Ceļš pie sevis caur jogu


LASĪTĀJI RUNĀ

 Mani sauc Tija, es esmu jogas skolotāja un es vēlos šajā Mīlestības piepildītajā Ineses lapā pastāstīt Tev par to, ko šeit kopīgi meklējam – iespējas un veidus kā kļūt un kā būt laimīgam. Šajos meklējumos jau miljoniem cilvēku visā pasaulē palīdzējusi joga. Joga kā sevis dziedināšanas un emocionālās, fiziskās un enerģētiskās sakārtošanās instruments. Joga kā iespēja pa īstam satikties pašam ar sevi un kļūt laimīgam. Joga, kāda tā reāli izmantojama dzīvei šodien.

 

Dažkārt un joprojām mūsu dienās cilvēki, kas ļoti vēlas un pat jau uzsāk jogas praksi, sākumā tomēr norūpējušies jautā, vai joga nav reliģija, jeb „smadzeņu skalošana” :) Tā nav ne viens, ne otrs. Joga ir absolūti vieds, brīnišķīgs, jebkuram cilvēkam pieejams instruments ceļā pie sevis.

 

Uzsākot jogas praksi, lielākā daļa cilvēku iesākumā jogas tehnikas apgūst un dara vienkārši mehāniski un ļoti drīz pamana pirmās izmaiņas savā dzīvē – nepamatoti labu garastāvokli, stabilāku emocionālo stāvokli, spēka pieplūdumu, labāku miegu un ķermeņa, jo īpaši muguras sāpju (ja tādas ir) un sasprindzinājuma mazināšanos. Un tādu kā neizskaidrojamu labsajūtu, kuras noslēpums rodams dažādos laimes hormonos un neiromediatoros, kuri jogas prakses laikā un pēc tam izdalās cilvēka asinīs un smadzenēs. Tālākās pieredzes, ko katram cilvēkam atnesīs jogas prakse, nav ar prātu izskaitļojamas, bet tās nāk. Tās ir ļoti dažādas. Tās tiek aprakstītas gan senajos rakstos, gan mūsdienu jogas literatūrā un zinātniskajos pētījumos par jogu. Un tās ir tik skaistas. Vēlos Tev pastāstīt par kādu no tām.

 

Praktizējot jogu, pie cilvēka jau drīz, vai ar laiku, atnāk kāda pavisam jauna apziņa pašam par sevi. Tas notiek regulāri un apzināti praktizējot ķermeņa jogas tehnikas – dažādas elpošanas prakses, pozu veidošanu un pacietīgu to izturēšanu, meditāciju un vēl citas dažādas tehnikas, ko mums piedāvā joga. Tās visas ir veidotas tā, lai cilvēks dziedinātu sevi emocionāli un fiziski un lai enerģētiski attīrītos un atvērtos. Saprotams, šī apziņa, par kuru vēlos šoreiz Tev pastāstīt, var piemeklēt cilvēku arī jebkuros citos apstākļos. :)


Jogas prakses laikā cilvēks apzināti izmaina un pats sāk vadīt savu elpošanas procesu, ar iekšēju uzmanību apzinās un vēro kā noturot sevi kādā pozā viegli vibrē, stiepjas vai pakustas viņa ķermenis, tajā pat laikā viņš apzinās un vēro arī savu domu plūsmu un emocijas, kas uzrodas un nodarbības laikā dažkārt vēlas viņu ņemt savā varā, gluži tāpat kā ikdienā :) Un tad, kad jogotājs tam visam vienkārši ļaujas un ļauj notikt, kad tam visam nepretojas, bet pieņem un „elpo cauri” un pats iekšēji paliek atslābināts, mierīgs vērotājs, dažreiz ļoti spontāni, vai arī pamazām, atnāk atklāsme jeb apziņa, ka ES, mana patiesā būtība, ir kaut kas viņpus tā visa! Kaut kas, kas to visu vēro! Vēro savu ķermeni, domas un emocijas. Tas vērotājs – tas esmu tas patiesais ES un tas nav ne mans ķermenis, ne domas, emocijas!

