Lotte


sadaļa: SARUNAS
autors: INESE PRISJOLKOVA

 Vēl vakar es gribēju uzrakstīt Tev rakstu par to, kā varam būt laimīgi arī tad, ja mums kas ļoti sāp un notiek kas ļoti bēdīgs. Gribēju Tev stāstīt par savu kaķenīti, kura ar mani dzīvojusi kopā visu manu apzinīgo mūžu un tagad saslimusi un sagatavojusies aiziet.

Lotte pie manis ieradās 1993.gada maijā. Viņai bija tikai mēnesītis. Māsa man viņu atnesa – mazais kamoliņš vienā rokā, cīsiņš otrā. (Toreiz šeit vēl nebija īpašas kaķu barības. Vai varbūt es par to neko nezināju.) Viņa bija parasts melnbaltais kaķītis, bet no šīs dienas vairs nebija parasts. Viņa kļuva par manējo. Pilnā vārdā Šarlote, bet visi viņu vienkārši saucām par Lotti. Jā – ar diviem „t”. Un toreiz es vēl nezināju cik viņa būs man uzticīga. Toreiz paņēmām viņu lauku mājiņā, kur koki, zāle, dārzs –viss bija priekš viņas. Viņai tur dzima bērniņi – es visā vienmēr piedalījos.  Tas bija tik brīnišķīgs laiks.

Tad pārvācāmies dzīvot uz pilsētu, un viņa taču iemācījās kā atrast savu kāpņutelpu, kā uziet otrā stāvā un uz kuru pusi ir mūsu durvis, kā nepakļūt zem mašīnas, kā sadraudzēties ar kaimiņiem,  kā nākt mājās tad, kad nākam no darba mājās mēs.

Un tad pagāja vēl trīs gadi un mēs pārvācāmies uz Rīgu. Arī tur viņā mācēja pagalmā tikt galā gan ar suņiem , gan kaimiņiem, gan kodu durvīm, gan nu jau saskaitīt trešo stāvu. Kad nācu mājās no darba –man vajadzēja pažvadzināt atslēgas, un viņa skrēja man pretim pāri visam daudzstāvu māju pagalmam. Vai citreiz, kad gāju uz darbu – viņa lavījās kvartāliem man līdzi un man vajadzēja ko izdomāt, lai viņa neaiziet pa tālu.

Un tad man sākās skumjais dzīves laiks – bija bēdīgi, es regulāri raudāju un viņa man gūlās klāt ar purniņu bakstot un bučojot , lai sniegtu savu atbalstu.

Pēc trim gadiem mēs pārvācāmies uz Jūrmalu. Viņai te dikti patika – sava māja, savs zāliens, savi kaimiņi –visi mīļi un draudzīgi. Varbūt, ka viņai nepatika, ka braucu komandējumos. Toreiz tas bija bieži. Viņa palika mājās viena pat dienas divas vai trīs. Viņai bija skumji. Bet viņa mani vienmēr uzticīgi gaidīja. Nekad nebija apvainojusies vai dusmīga. Vienmēr pārlaimīga, ka esmu atkal mājās.

Un tad bija gadījums, kad es piedzīvoju insultu un to redzes zudumu. Es redzi atguvu, bet viņa tai brīdī palika akla ar vienu actiņu uz mūžu. Viņa bija paņēmusi manu slimību sev.

Un viņa sagaidīja kā es kļuvu laimīga. Viņa sagaidīja kā es satieku Tomu, kā man dzīv sakārtojas. Viņa jau toreiz bija 15 gadi. Viņa nodzīvoja mūsu laimīgā ģimenē vēl 4 gadus un vakar no mums aizgāja. Pavisam. Ļoti klusi un mierīgi. Man ir sajūta, ka viņai bija svarīgi, lai es šeit palieku laimīga.

