Ļauties un nepretoties


sadaļa: SARUNAS
autors: INESE PSRISJOLKOVA

 Jau kādu laiku domāju kā lai Tev aprakstu to, kas ar mani šobrīd notiek. Un vai vispār vajag aprakstīt. Un tā nu atlieku un atlieku un pati mainos un mainos, līdz skatos, ka jaunāko rakstu sarakstā vairs nav neviena manējā.

Stāsts būs par augšanu. Par ļaušanos. Par Dievu. Par mērķiem un vēlmēm, kuras vairs nav.
 

Vai esi domājusi, ka mūsu garīgais ceļš un mūsu pašu attīstība patiešām ir saistīta ar nepārtrauktām pārmaiņām, kuras notiks neatkarīgi no tā, vai Tu to gribi vai nē. Un ka Tev pašai atliek vien noskatīties kā pati esi mainījusies.

Atceros, ka pirmajā jogas nodarbībā iesācējiem, mums Tija teica – sākot nodarboties ar jogu, notiks tādas pārmaiņas, ko pats pat nebūsi gaidījis.
 

Lūk, tad nu man Tev ir jāsāk stāstīt par šīm pārmaiņām.

Gan jau, ka nu jau Tu mani pazīsti itin labi. Visu mūžu esmu bijusi ārkārtīgi mērķtiecīga un skaidri zinājusi, ko gribu sasniegt. Vienmēr esmu centusies savu dzīvi sakārtot jomu pa jomai un darījusi gan teorētiski, gan praktiski visu tā, lai rezultāts būtu. Esmu par to aprakstījusi grāmatā. Esmu ar to dalījusies šeit – mājas lapā. Un mans uzstādījums patiešām lielā mērā ir bijis – „es esmu savas dzīves autors” un atrotītām piedurknēm varu censties un darīt pašu labāko, ko vien spēju sev un Dievam par godu, lai savu dzīvi sakārtotu. Esmu veikusi dažādus rituālus un attīrīšanās kūres, esmu taisījusi dārgumu kartes un rakstījusi mērķus, esmu izlasījusi kaudzēm grāmatas, kuras palīdz mums būt veiksmīgākām personībām. Un ne tikai izlasījusi, bet patiešām to visu dzīvē pielietojusi un patiešām sasniegusi tos rezultātus, kas bija paredzēti. Nopirku Robina Šarmas grāmatu „Līderis bez titula” un lasot varēju māt ar galvu līdzi katram teikumam, ka jā – tā tiešām viss ir. (Man ar Šarmu vispār ir viens informatīvais kanāls un ļoti bieži izdomāju un uzrakstu kaut ko, ko izrādās viņš citā pasaules malā raksta grāmatās vai runā semināros).
 

Un te pēkšņi manī viss mainās. Es saprotu, ka tad, kad uzlieku sev konkrētu mērķi vai izlemju kādu konkrētu vajadzību vai vēlmi, tad es sašaurinu savas iespējas. Tad iecentrēdamās tikai uz to, es nepamanu, ka Dievam uz mani ir daudz lielāki plāni. Ka gribēdama kaut ko savu, neuzzinu ko no manis vēlas Dievs un kur viņš mani vada.

Es paņemu citu grāmatu – Nīls Donalds Volšs „Sarunas ar Dievu” un pašā sākumā izlasu „....ja tu lūdz un centies izlūgties, tad ir daudz mazāka varbūtība, ka tu pieredzēsi to, ko tavuprāt, esi izvēlējies, jo ikviena lūguma atbalsta doma ir tā, ka tev taču nav tā, ko tu vēlies. Šī atbalsta doma kļūst par tavu realitāti”.
 

Vienreizēji. Te melns uz balta ir pateikts, ka lūdzot kaut ko, mēs paši esam izvēlējušies „upura” pozīciju, centrēdamies uz to, kā mums nav.

