Liekam jaunu bildi iekšā!


sadaļa: LASĪTĀJI RUNĀ
autors: SANDRA OŠLEJA

 Nākamā svētdiena (10.februāris) ir ķīniešu Jaunā gada sākums. Tas, kā likums, vienmēr sakrīt ar jauna Mēness iestāšanos un iekrīt pirmajā Mēness cikla dienā, kas pati par sevi ir paredzēta plānu kalšanai. Varam uzlūkot to kā labu iespēju tiem, kas nepaspēja visu izdarīt kalendārā gada sākumā, kas arī ne vienmēr iekrīt tam labvēlīgā dienā. Tāpēc šis raksts vēlreiz par to, kā labi iesākt gadu, kā veidot savus plānus, lai „iegrieztu notikumus” vajadzīgajā virzienā.

Pirmkārt, protams, mērķu uzstādīšana visam gadam (vai ilgākam periodam). Kā panākt, lai mūsu mērķi realizētos viegli, lai visi mūsu resursi, tai skaitā spēcīgā zemapziņa, pieslēgtos un palīdzētu virzīties uz priekšu? Atkārtošana zināšanu māte, tāpēc īsumā par to, kādam ir jābūt labi uzstādītam mērķim. Labam mērķim jābūt Specifiskam, Izmērāmam, Izaicinošam, Reālam un ar noteiktu Termiņu. Ko tas nozīmē?

Specifisks – tāds, kuru jūs varat izstāstīt pirmajam pretimnācējam un viņam būs skaidrs, ko tieši un kad jūs vēlaties sasniegt. Ļoti konkrēti. Piemēram, nevis „būt bagāta”, bet „ gada laikā pelnīt xx Ls mēnesī”; nevis „notievēt”, bet gan „4 mēnešu laikā atbrīvoties no x kg liekā svara” utt.

Izmērāms – lai jebkurā brīdī jūs varat noteikt, vai virzāties uz savu mērķi, cik tālu esat, kāds ir progress. Ja šķiet, ka mērķi nevarat izmērīt, jo tas ir „netverams”, kā piemēram „iegūt dvēseles mieru”, „būt laimīgai”, tad jums jāpārdomā, kas ir tie faktori, kas nosaka jūsu dvēseles mieru un jau pirmajā punktā jānodefinē konkrētas lietas. Tā, lai tās tomēr var izmērīt.

Izaicinošs – labs mērķis liek jums sevi pārvarēt, augt un attīstīties – kaut mazliet. Sasniedzot šādu mērķi, jūs jūtat gandarījumu, lepnumu par sevi un izjūtat spēju izvirzīt sev arvien augstākus mērķus nākotnei. Ja mērķim trūkst izaicinājuma, tas ir vienkārši darbiņš jūsu darbu sarakstā, kuru dienas beigās var izsvītrot, nekāda izaugsme tur nav bijusi vajadzīga un nav notikusi.

Reāls – izvērtējiet, vai jums ir resursi, pieredze, prasmes izvēlētā mērķa sasniegšanai. Vai varat tādas iegūt. Vai ir, kam lūgt palīdzību. Reālisms ir jāsabalansē ar izaicinājumu. Lai jūs neviens nenovirza no jūsu mērķa, atceraties – tikai jūs pati nosakāt, cik augstam vai lielam jūsu mērķim būt. Parasti mērķa sasniegšanas gaitā cilvēks „aug”, tādējādi sākotnējais mērķis kļūst arvien sasniedzamāks un relatīvi „mazāks”. Lai tas vairo jūsu ticību!

Termiņš – kamēr mērķim nav termiņa, tas ir sapnis. Šādam mērķim mēs automātiski, zemapziņas līmenī, pieliekam birku „kaut kad”. Bet, tiklīdz ir noteikts termiņš, pieslēdzas mūsu zemapziņas resursi un mērķa realizācija tiek uzsākta. Jā, iespējams, sākotnējais termiņš būs mazliet jāpiekoriģē laika gaitā, bet tas vienalga ir daudz labāk, nekā nedarīt neko, jo „kaut kad citreiz, ne tagad”.. Tieši šis faktors – noteikts termiņš – visbiežāk atšķir sasniegtos mērķus no nesasniegtajiem.

