Iedvesma tepat līdzās...


sadaļa: LEKTORI RAKSTA

autors: ILZE GULBE

 Darbojoties ar saviem mīļotajiem īpašumiem (nodarbojos ar īpašumu tirdzniecību), sapratu, ka ļoti būtiskas ir labas un kvalitatīvas fotogrāfijas. Pati galīgi neesmu tehniska, tajā ziņā – īsta blondīne. Visas instrukcijas jebkurai aparatūrai parasti apgūst vīrs vai vecāka meita un tad man izstāsta, kā to lietot. Bet nu visām lietām pienāk dzīvē brīdis, kad kaut kas jāmaina, tas parasti notiek, kad ir pietiekami liela motivācija.

Mana motivācija šajā gadījumā bija patiesa vēlme iemācīties skaisti fotografēt vai vienkāršāk runājot – taisīt smukas bildes. Sešus mēnešus biju knipsējusi īpašumus ar savu aparātu, ne to vienkāršako, bet bez maināmiem objektīviem. Tā nu nobriedu,  ka jāiet foto kursos, jo sapratu, ka ir visādi knifi, lai bildes izdotos tādas smukas. Un vispār gribējas attīstīt un paplest savu radošo personības pusi un foto kursi likās perfekta kombinācija.

Kāpēc es to rakstu?

Kursos esam kādas 6-7 sievietes/meitenes ar dažādu fotografēšanas prasmju līmeni.

Viena no dalībniecēm nāk ar tulku, ne jau svešvalodas, bet zīmju tulku. Jaunā, skaistā meitene, saukšu viņu par Liānu (tas nav viņas īstais vārds), izskatās, ka nav nekāda iesācēja fotografēšanā, jo viņas, caur tulku uzdotie jautājumi, ir ar profesionālisma piegaršu.

Liāna nevar parunāt un neko nedzird. Mēs vienmēr saskatamies un sasmaidamies. Viņa ir ļoti smuka, cirtainiem, rudiem matiem, lielām acīm. Tāpat, uz viņu skatoties, man prātā nenāktu viņas ierobežojumi. Liāna neskatās uz pasniedzēju, viņa skatās tulkam uz lūpām un rokām. Tulks ir viņas ceļš, saikne ar ārpasauli. Viņu nesatrauc mašīnas aiz loga, kas tik skaļi brauc pa Dzirnavu ielas bruģi, suņa kaukšana pagalmā, pulksteņa tikšķēšana auditorijā, citu kursa dalībnieku mobilo telefonu zvani, viņa no tā visa ir pasargāta, pati sev negribot.

Vienu ceturtdienas rītu Liāna bija viena, laikam tulks netika. Viņas skatiens bija pavisam skumjš. Viņa nosēdēja pirmo lekcijas daļu, tad telefonā uzrakstīja ziņu pasniedzējam, parādīja viņam to un aizgāja. Pakrūtē kaut kas sažņaudzās, Liāna uz otru lekcijas daļu nepalika, viņa nevarēja sekot līdzi notiekošajam bez tulka palīdzības. Par laimi nākošās ceturtdienas nodarbībā Liānas acis atkal staroja, jo blakus bija tulks.

Šādi mirkļi atstāj iespaidu un kārtējo reizi atmodina, atmodina no aizmigšanas dzīves un dienas vidū, domājot par savām “tik nopietnajām un svarīgajām” problēmām un lietām. Šādi mirkļi un pieredze ļauj novērtēt nenovērtējamo – spēju dzirdēt, runāt, klausīties mūziku, ūdens čurkstēšanu, bērnu izrunāšanos, mammas argumentus par to, ka jālasa ogas, kā jāaudzina bērni, un tā bez gala. Tā ir Dieva dāvana.

Kursi vēl nav beigušies, nākamajā nedēļā sāksies praktiskie darbi. Domāju, ka Liāna tur spīdēs, jo fotogrāfija ir viņas izteiksmes veids, viņas saruna ar pasauli.

Es noliecu galvu šādu cilvēku priekšā, kas savus ierobežojumus prot pārvērst ieguvumos un pārvar šos, it kā nepārvaramos šķēršļus, dzīvo, attīstās, smaida, bauda un pilnveidojas. Dievs šo bezgala mīļo un skaisto meiteni Liānu ir arī ievedis manā dzīvē, lai es kārtējo reizi uztvertu dzīvi un savas dabas dāvanas – spēju redzēt, dzirdēt, runāt, dziedāt, izteikties, utt. kā nenovērtējamu un bezgalīgu vērtību.