Šis teikums, kā arī viss pārējais, kas tajā grāmatā ietverts, maina manu dvēseli un manu attieksmi tik strauji, ka vienīgais, ko spēju ir baudīt un ļauties. Tas viss ir diametrāli pretēji manam līdzšinējam dzīves uzstādījumam. Bet acīm redzot, ka tas iepriekšējais pakāpiens ir bijis ļoti vajadzīgs un nu ir noiets, un nu jākāpj augstāk un jāmēģina iejusties jaunā pakāpē. Tas viss priekš manis ir vēl tik jauns, ka nespēju par to runāt un dalīties. (šis ir mans pirmais mēģinājums)
 

Un tā nu es šogad neesmu uzrakstījusi nevienu mērķi. Un tā nu neesmu uztaisījusi dārgumu karti. Un nav man konkrētu plānu, kas būtu jāizdara tieši šogad (vai turpmākajos piecos gados). Es vienkārši baudu katru sev doto dienu un ar pateicību un prieku par dzīves pārpilnību to dzīvoju.

Es, protams, vadu ļoti daudz semināru un tie uzrodas arvien no jauna vēl un vēl. Un es, protams, lasu ļoti daudz grāmatu un rakstu, skatos filmas un klipus, bet vēl, lai tā īsti saprastu, kas ar mani notiek, man ir vajadzīgs laiks, kad daru vienkāršas, bet mīļas lietas. Piemēram, es esmu sākusi adīt, jo bērns ir palūdzis pašadītu džemperi. Un daru to tik rūpīgi un mīļi, ka man šķiet, katrā rindiņā ieadu kādu labu domu vai mīlestības gabaliņu. Esmu piedalījusies vīra tēta istabas remontā un mantu kopšanā un pārkārtošanā, kamēr viņš pats ir slimnīcā. Un arī to daru ar tādu sirsnību, ka ir skaidrs, ka tas ir arī manam tētim par godu.
 

Esmu iemācījusies ļauties un nepārraugu visu, kas notiek mājas lapā. Kādreiz biju izlasījusi katru komentāru un katru sarunu, bet tagad brīžiem ir tā, ka to vairs nevaru paspēt. Un tā labākā sajūta ir tā, ka tas tiešām man nav jādara. Ka sarunas notiek pašas no sevis. Ka meitenes viena otru atrod un sniedz palīdzīgu roku, lai soli pa solim kopā izietu kādu situāciju. Es uz to visu paskatos un vienkārši saku Dievam paldies. Es nevis kontrolēju situāciju un enerģētiski to turu, bet gan ļaujos Dieva vadībai un vēroju.

Mani šā brīža secinājumi (un laiks secinājumiem vēl ir ļoti īss), ka lietas notiek vairāk, ātrāk, straujāk un rezultatīvāk, bet bez tādas kā iekšējas piepūles un saspringuma.
 

Nu, pateikšu tikai vienu piemēru – man katru mēnesi parasti bija diezgan jānopūlas, lai pierunātu manu grāmatu tirgotājus ieskaitīt kādu naudu par sen jau pārdotām grāmatām. Tas bija saistīts ar vairākiem telefona zvaniem un diezgan asām pārrunām (jo arī man jau jāveic tālākie maksājumi par savukārt jaunajiem pasūtītajiem metieniem). Bet tagad – vai nu Volša iespaidā, vai tiešām savas jaunās attieksmes dēļ, es kaut kā jūtu, ka viss vienkārši būs kārtībā un nezvanu un neinteresējos par to naudu. Un pienāk konkrētie datumi un viss tiek samaksāts. Tātad es nonāku pie tā paša rezultāta vai pat vēl labāka, bez nekādas piepūles, tikai baudot savu brīnišķīgo dzīvi un Dieva pasaules pārpilnību.

Vai es vispār neko nedaru?
 

Daru.

Es varbūt, ka strādāju vēl vairāk kā iepriekš. Bet tie ir konkrēti „beržamie” un attīrāmie darbi, vai radošie darbi adot, vai tagad rakstot. Es vienkārši katru dienu ļaujos Dieva vadībai. Un tā es tieku tālāk.

