Par lietām, kas nepāriet


sadaļa: LEKTORI RAKSTA

autors: LAILA PORIETE

Kādā filozofijas lekcijā profesors paņēma tukšu burku un piepildīja to ar golfa bumbiņām. Un jautāja studentiem, vai burka ir pilna.

Viņi piekrītoši pamāja, ka esot.

Tad profesors paņēma oļus un iebēra tos burkā... Oļi ieripinājās spraugās starp golfa bumbām. Un viņš atkal jautāja studentiem, vai burka ir pilna. Studenti piekrita.

Tad profesors paņēma kasti ar smiltīm un iebēra tās burkā. Protams, smiltis piepildīja visas spraugas. Un viņš jautāja, vai visi piekrīt, ka burka ir pilna. Uz ko studenti atbildēja ar vienbalsīgu „JĀ".

Tad profesors paņēma ūdens pudeli, atvēra to un ielēja pilnajā burkā. Ūdens iesūcās smiltīs. Studenti sāka smieties.

„Un tagad!", teica profesors, „es gribu, lai jūs atzītu, ka šī burka atspoguļo visu jūsu dzīvi".

Golfa bumbas ir svarīgākās lietas tajā - bērni, veselība, vecāki, draugi, hobiji. Tās ir lietas, kas vienmēr paliek un jūsu dzīve ir piepildīta. Oļi ir pārējās lietas, kas svarīgas jūsu dzīvē - darbs, māja, mašīna. Smiltis ir visas pārējās mazās lietiņas, kas piepilda jūsu ikdienu. Padomājiet!! Ja jūs vispirms piepildiet burku ar smiltīm, neatliek vairs vietas nedz oļiem, nedz golfa bumbām. Tieši tāpat notiek, ja jūs tērējat pārāk daudz laika niekiem. Jūs tā arī nepiepildīsiet dzīvi ar jums patiesi svarīgām lietām. Pievērsiet uzmanību lietām, kas ir vissvarīgākās jūsu laimei. Rotaļājieties ar bērniem! Aiciniet vecākus vakariņās vai uz kino! Dodieties makšķerēt! Nosviniet vēlreiz 18 gadu jubileju!

Jums vienmēr atradīsies cits laiks, lai iztīrītu māju un nomazgātu traukus.   Parūpējieties par golfa bumbām vispirms ! Viss pārējais ir tikai smiltis!

Šo stāstu izvēlējos kā ievadu savām pārdomām un manam vakardienas ierakstam laimes dienasgrāmatā. Kārtējo un jau kuro reizi pārliecinājos, ka manu dzīvi laimīgu dara tik tiešām „golfa bumbas".

Sestdien manai krustmātei svinējām dzimšanas dienu. Mājās. Ar savējiem. Ar gardum gardiem ēdieniem un pašas gaviļnieces ceptu fantastiski gardu torti. Un dziedājām. Un pļāpājām. Un bijām kopā. Vakar vakarā, kad atgriezos mājās un to pārdomāju, man bira asaras. Prieka asaras. Tik ļoti piepildītas bija šīs dienas. Ar prieku. Ar laimi. Ar mīlestību. Ar sirds siltumu. Skaisti, nodomāju. Un ja man būtu ļauts šīs dienas piedzīvot otrreiz, es būtu rīkojusies tieši tāpat.

...bet...  

Ne jau vienmēr viegli mums padodas šie piepildītie mirkļi vai mēs paši liedzam sev to piedzīvot. Arī šoreiz man bija tā, ka pirms došanās ciemos, uz kādu mirkli piezagās šaubas, bažas (vai smiltis! - ievada kontekstā), kā tad būs ar mājas sakārtošanu, drēbju gludināšanu un daudzi citi mazāki un lielāki „smilšu graudi".

Tagad esmu priecīga un laimīga, ka izvēlējos „golfa bumbas". Ka izvēlējos būt kopā ar sev mīļiem un tuviem cilvēkiem. Un pašai par pārsteigumu, svētdienas vakarā atgriežoties mājās, paguvu gan māju sakārtot, gan vakariņas sagatavot. Bet drēbes izgludināt piecēlos agrāk no rīta.