Ir divi veidi kā raudzīties uz pasauli - tā it kā viss jau ir zināms un pazīstams vai arī tā,it kā  viss ir brīnums.

/Alberts Einšteins/

Lai redzam un saskatam brīnumus un atkal un atkal novērtējam to, kas mums dots!

Ar mīlestību pret dzīvi,

Ilze

Komentāri (17)  |  2012-07-14 02:07  |  Skatīts: 4814x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
inese - 2012-07-14 02:23
Ilzīt, paldies! Dziļi uzrunāji!
Stāsts par Liānu ir tik precīzs, tik aizkustinošs, tik ļoti skarošs. Man bija zosāda lasot.

Jā, mēs nenovērtējam to, kas mums tiek dots. Un paldies, ka Tu atgādināji, ka tas taču ir brīnums.
Pasaule un dzīve un mēs visā tajā - tas patiešām ir brīnums.

ilze - 2012-07-14 06:06
Paldies, Inesīt par jaukiem vārdiem.

Pašai ikdienas steigā un iedomātajā svarīgumā aizmirstas tas, cik patiesibā bagāta un laimīga esmu, tad es ņemu talkā humoru. Kad par sevi tā jauki pasmejies, pajoko, atgriežas vieglums un prieks:)

guga - 2012-07-14 06:41
Prieks par jaunam sejam saja lapina.
Stasts lika aizmdomaties...mans cetrgadiigais puika burbuko,runa,jauta un skan bez apstajas...briiziem ausis dzinkst man....bet laikam ir japriecajas un japasakas Dievinam,ka man ir tads deelins. Jaanoverte tas,kas mums ir dots,mums tas liekas passaprotami dzirdet,runat,jautat....Paldies Tev Ilze par rakstinu.

ilze - 2012-07-14 06:55
Paldies, Guga (jauks vārds). Man jau ir tieši tāpat - dažreiz tā gribas nolīst, lai neviens neko neprasa, nerunā, lai varu būt klusumā un nedarīt neko, lai vīrs naktī nekrāc un citas nebeidzamas iegribas:) Bet īstenībā - katru reizi, kad gribu par kaut ko sūdzēties, kaut vai domās, mazliet spļauju Dievam acīs. Lai mums izdodas no pateicības sajūtu uzķert pēc iespējas biežāk!

saulstarins - 2012-07-14 21:41
Raksts, kurā atspoguļotas tik būtiskas vērtības, par kurām cilvēkiem būtu jāaizdomājas vai ik dienu! Paldies!
Un, jā, vairums cilvēku uzskata, ka tas ir tik pašsaprotami, ka viņi var runāt, dzirdēt, redzēt utt. Patiesībā tā ir tik milzīga Dieva dāvana! Un tā ir jānovērtē!
Arī staigāt, spēja pašam paēst un nomazgāties, t.i., būt patstāvīgam - tā arī ir tik milzīga dāvana!
Un vai nav tā, ka vakarā doties gulēt, bet no rīta celties jums tas arī liekas tik pašsaprotami? Arī šis process man jau ir kā dāvana, par kuru priecāties un kuru novērtēt! Kādēļ?
Reiz man dzīvē bija periods, kad vnk fiziski nespēju nogulēt horizontāli, jo citādi smaku nost. Nedēļu no vietas ikviena nakts tika pavadīta sēdus, lolojot cerību, ka vismaz nedaudz izdosies iemigt. Bet, ticiet man, tas bija niespējami. Katra diena, kad tuvojās vakars un apzinājos, ka tiks pavadīta kārtējā negulētā nakts, bija kā milzīgs pārbaudījums.
Ja jūs zinātu, cik laimīga jutos, kad pienāca tas brīdis, kad atkal varu normāli gulēt!
Kopš tās reizes arī miegu un spēju gulēt es uztveru kā milzīgu dāvanu! Tas vairs nav pašsaprotami, ka es varu gulēt - tā ir nenovērtējama dāvana, dabas brīnums! Un tagad es dzīvē novērtēju it visu, kas man dots! Esmu tūkstoškārt pateicīga! :))

irinad - 2012-07-15 03:36
Esi sveicināta, Ilzīt!
Bieži vien ikdienas notikumu burzmā nākas "aizmirst" par to, kas Tev ir, neprātīgi steidzoties dabūt to, kas trūkst.
Īstenībā, viss, kas ir vajadzīgs, jau ir.