Ja esat zaudējis ticību sev dēļ saviem nerealizētajiem sapņiem, apdomājiet, vai tie atbilda šiem nosacījumiem. Ja nē, tad vaina nav vis tajā, ka „sapņot nav jēgas”, „tāpat nekas nepiepildās” utt., vienkārši jums toreiz pietrūka prasmes un zināšanas. Bet tagad jums tādas ir.

Kad visi šie punkti izieti, vēlreiz atgriezieties pie mērķa formulējuma un padomājiet par to, kāpēc jums šis mērķis vajadzīgs, pierakstiet to. Šis Kāpēc dos jums milzīgu papildus motivāciju tajos brīžos, kad neklāsies gludi, kad zaudēsiet drosmi, kad vajadzēs atkal saņemties.

Tikai sākumā šķiet, ka jūs jau tāpat zināt, ko vēlaties sasniegt. Tad nolieciet malā citus darbus un vienkārši uzrakstiet savu mērķi uz papīra, sekojot šiem padomiem. Jūs redzēsiet – tas būs bijis tā vērts! Mums prātā parasti ir aptuvena „bilde” par mērķi, bet šis uzdevums liek to sev pašai definēt daudz konkrētāk. Bieži vien mēs nedarbojamies efektīvi tikai tāpēc, ka nav īstas skaidrības, kas tieši būtu jādara. Pēc šī uzdevuma daudz kas kļūst vienkāršāk.

Protams, tik detalizēti ir vērts pārdomāt svarīgāko mērķi, kaut gan precīzs formulējums palīdz visiem plāniem.

Katra Mēness cikla pirmā diena īpaši piemērota visu darāmo darbu pārdomāšanai, tai skaitā vēlams atsvaidzināt visas pamatlietas – labu pašsajūtu, prieku, laimi, mīlestību, tuvinieku labklājību, mieru, saskaņu un saticību ģimenē. Es parasti katram lunārajam mēnesim uzrakstu sarakstu ar apgalvojumiem, kas visi sākas ar maģiskajiem vārdiem „es esmu…”, „es jūtos…”. Arī tuviniekiem veltītos, piemēram, „es esmu mierīga par …”.

P.S. Kad biju jau šo visu uzrakstījusi, iegāju atkal Pavasara studijas mājas lapā un ieraudzīju te Ineses pirms dažām dienām ielikto rakstu – Misija, bizness vai darbs. Tas arī ir par mērķiem, par sapņiem, tikai mazliet no cita skatu punkta – par uzdrīkstēšanos sapņot, par spēku to piepildījumam. Tāda ir tā enerģija – visi esam saistīti :)!

Kad skaidri zināms, ko vēlos, ir daudz vieglāk spert to pirmo soli. Un pilnīgi piekrītu apgalvojumam, ka vajag sākt darīt ar pirmo soli. Spert to reizēm pat pilnīgā tumsā. Arī man vienmēr ir tā bijis, ka sākumā nav ne jausmas, kā savus mērķus sasniegšu. Eju soli pa solim – no viena pie nākamā. Galvenais – zināt, ko vēlies un sākt darīt.

Lai jūsu mērķi ir skaisti un lai veicas to sasniegšana!
Sandra
Komentāri (1)  |  2013-02-04 19:22  |  Skatīts: 2208x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
amelija - 2013-02-05 22:22
Paldies!
Starp citu, varu padalīties arī ar savu metodi šajā sakarā.
Paņēmu lielu lapu, atvēlēju vietiņu katrai no jomām (manā gadījumā tās bija - darbs, garīgā attīstība, attiecības un mīlestība, atpūta, veselīgs dzīvesveids u.c.) un līmēju attiecīgi katrai jomai iedvesmojošas bildes un sarakstīju pie katras jomas vairākus mērķus, kurus vēlos sasniegt šī gada laikā(gan lielākus, gan mazākus). Un tad apgriezu lapu otrādi un tur atkal pa jomām sarakstīju gan mērķus (šoreiz jau kopā arī ar konkrētiem uzdevumiem), gan arī to, kā vēlos JUSTIES katrā no jomām. Tagad izlasot šo rakstu sapratu, ka vēl nepieciešams pierakstīt konkrētus laikus, termiņus katra uzdevuma veikšanai.
Turu šo "plakātu" mājās pie sienas un cenšos katru dienu tajā ieskatīties.
:)


Atpakaļ