Es turpināšu par šo domāt un to visu baudīt. Un pēc kāda laika Tev izstāstīšu kurp tas mani ved:)
Sūtu Tev daudz mīļu domu!
 

Mīlestībā,

Inese
Komentāri (39)  |  2012-01-20 19:53  |  Skatīts: 8213x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
dagnija* - 2012-01-20 20:07
šitam, rakstam es jau piekrītu vairāk :)

Ilona* - 2012-01-20 20:18
grāmata "дао хаоса", ja pareizi atceros nosaukumu par šo pašu. Par ļaušanos notiekošajam.

dagnija* - 2012-01-20 20:32
ilona, varat lūdzu uzrakstīt man uz e-pastu par to grāmatu: dagneja@gmai.com

Solvita* - 2012-01-20 20:35
Ideāls stāvoklis.

Gandrīz nav stresa.

Viedi.

Mēs jau nezinām Dieva plānu attiecībā uz katru no mums. Tikai intuitīvi nojaušam.


Ilona* - 2012-01-20 20:37
Dagnijai,

grāmatu nosūtīju uz epastu. bet visādas grāmatas var atrast www.mirknig.com un lejupielādēt bez maksas. gk. gan krievu valodā.

Laila* - 2012-01-20 20:39
Šajā rakstā rodu atbalsi savām sajūtām, kas man allaž liegušas veidot dārgumu kartes vai izvirzīt konkrētus mērķus, jo viena pārliecība man vienmēr bijusi augstāk par citām - "visi līgumi tiek rakstīti tur augšā". Un tā ir sanācis, ka neapzināti esmu ļāvusies Augstāko Spēku vadībai, neko nepieprasot, bet cenšoties ar sapratni, mīlestību un paļaušanos saņemt "nopelnīto".

Jannat* - 2012-01-20 20:51
Sakaartot dziivi pa jomaam, likt kolaazas, rakstiit meerkus u.c - manupraat tas ir svariigs punkts dveeseles attiistiibai - nu man tas ir vajadziigs sobriid - jo taa rodu ticcibu sev un saviem speekiem, protams, arii Dieva plaanam ljaujot darboties!
Un tad, kad jau ir sii savas dziives autora apzinja un misijas skaidriiba, tad pienaak naakamais posms - ljausanaas, par ko raksta Inese!Prieks par rakstu un prieks par Tevi, kad viss notiek :)

Ilona* - 2012-01-20 20:56
Es pagājušajā gadā izlasīju grāmata "Būda". Būtībā par ticību un ļaušanos Dievam. Galvenajam varonim sieva bija ļoti ticīga, mierīga, vieda, nosvērta sieviete. Viņa visus notikumus pieņēma kā Dieva gribu.
Jo ja jau mēs ļaujamies, tad esam mierīgi un gk.iekšēji. Mums nav stresa, pat nomaskētā.

Es varu godīgi atzīt - es mācos uz visu tā skatīties, tanī pat laikā cenšoties vēl vairāk būt ieinteresēta visā, kas notiek apkārt.

Kas man šķiet ļoti svarīgi - šo viedumu, ļaušanos, nesajaukt ar slinkumu, tendenci filozofēt.

internetā atradu grāmatu, kā ārstēt redzi (nosaukumu neatceros), bet tur bija doma, ka dažkārt vajag, lai kāds Tev iesit, uzspļauj, tikai tad tu atmosties un sāc kustēties.

Es pēdējā laikā cenšos visās problēmās saskatīt gaišo pusi un neredzēt slikto. Varbūt tās sliktās situācijas mums atsūtījis Dievs, lai mēs beidzot pa īstam sāktu likt lietā sev piešķirtos talantus.
Varbūt naudas parādi ir tikai tāpēc, lai sasparotos un kļūtu bezmaz vai miljonāru? Varbūt mūsu spējas atmostas tikai krīzes situācijās?

Varbūt nespēja apvienot darbu, mājas, bērnus, ir spēja atrast talantu un uzrakst;it grāmatu kā ķļuvu par labāko laika plānošanas speciālistu?