Viņa trīs dienas atpakaļ bija saslimusi. Mēs aizvedām pie ārstiem , devām zāles. Bet jau aizvakar pārstāja ēst un bija zināms, ka viņai ir jāaiziet. Vakar, braucot uz semināru, es raudāju –ar domu, ka man jāiemācās viņa palaist. Ar mīlestību. Ar vieglumu. Kaķīts nodzīvojis skaistu, garu, uzticīgu mūžu – jāpalaiž. Un es nesapratu kā to izdarīt. Un pat šeit viņa visu atrisināja pati. Kamēr es vadīju semināru, tikmēr viņa te klusi un mīļi bija nomirusi. Manējie man neko neteica. Tikai tad, kad pārbraucu visi stāvēja ārā un bija dikti bēdīgi. Un tā viņa te gulēja –baltos paladziņos –klusa, mierīga, mīļa.

Jā, šodien es Tev stāstu par to laimi, kas klusa, mierīga, skumja, bēdīga. Vai arī šodien esmu laimīga?

Jā. Esmu.

Par to, ka viss rit savu gaitu. Par to, ka ar mīļumu toreiz – pirms 19 gadiem viņu sagaidīju un tagad ar mīļumu pavadīju. Par to, ka viņa nemocījās. Par to, ka visa ģimene esam kopā gan priekos, gan bēdās. Par to, ka bērns piedalījās un pieiet tam visam tik jūtīgi un mīļi. Ka suns Lottītei bija atdevis savu vietu (viņa pēdējiem spēkiem bija atlīdusi no virtuves un apgūlusies uz Džekija puffa). Ka vakar ar vīru klusi sēdējām un pat īsti ne runāt, ne raudāt, ne gulēt iet – vienkārši klusi būt kopā un izdzīvot bēdas. Vai tad tā arī nav laime? Laime, ka bēdās varam būt kopā un mīlestībā.

Tu teiksi - tas taču tikai kaķītis?

Gan jā, gan nē.

Viņa bija manas dzīves sastāvdaļa. Ir joprojām. Viņa kā kaķis (kurš taču ir neatkarīgs un pats par sevi) man pirmā parādīja dzīvnieku uzticību un nesavtīgu mīlestību. Esmu viņai par to pateicīga.

Un tā nu šodien esmu skumji laimīga. Manī ir miers. Protams, nobirst kāda asara, bet tās taču ir tikai emocijas. Kā vakar Ilzīte teica seminārā – mēs taču esam dzīvas un laimes terapija jau mums neatņem spēju just. Tieši otrādi. Spējam just gan skumjas, gan laimi, gan prieku, ka viss ir tieši tā kā tam jābūt.

Sūtu Tev gaišas skaistas domas.

Ar mīļumu,

Inese
Komentāri (16)  |  2012-05-16 16:20  |  Skatīts: 4331x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
dainarozenberga - 2012-05-16 17:25
Ak, mīļo, Inesīt!
Tik ļoti skaists un mīlestības pilns stāsts par mīļo Lotti... Es jūtu Tev līdzi, nobira arī man kāda asara. Vēl īsi pirms piebrauci pie mājas mēs runājām pa telefonu... un re... vakars bija savādāks, kā cerēts.... bet sirdi sildošs, mierpilns un dziļā harmonijā...
Samīļoju Tevi no sirds!

karinchiks - 2012-05-16 17:30
Mīļo Inesīt saraudināji....te nevar neraudāt....
Katra aiziešana....ir skumja...bet Jūs to pavadījat ar lielu mīlestību,cieņu pret mīļo Lottīti...
Jums vienmēr būs Lotte...sajūtās,atmiņās...
Tas ir kā teica Mazais princis:Ja jūs esat ļāvuši sevi pieradināt,var gadīties,ka mazliet būs jaraud...
Un,kad Jūs būsiet samierinājušies,jo cilvēki beigās arvien samierinās...Jūs būsiet ļoti laimīgi,ka esat dzīvojuši ar Lottīti,ka esat viņu lolojuši,pazinuši,mīlējuši..jo arvien viņa būs Jūsu draugs....
Tieši vakarējā diena,kad Lottīte aizgāja...ir kaut kas tāds,kas padara vienu dienu atšķirīgāku no visām pārējām,vienu stundu atšķirīgāku no citām...
Samīļoju Jūs....


