Vai jūti PAVASARI?


sadaļa: CITU AUTORU RAKSTI
autors: DAINA ROZENBERGA

Sveika ziema! Nesteidzies lūdzu nesteidzies - ej projām lēni
izkaisot baltumu tā lai es pagūstu domāt jautāt meklēt atbildes
vērot cik ledus pāri ezeriem bīstams un izprast
ka ne tik daudz acis -
vairāk sirds sāk ilgoties mirkļu kad skatiens satiek debesīs putnus -
es gaidu tos atkal virs galvas
gaidu cīruļus atgriežamies... bet tomēr ziema
 
arī tevi es mīlu un tāpēc ej lēni
ej lēni un nesteidzoties
lai varu līdz sirds gaišai nopūtai ļauties tavam dzirkstošam pieskārienam
un sveika ziema
jā gaidu es pavasari
tomēr ej lēni un atskatoties un ejot vēl izkaisi baltumu uzvizi žilboši tīra
un aiz muguras dzirdi manu kluso
no sirds tev teikto
paldies
/Maija Laukmane/
 
Ar šo dzejoli sirdī, es staigāju kādu mēnesi (paldies Aelitiņ)... Un šorīt jūtu, cik ļoti manā pakrūtē mostas taureņi. Ir marts, tātad, mēs jau esam iekāpuši pirmajā pavasara mēnesī. Šorīt dabā ir skaista ziema, saules stari spēlējas vēl naktī uzsnigušajā sniegā... Un sals iekož degunā... Īsta ziemas diena... Bet šorīt tā atšķiras no tām, ko piedzīvoju pirms mēneša, kāpēc?, jo SIRDĪ PAVASARIS. Vai Tu sajūti savus taureņus vēderā? Vēl nē? Es Tevi aicinu tos modināt – apzināti. Liec tiem sākt dejot, priecāties, gavilēt, jau ielaid pavasari sirdī, lai arī ar acīm šķiet, ka vēl nav laiks! :) IR! Kāpēc tik būtiski jau tagad? Jo savādāk sniegs nokusīs, pumpuri izsprāgs un Tu atmodīsies Maija beigās, saprotot, ka ziedonis jau atkāpjas Vasaras priekšā. Ir tik ļoti vērts izdzīvot šo maģisko gadalaiku pāreju, jau laikus to ieelpojot sevī. Caur šīm sajūtām mēs daudz vairāk spējam sevi sajust DABĀ, caur šo elpu Tu skaidrāk apzinies, cik ļoti iekļaujies šai ritmā. Putni čivina, tie nemaz nepievērš uzmanību tam, ka izskatās, vēl ziema, viņi jūt, kā zeme mostas!

Atļauj sev šo prieku, atļauj sev gavilēt – ieej mežā un nodziedi, piemēram „Stāvēju, dziedāju”, vai balsī nolasi Maijas Laukmanes dzejoli par ziemu! :) Varbūt Tev tas šķiet muļķīgi, jo kopš bērnu dienām tā neesi darījusi, jo, redz, pieaugušie rīkojas prātīgi, ieturēti... vai vēl sazin kā... Un līdz ar šo stereotipi Tu sen jau esi aizvērusi sirdi un noliegusi sev to laimi PRIECĀTIES, sajust, GAVILĒT! Ak, cik tas ir daudz, to spēt... Spēt sirdī būt bērnam, patiesam, godīgam, atklātam un ļauties priekam! Lūdzu, pajautā sev, kad Tu pēdējo reizi sajuties kā bērnībā? Brīnišķīgi, ja Tu man atbildētu – vakar... vai pirms nedēļas... Bet ja Tev ilgāku laiku jādomā, un saproti, ka gadiem neesi jutusies tik brīva, tad jāsāk meklēt, ražot un atvērt sevī šis prieks!

Kā to darīt? ELEMENTĀRI! :) Muļķīgi! Tas patiesībā ir ļoti vienkārši – ir tikai jāatceras, kas vada cilvēkbērnu – ziņķāre... Kā garšo sniegs vai lāstekas? Kā tas ir ielekt peļķē ar blīkšķi, ka ūdens šļakstās uz visām pusēm un varbūt pat Tev sejā? Kā tas ir skriet pa mežu un kliegt un kā tas ir klusēt un sadzirdēt putnus un pašus kokus, kā tie stāv... Kā tas ir KĻŪDĪTIES un izskatīties muļķīgi, kad svārku mala ieplēsta, jo aizķērusies aiz kāda zara vai uz sejas uzsēdies kāds netīrums no plunkšķa peļķē...

Mmmmm, es Tev vēlu, no sirds, šo sajust... sajust dvēseles gaviles, kad pati sev atļauj BŪT, baudīt, priecāties! Un zini, ka pavasarī to izdarīt ir DAUDZ vieglāk!

Es Tev novēlu, ŠODIEN, ejot pa ielu, saredzi PAVASARI ik mirkli, saredzi to pilošajās lāstekās, kūstošajā sniegā un ieraugi pretimnācēja acīs! Un pasmaidi SAULEI, tā mūs silda arvien vairāk. Šodiena ir gaišāka kā vakardiena, dienas kļūst garākas... KAIFĪGI!

Es ticu, ka lasot šīs rindiņas Tu smaidīji, ja ne sejā, tad noteikti sirdī! Un ja tomēr vēl nē, tad pieej pie spoguļa un uzsmaidi – SEV, jo TU ESI PAVASARIS!

Ar smaidu un Pavasari sirdī,
Daina
Komentāri (2)  |  2013-03-04 17:16  |  Skatīts: 3014x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
dacele - 2013-03-04 17:55
Jauks rakstiņš!
Visu ziemu ejot pastaigāties atkusnī, bridu pa viss dziļākajām peļķēm un darīju to ar baudu. :)))
Šodien nopirkšu burbuļu pūšamo, jo man vēl jo projām patīk pūst burbuļus. :))
Un es tieši tāpat kā tu saku- ziema nesteidzies aiziet. Jo pavasari jau var redzēt, dzirdēt un sajust, bet sniedziņš ir tik skaists ka gribas vēl viņu pabaudīt.
Ir ļoti, ļoti labi.
Jauku un mīlestības pilnu dienu!

anta - 2013-03-05 02:03
Dievinu pavasari!:)) Atšķirībā no visiem gadalaikiem, tas katru dienu nāk ar vairāk gaismu, vairāk saules, vairāk siltuma un vairāk smaržīga gaisa. Pavasaris it kā nāk ar tādu kā tīrības un entuziasma sajūtu, ka, lūk, jāsāk mosties, jāsāk kustēties un darīt!
Kaifs ir tieši tajos brīžos, kad vēl aizejošās ziemas laikā var uzķert pavasara smaržu. Tā nav ne ar ko citu salīdzināma! Tas spirgtums un siltais miers! Novēlu visiem ieelpot pavasari un izjust to spēku, ko tas sniedz!


Atpakaļ