Varbūt kašķīgs vīrs ir nepieciešams, lai mūsos attīstītos diplomātiskā sarunu vedēja spējas?

Šis komentārs ir vairāk mums, Ineses rakstu lasītājiem, jo man šķiet, ka daudziem no mums vēl viss labais ir priekšā. Bet pārāk paļaujoties (mēs latvieši jau tā esam lēna tauta), mēs varam ieslīgt tādā kā rutīnā.

Gunita* - 2012-01-20 21:04
Lasot Inese šo rakstu arī man radās pārdomas, kas manī mīt jau entos gadus.... visur ir plaši izplatītas sarunas par to, ka jādzīvo ar konkrētu mērķi, jānostāda tie, tad izmisīgi jātiecas tos sasniegt utt... un man vienmēr tas viss ir apstājies kaut kādā stadijā nepiepildīts, un tad nereti radās vainas sajūta par to, ka atkal neesmu sasniegusi kaut ko, atkal ka esmu atstājusi visu pusratā..... bet.... varbūt arī es intuitīvi esmu visu laiku jutusi, ka ir jāļaujas dzīvei nevis izmisīgi sevi jānodzen visu laiku pēc kaut kā???

Solvita* - 2012-01-20 21:14
Ilona, pag, pag, tas par to latvieša lēnīgumu, manuprāt, tomēr ir stereotips. ( Leišu apzīmējums - Zirga galvas:) Neesam karstasinīgie itāļi, bet tomēr nācija ir čakla savā būtībā (darba tikums mums tālās saknēs)...par to pārliecinās arī cittautiešu darba devēji...tā kā tieši šim konkrētajam viedoklim man šāds komentārs, par pārējo- katra pārbaude/krīze ir iespēja, tās arī jāizjūt, jāiemācās pieņemt.



Solvita* - 2012-01-20 21:21
O, Gunita, tieši par to arī es gribēju minēt....vienu gadu izvirzi n-tos mērķus un skrien un skrien..un tad pļukš..vai tās visas vēlmes , kas tikai aug un vairojas , vispār var piepildīt...un rodas tieši, kā, Tu saki, vainas apziņa, jo koncentrējies uz to, kā nav ...Man tā ir bijis, tāpēc es labi zinu kā vienu tā otru pozīciju. Mācos ieklausīties sevī, nevis tam, ko sabiedrība liek, un kādi ir kaut kādi standarti...viss ir labi līdzsvarā un harmonijā..


Anonīms* - 2012-01-20 21:24
piekrītu, ka tas ir solītis augstāk, tālāk.... man liekas, ka katrai ir jāizaug soli pa solim līdz tam.. ... zidainītis, bērniņš, bērns, pusaudzis uttt... un tad sieviete..


Man izlasot domās pazib vārds- taisnošanās...

Un tad ir tā.. vai mēs SITUĀCIJĀ meklējam IEMESLUS vai IESPĒJAS?!?! ......




Jannat* - 2012-01-20 21:25
Nu meerkus jau var dazaadus rakstiit - var izveereteet, kas ir sabiedriibas deelj, vai vienkaarsi sevis taalaakai sakaartosanai, iepaziisanai, attiistiibai...

Sandra* - 2012-01-20 21:26
upss.. negribēju izteikties kā anonīms ....

Baiba* - 2012-01-20 21:36
Man atkal šobrīd ir tāds mērķu uzstādīšanas posms (kāds savukārt man līdz šim nav bijis) un es jūtu, ka man tas tieši šajā brīdī ir jāiemācās un jāizdzīvo, jo pirms tam esmu dzīvojusi, kā nu sanāk. Bet pieļauju, ka viss ir cikliski...
Par Donaldu Volšu (nu tieši šobrīd pārlasu). Es to citātu par to kaut kā lūgšanu sapratu tā, ka vienkārši mums jau iepriekš jābūt pateicīgiem, par to, ka mums jau ir tas ( un jātic), ko mēs lūdzam, lai tas taptu. "Pareizā lūgšana tāpēc nekad nevar būt kaut kā izlūgšanās, tai jābūt pateicības lūgšanai". Tā kā galvenā doma grāmatā ir, ka mēs radām paši sevi un pasauli sev apkārt.