Paldies Tev par šo rakstu, Liāna aizkustināja mani līdz sirds dziļumiem...

ilze - 2012-07-15 07:42
Saulstarin, paldies par dalīšanos pierdzē no savas dzīves!

ilze - 2012-07-15 07:46
Paldies, Irina, par atgādinājumu, ka viss, ko tiešām vajag, jau ir:)

illva - 2012-07-16 01:00
Jāāā...iedvesma ir it visur...riņķī...apkārt mums...tik jauki to saskatīt. šodien iepirkos veikalā....un pirms manis rindā iepirkās tantīte....,varētu būt ap 85gadiem...tik vienkārša....vecuma līnijas ir iezīmējušās viņas sejā...augumā...bet visam pāri pamanāma sieviešķība. Tā!!!!...sajūta!!!!...bija TĀDA!!!...it kā viņa nebūtu novecojusi...groziņā.....tādi pat kārumi...kā man....un arī nepieciešamās lietas. Un...kasē meitene....ar tik ļoti uzmanību un pietāti šo tantīti apkalpoja...jo es sapratu,ka viņai bija grūti dzirdēt....bet tas VISS!!!...bija tik skaisti. Patiesu sajūtu mirkli...es šodien saķēru.


Līguce MANA BRĪNIŠĶĀ DIENA :) - 2012-07-16 05:36
Paldies Ilzīt, par brīnišķīgo rakstu un apjausmu... cik laimīga varu būt, redzot, dzirdot, sajūtot...
ikdienā tiešām, par šīm tik ļoti svarīgām lietām aizmirstam, jo liekas tik pašsaprotamas...bet patiesībā tā vienkārši ir Dieva Dāvana un žēlastība!

Lai jaunajā nedeļā, ik katrā pašsaprotamā lietā izdodas ieraudzīt Brīnumu :)

ilze - 2012-07-16 18:48
Illva, jā, tā tiešām ir, ka bieži vien, man noteikti, visvairāk iedvesmo cilvēki apkārt, visvienkāršākajās situācijās. Galvenais ir to zelta mirkli noķert un piefiksēt, tas nu ļļļoti maina fokusu un domu virzību, viss pēķšņi kļūst Dievišķš apkārt:)))

Līguce, paldies Tev liels par dalīšanos! Lai jauka un dzīvelīga nedēļa!!

maara - 2012-07-16 19:57
Paldies, Ilze, par šo rakstiņu! Kārtējo reizi jūtu, kā Dievs man sūta vajadzīgo informāciju vajadzīgajā brīdī.
Pēc kāda man svarīga notikuma, jau kādu mēnesi ņemos ap savu aizskarto ego - domāju: būs tā vai būs šitā... , un kāpēc man vispār kāds kaut ko varēja tā... Un vispār es taču gribu šitā... Smieklīgi!!! Izlasot šo rakstiņu atjēdzos, cik niecīgas ir tās manas problēmas, apkurām "cepos". Ka patiesībā, ja tās man svarīgas, tad atliek tās ņemt un atrisināt (to izdarīt traucē tikai mans ego). Bet ja nevaru saņemt drosmi, tad lai stāv, kamēr aizmirsīsies, vai arī Dievs sūtīs risinājumu...
Jo izlasot rakstiņu, saprotu, ka man ir viss, kas cilvēkam vajadzīgs - redze, dzirde, rokas, kājas utt. Esmu tik laimīgs cilvēks!!! Vienīgais, kam nopietnāk vajadzētu pievērsties - pateicībai, ikdienas - gan rītā un vakarā.
Vēlreiz paldies par rakstiņu, kurš mani tik brīnišķīgi atgrieza realitātē!
Lai mēs visi spētu novērtēt to, kas mums dots... kamēr nav par vēlu...