Un te nu atkal es atgriežos pie tā, ka viss ir mūsu izvēle. Ja piepildām savu dienu ar smiltīm, tad golfa bumbām tiešām vairs nav vietas. Ja sagrupējam lietas pa plauktiņiem un izvēlamies vispirms svarīgāko, tad pārsteidzošā kārtā atrodas vieta arī mazāk svarīgām, bet pilnīgi noteikti vajadzīgām lietām. Un tad šķiet, ka dzīve ir līdzsvarā. Man tā patīk. Tā es jūtos labi. Bet kā tas izdodas Tev?      

Komentāri (16)  |  2011-11-08 01:52  |  Skatīts: 4970x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
Kristīne* - 2011-11-08 02:51
Godīgi pateikšu, man neizdevās sakārtot savu dzīvi prioritātrā secībā, es tās smiltis turēju svarīgākas par golfa bumbām. Varbūt tāpēc tagad ir jāiziet caur sāpīgu vienantni un tādu kā līdzšinējo mērķu sabrukumu, lai viss nostātos pareizā secībā. Bet toreiz es biju pārliecināta par savu pareizību.

Ilva* - 2011-11-08 05:48
Brīnišķīgs filosofisks salīdzinājums:)

Kristīne * - 2011-11-08 06:34
Bez "golfa bumbām" mēs neesam nekas. Viss pārējais ir otršķirīgs. To der atcerēties katram.
Paldies, par labo rakstu :)

Baiba* - 2011-11-08 16:42
Raksts nāk tieši laikā! Vēl vakar domāju, vai šodien pucēt māju, vai braukt ciemos pie draudzenes (tālu, ārā auksts, mājas darbi paliks nedarīti). Nu, protams, ka es braukšu! Paldies, Lailiņ! Interesanti, ka šo līdzību par golfa bumbām biju dzirdējusi ne reizi vien, bet prātā bija palicis tikai pats stāsts, bet ne beigas - izskaidrojums. Nez, varbūt man toreiz nebija aktuāli, vai nebija "galvā vietas" atziņai. Ziniet, ir arī tāds labs teiciens- pilnā traukā neko neieliesi (ar domu, ka papriekšu jāiztukšo mūsu galvas, lai esam gatavi uzņemt /pieņemt jaunu informāciju).

Maija* - 2011-11-08 18:22
Ak, cik skaudri nācās pārliecināties par šo atziņu uz savas ādas un tagad kožu pirkstos,ka nemācēju ikdienā, dzīvojot ar otru cilvēku, atšķirt smiltis no golfa bumbām. Un cik spilgti pašlaik to redzu, ka nemazgāta grīda paliek otršķirīga un nesagādā sirdsapziņas pārmetumus, ja gūsti piepildījumu un prieku no citām lietām. Un tagad tā sāp sirds,ka aiz šīm smiltīm neredzēju savu cilvēku, ka biju nemiera pilna par šiem sīkumiem, bet otrs ilgojās manas uzmanības, ieklausīšanās....... un kas pats trakākais, to vairs nevar labot un vērst par labu.......

