākoties vecāki vēl bērnam labu, bet nezināšanas dēļ “savāra ziepes”.

2. martā māmiņu skolas nodarbībā par bērnu audzināšanas veidiem mēs runāsim par to, kas bērnam kaitē un kas palīdz izaugt par laimīgu, atvērtu un harmonisku cilvēku. Runāsim par to, kādēļ bērnudārzos bērni slimo. Un arī par tēva lielo lomu bērnu audzināšanā.

Ja vēlies piedalīties, tad zvani un piesakies pa telefonu 26051077, un gaidīšu Tevi Ventspilī, Lielajā prospektā 18-1 no plkst. 11-12.30. Dalības maksa būs EUR 13,00.

Kopā mēs varam tikt uz pareizā ceļa, audzinot laimīgus bērnus, jo nomaldīties labu gribot ir tik viegli!

Komentāri (0)  |  2016-02-13 19:19  |  Skatīts: 1065x         Ieteikt draugiem       TweetMe   

Atpakaļ