nancy - 2012-05-16 18:57
Es neesmu nekad raudājusi ne par vienu cilvēku tā, kad raudāju kad nomira mans suns. Jo tieši suns man iemācīja, kas ir beznosacījuma mīlestība. Turklāt man neliekas ka tas ir kaut kas neparasts, jo Visumā nav gradācijas - visas dzīvās būtnes ir līdzvērtīgas.
Esmu ilasījusi Ineses grāmatu, intervijas, šo lapu - man patīk šīs idejas. vienīgais, kas man liekas šajā rakstā nepareizi ir vārds laime - tu nevari būt laimīgs, ja tev kāds nomirst (tad ir jāmaina laimes definīcija), bet tu vari izdzīvot šo brīdi APZINĀTI saprotot, kas notiek, saprotot un ļaujot sev izjust visas emocijas. ne vienmēr obligāti jābūt laimīgam, tas man liekas, tāds amerikāņu kultūras uzskats.

guga - 2012-05-16 22:06
Lai Lottinai labi klajas tur augsa...asarinas birst...vai vinai bija tie mazie kakeni pavasari?
Samilojiens,Jums

inese - 2012-05-16 23:21
Paldies, mīļās :)

Nē, Lottiņai vairs mazie nedzima. Mums ir otra kaķenīte Zāra, kurai ir nepilnu mēnesīti veci mazuļi. Katram jau ir sarūpētas mājas, bet vēl šobrīd viņi ir ar mums un Zāriņu un tādēl mūsu mājās dzīvīguma ļoti daudz.

Runājot par laimi -
es jau agrāk esmu formulējusi, ka es ar vārdu "laime" saucu dievišķo enerģiju mūsos. Tātad, ja svārstiņš griežas pozitīvā virzienā un ja mēs esam radošas enerģijas piepildīti - to varētu uzskatīt par laimi.
Arī laimei ir dažādas formas.
Es šo vārdu lietoju labprāt..
Bet, protams, var teikt arī savādāk:)

sūtot mīļas labas domas,
Inese

Nora Meiksnere - 2012-05-17 01:47
Man arī palika skumji ap sirdi:(
Dzīvnieciņš ir uzticams cilvēka draugs un cilvēks viņu iemīl un pierod pie viņa tāpat kā pie cilvēka.
Lai sirdī visiem vieglums un mīlestība:)

illva - 2012-05-17 07:35
Tik jauks dzīves stāsts....par Tevi un kaķīti...Vienmēr visam ir sākums un beigas....un atkal jauns iesākums...citāds.....atmiņās.....mīlestībā....un tā patiesi ir laime.


Dace Freimane - 2012-05-21 22:55
Kas vēl ar tik milzīgu prieku mūs sagaida mājās un ir tik uzticības pilni? Tie ir mūsu četrkājainie draugi, kas ieņem vietu mūsu sirdīs. Un dažkārt, kad skatos sava četrkājainā drauga acīs, es zinu to, ka viņš saprot pilnīgi visu un ... dažkārt pat ir gudrāks par mani ....

kristine - 2012-05-23 05:11
Es raudāju lasot šo rakstu. Ļoti izjusti uzrakstīts. Un vēl es atcerējos sava mincīša aiziešanu pagājušā gada decembrī - mana mīļā mincīša aiziešanu uz labākiem medību laukiem. Atceros, kad es uzzināju par viņa slimību, uzrakstīju komentāru pie raksta par mūsu četrkājainiem mīluļiem. Toreiz es uzrakstīju, ka zinu, ka viņam būs jāaiziet. Tu, Inesīt, man toreiz tik izjusti un nomierinoši atbildēji, toreiz pieminēji Lotti, ka viņai jau tik daudz gadu un arī viņai kaut kad būs jāaiziet. Tas bija vairāk nekā gadu atpakaļ. Un nu viņa ir aizgājusi, 5 mēnešus pēc mana minkas. Es no tiesas spēju saprast šīs sajūtas, kad aiziet kāds, ko mīli. Un tomēr es atceros to laimīgo laiku, ko mans runčuks man dāvāja, mūsu laimīgo kopdzīvi. Un par to no sirds saku Dievam paldies. Lai Tev sirds miers un mīlestība, Inesīt!!!

inese - 2012-05-25 02:25
Kristīnīt, es atceros kā runājām par Tavu mincīti un jā -toreiz vēl nezināju cik ļoti drīz man būs jāatvadās no Lottes.