Laila* - 2011-11-08 18:35
Paldies, meitenes, jums arī!
Jā, tā jau arī tas ir, ka viss atnāk pie mums (vai mēs to sadzirdam) laikā, kad esam tam gatavas (vai gatavi - zinu, ka šo mājas lapu lasa arī vīrieši, kas protams, ārkārtīgi priecē).
Līdzīgi kā raksta Kristīne, arī mana agrākā dzīve balstījās vairāk uz "smiltīm", bet, paldies Dievam, pienāk mirklis un dzīve tevi saved kopā ar tādiem cilvēkiem vai notikumiem tavā dzīvē, kas ļauj uz pasauli raudzīties pavisam citām acīm. Cilvēciskās attiecības, mīlestība, draudzība - tās ir lietas, kas patiešām ir svarīgas.
Līdzīgi ir attiecībās ar bērniem. Bērnam augot ir mirkļi, kad liekas, nu kaut ātrāk viņš būtu liels un mazāk rūpes prasītu no mums vai tā viņa patiesā beznosacījumu mīlestība šķiet uzbāzīga. Arī man tā bija. Bet viss mainījās, kad sāku to baudīt, patiesi no sirds baudīt. Ar sajūtu, ka nekas jau nekad netgriezīsies, ne mirkļi, ne stundas, ne minūtes. Tu savam bērnam esi vajadzīgs tieši tagad, šajā brīdī, nevis pēc tam, kad būs izdarīti daudzi "bet". Un tad tu burtiski esi kaifā no tā, cik ļoti esi vajadzīgs savam bērnam, tu spēj par to priecāties. Un tagad, kad manam bērnam ir jau skaistie "15", viņš pats "griež to nabas saiti pušu". Un tas atkal ir skaisti. Pilnīgi savādāk, ar pilnīgi citām sajūtām, bet es mācos būt līdzās, mācos to baudīt un būt noderīga brīžos, kad tas patiešām viņam ir nepieciešams.
Baiba, sveicini savu draudzeni un lai skaista un piepildīta jūsu tikšanās!

Laila* - 2011-11-08 18:44
Maija, Tu vari vērst visu par labu! Jau tas, ka esi to sapratusi, ir ārkārtīgi svarīgi, jo iespējams, šī pieredze bija Tev nepieciešama, lai nākotnē Tu rīkotos savādāk. Atceries par "golfa bumbām"!

Maija* - 2011-11-08 19:11
Paldies, Laila! Man tikai jātiek ārā no šī nožēlas un skumju stāvokļa, jo, kā esmu pēdējā laikā atskārtusi, saprast ir viens, bet īstenot to dzīvē jau nākošais solis. Bet es pagaidām netieku pāri uz to otro līmeni un tā ir ar daudzām atziņām. Varbūt kāds zina, kā sevi izsist no šī sastingušā skumju stāvokļa un pāriet nākošajā fāzē, kad atziņas vairs nesagādā sarūgtinājumu par to, cik daudz kļūdu pieļāvu? Laimes dienasgrāmata tiek rakstīta, iedvesmojoša literatūra tiek lasīta, bet kā palieku divatā ar savām domām, tā no sirdsmiera ne vēsts un visu laiku nāk raudiens par pazaudēto cilvēku... Ego, patmīlība, aizskarta pašcieņa?! Bet kā to visu pieveikt?

AgneseP.* - 2011-11-08 20:53
Jā, šī spēja likt svaru kausos "golfa bumbiņas" un smiltis, manuprāt ir svarīga, lai attiecībās mēs kopā justos labi. Kaut kā pavisam nesen esmu pieķērusi sevi pie tā, ka cenšos "nosvērt" savas izvēles. Esmu sapratusi, ka negludināta veļa, vai katru otro dienu neizmazgāta grīda patiesībā ir lieta, ar kuru jātiek galā man jeb mana problēma. Ne tajā ziņā, ka man neviens nepalīdz, bet sajūtu ziņā, ka visam jābūt kārtīgam un tīram. Es mācos neraizēties par nekad nebeidzamajiem mājas darbiem, tā vietā izvēloties kopā pavadītas brīvdienas, kopa pavadītu laiku. Pat, ja jau trešo nedēļu pēc kārtas esmu brīvdienās nolēmusi berzt māju... Un tas nav viegli. Priekš manīm tas nav viegli, bet ieguvums ir daudz, daudz, daudz lielāks.
Paldies, Lailiņ, par rakstu!