Sandra* - 2012-01-20 21:36
Solvitai- teiciens "zirga galvas" nav nekādā sakarā ar latviešu lēnīgumu, vai tamlīdzīgi :( tam ir pavisam cits iemesls.

Ilona

man ļoooti patīk tavs tas teiciens, labi pateikts -
Kas man šķiet ļoti svarīgi - šo viedumu, ļaušanos, nesajaukt ar slinkumu, tendenci filozofēt.

( man ļooti patīk lasīt tavus komentārus- paldies.. arī iepriekšējā tēmā )

Ilona* - 2012-01-20 21:52
Sandrai

Man prieks lasīt, ka kādam manas domas der. Tas viss izbaudīts uz pašas ādas. arī filozofēšana.

Baiba* - 2012-01-20 22:26
Es pagaidām pilnībā ļaujos Dieva vadībai tai jomā, ka daru to, kas man patīk, nesaņemot par to naudu (vismaz pagaidām) un nejūtoties par to vainīga. Kaut man ir šogad ir uzstādīti mērķi, es esmu elastīga tos mainīt, ja tie vairs neatbilst manām šābrīža sajūtām. Un arvien vairāk klausu un saklausu savu sirdsbalsi.

Ilona* - 2012-01-20 22:26
par nesasniegtiem mērķiem. Citāts no raksta sirius-centrs.lv lapā. atradu pilnīgi nejauši, glabāju pie datora šo tekstu:



Izplatītākā kļūda ir cilvēka uzmanībai pieķeršanās rezultātam, - galamērķim. Kļūda tiek pieļauta tad, kad nodoms, vēlme - tā ir uzmanība kopā ar pieķeršanos rezultātam. Uzmanību vajag koncentrēt nevis nākotnē, bet tagadnē. Mūsu nodoms tiek realizēts katru dienu, bet to realizējam mēs paši, katru dienu, darbojoties ar visu savu uzmanību momentā „tagad” un pildot to, ko šī diena mums ir sagatavojusi, jo šī darbība arī ir mūsu nodoma realizācijas ceļa daļa. Koncentrējot savu uzmanību nākotnē, mēs nepareizi nosūtam enerģiju, kura mums ir vajadzīga tagadnē. Enerģijas trūkums tagadnē rada neapmierinātību ar to, ka mērķis vēl nav sasniegts, rada šaubas, bailes, kas traucē mērķa sasniegšanai. Rezultātā mērķis attālinās no mums, tā realizācija top problemātiska vai pat neiespējama.


Lai Jums izdodas sasniegt Jūsu mērķus!

Brigita* - 2012-01-20 22:38
Ilona, paldies par komentāru!
Es pagaidām nesaprotu, kā varētu dzīvot bez mērķiem savā dzīvē. Jo tas man liktos kā peldēšana pa straumi - ku nes tur aizpeldu. Noteikti, ka tas ir manas personiskās izaugsmes jautājums..... Bet tas komentārs sniedz man skaidrību vismaz tajā kā lai labāk saniedzu mērķi - konsentrēties nevis uz rezultātu, bet uz procesu:) Mūsdienu materālisma vadītajai sabiedrībai visu nosaka rezultāts - ne pats process - bet kāda būs peļņa no projekta, vai kāds būs ieguvums no tā vai'tā... mēs paši apmāldamies tajā, kā to galu galā sasniegt - jo nekonsentrējam savu enerģiju uz pašu procesu!
Dievs jau redz kopainu - un virzīs mūs tā kā vajag.

Solvita* - 2012-01-20 22:40
Labi, labi, Sandra, tas teiciens bija nevietā, atzīstu savu kļūdu. Jūtīga tēma. Tikai doma jau nebija par to. čakli mēs esam, kaut mēs to spētu atzīt. Bauda dzīvi tieši Dienvidu tautas ...nesteidzoties, nestresojot..tur kur mēs skrienam, kur mums viss pēc pulksteņa laika..viņiem notiek, bet citādi.