Interesanti, ka nu jau ir pagājušas 10 dienas, bet ik pa laikam es vinu redzu tepat. Dažreiz, kad nākam ar Džeku no jūras. Dažreiz, kad poebraucu ar mašīnu no semināra. Dažreiz vienkārši domās un atmiņās.
Ir skaisti to visu tā atcerēties un brīžiem pārdomāt. Ir tieši tā, kā Tu, Kristīnīt, saki - cik mīļi ir atcerēties to laimīgo laiku, ko bijām ar saviem mīlulīšiem kopā.

Tagad es sabučoju savu Džekiju saku viņam paldies, ka viņš ir man blakus. Liels, silts un tik ļoti dzīvs.

kristine - 2012-05-31 21:04
Nu jau man ir Snīpis. Es solīju savam pirmajam runcītim, ka parūpēšos par vēl kādu, kuram vajadzīga mīlestība un mājas. Un manā dzīvē ienāca Snīpis. Pēc šī raksta izlasīšanas es arī viņu mīļojot teicu paldies Dievam, ka man viņš ir - dzīvs un silts. Un apdomāju, ka viņš ir dāvana, ko Visums man atsūtījis, uz laiku. Un esmu priecīga un laimīga par katru mūsu kopdīves brīdi. To man arī mans pirmais runcītis iemācīja, priecāties par to, ka šodien mēs esam kopā, ka šodien vēl varam baudīt Visuma dāvanas. Dzīvot šodien.

inese - 2012-05-31 22:47
Sveiciens Snīpim! Es ļoti priecājos, ka Tev tagad ir mājās jauns mīlulīts.
Mēs ar apspriežam, ka ar laiku noteikti, ka varētu kļūt kuplāka ģimene:)

madara - 2012-06-22 18:05
..tik loti loti saap un nevar noticeet, ka kaķis, kurs ar tevi bijis kopa tikai septinus gadus, tavaas rokaas guļ miris. Es raudu un luudzu vinam, lai vins saak elpot, lai atgriezas, bet...
Vakar notika nelaimes gadijums un mani kakiiti nobrauca masiina.Es vinu ar viiru tik looti mileejaam. soriit riits bija tik skumjs un kluss..saap, neganti sap..

Brigita Mironova-Stankēviča - 2012-06-22 18:23
Madara!
No sirds jūtu Tev līdzi....
Mans vīrs tikko aizveda mūsu labāko ģimenes draugu uz klīniku, kurš vienmēr tik dzīvespriecīgs un uzticams, pedējās dienas kļūst arvien apātiskās, bēdīgāks, neēd nu jau nedzer un ir pavisam švaki:( Es gribu ļoti ticēt un cerēt, ka viss būs labi.
Es ienācu šeit meklēt sirdī mierinājumu un izlasu Tavs komentāru. Kas laikam man māca pārāk nepieķerties, bet nevaru - asaras birst un negribu pat iedomāties sliktāko scenāriju.

madara - 2012-06-22 19:15
Paldies, Brigita. Stiprinu tevi domaas un lai miilulis izveselojas.
Mees savam kakim loti biezi teicaam, cik loti vinu miilaam un cik loti laimiigi esam, ka vins ir kopa ar mums. Es zinu, ka vins bija laimiigs kakis un mums bija kopaa pavadiiti septini gadi.. un tad vakardienas nelaimes gadiijums... Atceros, ka vins glaudaas pie mana vaiga, kad es raudaaju vai kad ar viiru stridejamies vins vienmer galudaas te pie viena te pie otra... Un naktiis laiku pa laikam ieliida pa vidu gultaa uz spilventina paguleet starp mums... Vakar so spilventinu iedevaam vinam liidzi...

inese - 2012-06-23 04:01
Dikti jūtu līdzi. Gan ja jāpavada, gan ja jāārstē.
Sūtu mīļas domas!!!

Īstenībā, ar katru mirkli jo vairāk izprotu cik ļoti atbildīgs ir brīdis, kad izlemjam paplašināt savas ģimenes ar jauniem ģimenes locekļiem. Un var jau teikt - sunim suņa vieta vai kaķim kaķa vieta, tika....:)....viņi tās savas vietas aizņem mūsu sirdīs :)


Atpakaļ