AgneseP.* - 2011-11-08 21:21
Maija, tā nav aģitācija:), bet man personīgi ļoti, ļoti palīdz Ineses semināri. Lai arī pa lielam, jūtos labi un laimīgi, arī man uznāk mirkļi, kad zūd spēja uz visu skatīties ar mīlestību un domāt labi un pozitīvi. Ir ikdiena, rutīna, lietas, kuras Tu vēlies darīt, bet nepietiek līdz galam drosmes, tumšais, drēgnais laiks.. un vēl, un vēl.. un skumjas, un nedrošība, raizes un nemiers ir klāt... kopā ar lielo jautājumu - kā tikt no tā visa laukā, kā samierināties ar sirdsmiera atplūdiem, kā saglabāt iekšējo mieru, net tik mierīgos dzīves posmos.
Un šie ir brīži, kad fiziski jūtu nepieciešamību satikt Inesi, dzirdēt viņas nomierinošo un liego balsi, redzēt mierīgo un rāmo smaidu, klausīties vienkāršajās, bet mums tik maz zināmajās gudrībās. Ne vienmēr šī iespēja ir pa rokai... bet līdz tam, atgādinu sev un atgādinu, - "Viss pāriet un paiet, mīlulīt. Arī šīs sajūtas paies, šīs skumjas atkāpsies, šī grūtsirdība pazudīs.
Maija, atceries trīs maģiskos vārdiņus - lūdz, tici un saņem.
Pavisam grūtos brīžos, kad šķiet nav spēka, neko negribu, mana mantra ir - Dievs palīdzi man, kamēr tu man palīdzēsi! Un es noticu, ka viņš man palīdzēs, un viss beigu beigās ir labi:)
Sūtu Tev, Maija mīlestību un siltus apskāvienus! Nešausti sevi un nenožēlo neko! Tās bija Tavas izvēles! Un atceries, ka tajā brīdī Tu darīji pašu labāko ko varēji darīt. Tu taču apzināti nevēlējies nevienu sāpināt. Tā bija Tava tā brīža labākā izvēle, kurai pateicoties Tu varī šodien izdarīt jau citas izvēles!!!


Maija * - 2011-11-08 22:18
Ui, Agnese, paldies par Taviem siltajiem vārdiem. Mani apskāvieni Tev un pateicos Radītājam, ka manā ceļā ir dota Pavasarastudija un šādi līdzcilvēki, kas palīdz saskatīt gaismu tuneļa galā. Jautājumu šobrīd ir vairāk nekā atbilžu jeb drīzāk jāsaka, ka atbildes es gūstu, lūdzot Dievam, bet nespēju tās vēl pieņemt. Nespēju pieņemt,ka Dievam ir licies,ka šis variants man ir vislabākais. Turklāt ir ļoti grūti apzināties,ka šo šķiršanos arī esmu zemapziņā ietekmējusi un izvēlējusies pati. Ja jau pati, kālāb šobrīd tā sāp sirds par zaudējumu?!

Taču gribu pastāstīt gadījumu, kā saņēmu atbildi uz savām lūgšanām. Kādā rītā, kad bēdu nasta šķita vairs neizturama un jutos pavisam sabrukusi, braucu tramvajā uz darbu un pēkšņi pie manis pienāk sieviete un izsaka man komplimentu par to,ka labi izskatos. Un tas no viņas skanēja tik patiesi un sirsnīgi, ka man acīs sariesās asaras, jo pati tam neticēju, kur nu vēl tajā rītā! Iespējams šī sieviete apjuka no manas reakcijas, iespējams apjauta manu dvēseles stāvokli un izkāpjot teica man tos maģiskos vārdus, ko es uzskatu,ka Dievs runāja ar mani caur viņu: "Mīlestību jums, jūs esat tās vērta!" (Krieviski tas skan precīzāk, bet nedomāju, ka varēšu to gramatiski pareizi uzrakstīt) Pēc tam man ilgi vajadzēja domāt par to, ka Dievs tomēr ir ar mani un dzird visu, ko es viņam lūdzu, viņš man palīdz. Un es taču lūdzu palīdzi man iemācīties sevi mīlēt, uz ko viņš man tieši norādīja,ka "ja es Tevi mīlu, kāpēc Tu pati to nedari, Tu taču esi tā vērta!".

Tāds lūk brīnums ar mani notika, ko es savā ziņā uzskatu par lūzuma punktu, jo līdz šiem vārdiem man bija iestājusies pilnīga tumsa un iekšējs sabrukums, es nespēju rast motivāciju, lai turpinātu .....
Tagad es ticu, ka Viņš mūs dzird un nekad nepamet novārtā, bet vienmēr palīdz un sargā!