ilze - 2012-07-16 20:30
Maara, paldies par atklāto dalīšanos savā pieredzē! Tas, ko Tu raksti, ir mums pilnīgi visiem. Es arī ņemos ar to katru dienu tādā vai citādā formā, nestaigāju jau apkārt kā tāda nevainojama saulīte, galīgi nē:)

Galvenais, ko esmu sapratusi priekš sevis, tikt pēc iespejas ātrāk no tā "cepamā stāvokļa" - vienalga KĀDĀ, POZITĪVĀ VEIDĀ. Man vislabāk palīdz humors vai tas, ka paironizēju tā mīļi par sevi - sak, arī laimes lutekļiem uznāk melnie. Vienkārši paskatos uz savu dzīvi no malas un jau paliek labi. Kā saka, miljonāre, kas dzīvo paradīzē. Jo cik tad maksā veselība, draugi, bērni, mājas - nenovērtējami!!!

baibam - 2012-07-16 21:56
Paldies, Ilzīt, par iedvesmojošo rakstiņu!
Mani vakardien pie patiesajām vērtībām skaudri atgrieza draudzenes apciemojums. Viņa pastāstīja, ka tikko bijusi uz drauga bērēm, kurš nosities ar mašīnu- mašīnā bijuši visa ģimene- viņš (jauns cilvēks vecumā ap 30), sieva un 2 bērni. Pats un vecākais 6 gadīgais bērns uz vietas beigti, jaunākajam 1,5 gadus vecam nelielas traumas, sieva smagā stāvoklī un šokā slimnīcā, pat vēl nezina, ka viņas mīļie apglabāti.
Piedodiet, ka pavēstīju tik skumīgas lietas, bet tas dažkārt ir kā "wake up call"- atmodina mūs, (īpaši, ja kas tāds notiek tuvu radu vai draugu lokā( kad pārāk sākam iespringt uz ikdienas sīkumiem un saskatīt problēmas, kur to nav.
Novērtēsim savus mīļos, apskausim bērnus, sirsnīgi sabučosim vīru, pateiksimies saviem vecākiem, izjutīsim prieku , mīlestību jau par to vien (un tas ir daudz), ka dzīvojam un elpojam, spējam just un sajust, atkāsim brīnumu katrā it kā visparastākajā dzīves mirklī, jo jebkurš no tiem var būt pēdējais!

ilzeanna - 2012-07-16 23:35
Labdien, meitenes!
Ilzes aprakstītajā gadījumā, manuprāt, jebkurai nodarbības dalībniecei bija lieliska iespēja daļēji aizstāt tulku, uzrakstot svarīgāko uz papīra, lai meitene varētu izlasīt. Jautājumus pasniedzējai arī varētu iesniegt rakstiski. Ir taču jauki dāvāt mīlestību!

ilze - 2012-07-17 01:06
Baibam, paldies par dalīšanos! Man diemžēl nedēlu atpakaļ bija ļoti līdzīga, ārkārtīgi skumja pieredze, kad no dzīves pašā ziedā, kad nāve liekas neiespējama, traģiski aizgāja bojā vecākās meitas Annijas klases biedrs - 17 gadu vecumā:) Meita tad arī pimro reizi mūžā bija bērēs.
Pēc dažam dienām nomira vīra krustmāte - gaišs cilvēks 80 gadu vecumā. Tā mūsu ģimene nedēļas laikā 2 reizes apmeklēja bēres.

Atškirība ir nesalīdzināma, kad aiziet jauns cilvēks - nu ļoti grūti, faktiski neiespējami pieņemt. Saproti, ka tas var arī notikt arī ar Tavu bērnu, ar jebkuru no mums.
Kad aiziet gaišs cilvēks, bet mūža norietā, tad sirdī ir tāds miers un gaišums, ka cilvēks savu dzīvi tā skaisti nodzīvojis.
Nu jā Baibam, mums te tāda skumja domu apmaiņa sanāca. Bet arī tā ir daļa no dzīves.
Lai netrūkst mīlestības, gaišuma un šī mirkļa izjūtas.

ilze - 2012-07-17 01:15
Sveika, Ilzeanna!
Paldies par komentāru. Iespējams, ka varējām kaut ko darīt lietas labā. Brīdī, kad situācija risinās ātri, pat īsti nesaproti, kas notiek, pēc tam tikai konstatē, kad cilvēks jau prom. Ir par ko padomāt.


Atpakaļ