Solvita* - 2012-01-20 22:52
Cik cilvēku, tik viedokļu par mērķiem un laika menedžmenta nepieciešamību vai to neesamību.Tāpēc ir tik daudz autoru grāmatu...katrs izvēlas sev atbilstošu, katram - savs un savā dzīves posmā. Un, manuprāt, Baibai taisnība , ka ir cikliskums.
Un galvenais jau ir, ka Dieva plāns ir, lai mēs būtu laimīgi, un, ja uzstādot un sasniedzot mērķus, kļūstam nevis laimīgi, bet nelaimīgi, tad tas vairs nav saskaņā ar Dieva plānu.



InKa* - 2012-01-20 23:22
Par procesu runājot- manuprāt vissatriecošākais Osho citāts:

"Cilvēks piedzimst, lai rastu dzīvi. Un viss ir viņa rokās. Viņš var to arī pazaudēt. Viņš var turpināt elpot, turpināt ēst, viņš var turpināt novecot un turpināt virzīties pretī kapam, bet tā nav dzīve, tā ir pakāpeniska nāve. No šūpuļa līdz kapam... pakāpeniska nāve septindesmit gadu garumā. Un, tā kā miljoniem cilvēku visapkārt mirst šajā pakāpeniskajā, lēnajā nāvē, tu arī sāc viņus atdarināt. Bērni to mācās no apkārtējiem. Mūs iekļauj mirušie.
Tādēļ pirmais, kas ir jāsaprot, - ko es domāju ar vārdu "dzīve". Tai nav jābūt vienkārši kā novecošanas procesam, tai jābūt izaugsmei. Bet tās ir divas dažādas lietas.
Novecot spēj ikviens dzīvnieks. Augsme - cilvēku privilēģija.
Tikai nedaudzi pieprasa sev šīs tiesības."

Par Laimi un Mīlestību!!!!


Vaira* - 2012-01-21 01:01
Piebiedrojos šim komentam,tas pasaka visu, un ir mans favorīta teiciens šobrīd.Inese tiešām ir jau citā pakāpē,tieši tāpēc,ka pati to jau sasniegusi mērķtiecīgi.es priecājos par sevi un katru no mums,kas veidojam un palīdzam arī citiem...

Ilona* - 2012-01-21 01:31
Strādāju un iedomājos, ka man nav sajūtas, ka man ir skaidra mana misija, ka ir šī piepildījuma sajūta. Tad radās doma, varbūt mums visi mūsu mērķi, to izpilde tiek dāvāta no augšas tikai tad un kā dāvana, ja ar pateicību un mīlestību darām to, ko dzīve mums piedāvā padarīt. Varbūt mēs nopelnām ar ikdienas smagu darbu skaidrību par savas dzīves misiju nevis atrodam sevī tikai domājot??? Varbūt ir kā Sharma saka, ka esi pats labākais saldējuma pārdevējs pasaulē, tad kā atalgojumu Dievs tev ļaus misiju atrast....
Bej jo vairāk mēs domājam, ka dzīvē kaut kas jāmaina, nedarām ikdienas darbus ar visu sirdi un dvēseli, domājam par pārmaiņām, mums nepaverās logs ne uz mērķu izpildi ne uz tālāko attīstību???

Vai arī savas misijas/ talanta atrašana nav tā klusā ticība un cerība, ka būs. Tikai tagad Dievs man devis uzdevumu iemācīties saplānot laiku, lai to veltītu gan bērniem, gan vīram, uzdevumu mīlēt kliedzošu priekšnieku, uzdevumu iemācīties mīlēt šķēršļus, naudas trūkumu...
Ja skatāmies no šāda punkta, tad mums katram jau ir iespēja rītu sākt ar pateicību par visām iespējām, kas mums dotas.

Man šodien tāda liela domājamā diena.



Lapa | 1 [2] |

Atpakaļ