Taču atgriežoties pie raksta tēmas, nebeidzamie mājasdarbi tiešām ir mūsu pašu problēma, kas otram iespējams nemaz netraucē un tikai mums pašām jānošķir,kas ir golfa bumbas un kas smiltis. Ar ko gribam piepildīt savas dzīves ar mīlestību un kopā būšanas mirkļiem vai šķietami sakārtotu vidi ap sevi.

Elīza* - 2011-11-08 22:28
AgneseP. - paldies par maģiskajiem vārdiem :)

Mairita* - 2011-11-09 01:20
Arī padaloties:
es tāpat kā Baiba šo stāstu biju dzirdējusi, bet tā pamatdoma arī man bija aizmirsusies, pareizāk sakot nebija aizķērusies, taču tagad man ar kaut kā ļoti, ļoti šīs pārdomas nāk īstajā laikā :))
Un Maijas stāsts par sievieti tramvajā mani atkal pamudināja atcerēties vienu manu atgadījumu, kad arī kāds Augstāks ar mani kontaktējās caur svešu nejauši sastaptu cilvēku. Iepriekšējā ziemā biju pieslimusi un man vajadzēja doties uz kārtējām veselības pārbaudēm. Tā nu sēdēju galīgi sabijusies un sašļukusi, nu galīgi nekāda poliklīnikas uzgaidāmajā telpā , kad pie manis pienāca sanitārīte (mīļa, sirma, vecāka gada gājuma tamte) un mani tā sirsnīgi pamatīgi apskāva, sapurinot un uzmundrinot, lai neesot tik bēdīga un ka viss taču būšot labi. Un tik tiešām viss bija labi! :) Tad ,kad nākošajā reizē pateicībā viņai sniedzu primulu podiņu, viņa atkal trāpīja tieši desmitniekā izsakot vēlējumu ātrāk atrast otro pusīti, jo darbs nu nekādā gadījumā nedrīkst būt svarīgāks par ģimeni un tuvajiem cilvēkiem. Un kad viņa man to teica, viņai pat nebija nekādu šaubu, ka vēl esmu viena. Viņa vienk. to zināja. :)))

Inga* - 2011-11-16 19:34
Jā, iemācīties izvērtēt svarīgāko! Smags un atbildīgs darbs! Es netieku ar vienkāršu lietu galā - ar elementāru aizvainojumu! Ak, dievs, cik man vēl jāmācās!!! Kur rast spēku, ja ik reiz tevi izsit no līdzsvara:) Es nespēju tikt galā ar to, ka tu sirdi un dvēseli atdot cilvēkam, esi bijis kopā skumjos un priecīgos, kā arī traģiskos brīžos! Tu atstāj savus darbus pēdējos, bet steidz palīgā! Un, kas beigās, tam cilvēkam citi ir svarīgāki par tevi. Tu paliec otrā plānā! Kā tikt galā> Nezinu! Mācos, bet nesanāk!

Inese* - 2011-11-17 04:23
Šādos brīžos der atcerēties likumu "kā tu izturies pret sevi- tā Visums pret tevi". Tātad - ja sevi noliec pēdējā vietā, ja visu sevi atdod, ja atstāj savus darbus, bet steidz palīgā, tad.....beigu beigās citi ( un tas cilvēks tai skaitā) arī ierindo sevi un visu citu pirms Tevis.

Ja sevi cienam - mūs cienīs.
Ja sevi mīlam- mūs mīlēs.
Ja ne - tad arī citi ne.

Inga* - 2011-11-17 06:51
Paldies, Inesīt! Es pat vairākas reizes lasīju, lai beidzot saprastu! Zelta vārdi! Ir jāsapurinās un galvu augšā! Es strādāšu ar sevi! Esmu jau šo to izmēģinājusi, tāpēc esmu biežs viesis šajā mājjas lapa:)


Atpakaļ