 

Kad šī atklāsme līdz sirds dziļumam pārņem cilvēku, dzīve būtiski sāk mainīties, varbūt pat, ka kādam tā sākas no jauna. Apziņa par sevi kā Dvēseli, kura mājo šīs dzīves fiziskajā mājā – ķermenī, kurā norisinās arī prāta un emociju procesi, ir absolūti laimi izraisoša un atbrīvojoša. ES esmu Dvēsele, kura šeit, atbilstoši savam Dvēseles vecumam un izvēlētajam ceļam, iziet savu zemes pieredzi, lai augtu, attīstītos un jebkurā dzīves situācijā mācītos Mīlestību, kura dod, piedod, saprot, nepieprasa...

 

Jaunā apziņa ļauj dzīvi pieņemt visās tās izpausmēs tādu, kāda tā patiesībā ir, neveidojot pret to savu attieksmi. Kamēr prāts cītīgi turas pie agrākās pieredzes, kuru gribas pieņemt kā vienīgo pareizo, dzīve pati bieži mums parāda, ka realitāte ir pavisam savādāka nekā mēs to esam iekrāsojuši savā prātā un emocijās. Realitāte ir vienkārši tāda, kāda tā ir un caur Dvēseles apziņu to ir iespējams pieņemt un tai ļauties bez pretestības.

 

Šī, jogas prakses laikā iegūtā pieredze ļauj pilnībā atraisīties apziņai, ka mans ceļš varbūt ir pavisam citādāks kā tas, ko reiz ar prātu biju sev izgudrojis. Paļaušanās uz Dvēseles izvēlēto ceļu palīdz atbrīvoties no tā, ko zemes dzīvē raksturojam kā ciešanas. Iemīlot savas Dvēseles ceļu, mēs piedzīvojam to, ko sauc par atbrīvošanos, jeb atpestīšanu. Tas ir tik skaisti kā tas notiek, kad izmantojot šo instrumentu – jogu, cilvēks pats spēj sevi atbrīvot, satiekoties ar sevi kā dievišķu būtni. Jo Dvēsele taču ir Dieva daļiņa, kas mājo mūsos kā cilvēkā, katrā mūsu šūniņā. Tās apziņa ir nesalīdzināmi smalkāka par to, ko zemē vēlas mūsu EGO un prāts. Mēs visi esam Dvēseles, dievišķas būtnes.

 

Šī apziņa ļauj atteikties no daudz kā, ko it kā ļoti esam gribējuši, bet kas nu nekādi nav sanācis, jeb vienmēr gājis kā pret sienu. Dziļā sirds izjūtā top skaidrs, ka Dvēsele šajā dzīvē to nav paredzējusi iziet kā savu pieredzi un tā vietā mūs gaida kas pavisam cits. Un ļoti bieži kas tāds, kas mūs padarīs absolūti laimīgus, tikai mēs to vēl nezinām, jo turamies pie EGO vēlmēm, jeb pie tā, ko esam dzīves gaitā iemācījušies vai kaut kur noskatījuši kā vēlamu vai pareizu, vai tādu kas „visiem ir un man arī tā jābūt”.

 

Dažkārt šajā ceļā noder atziņa, ka Dvēseles atšķiras pēc sava iemiesojuma vecuma, jeb senuma un daudz kas no notikumiem, ko paredzēts iziet jaunākām Dvēselēm, kādai vecākai vairs nav vajadzīgs – tas viss iziets, apgūts un padarīts jau iepriekš. Mūsu dzīves fiziskajā plānā ļoti atšķiras. Tas, kas tās visas vieno, ir Mīlestība. Atbrīvojoties no ilūzijām, cilvēks caur jogu burtiski tiek „uzsēdināts” uz sava ceļa un, klausoties savā sirdsbalsī, viņam atveras iespēja pašam dziedināt savu dzīvi un dzīvot laimē un labsajūtā. :)

 

Jo ir atnākusi ļoti dziļa izjūta – lai kas notiktu zemes dzīvē, sev vienmēr būšu es, jeb man vienmēr būs mana Dvēsele, kura mani ļoti, ļoti mīl. Un man šajā dzīvē nav svarīgāka uzdevuma kā tikpat ļoti mīlēt viņu – savu Dvēseli – Dievu - sevi. Un palīdzēt Dvēselei realizēt viņas izvēlēto ceļu. Visiem, kas pazīst dievišķu mīlestību, šī sajūta ir silti pazīstama. Mums katram ir iespēja to atklāt. Un joga ir brīnišķīgs instruments tajā, ko mēs varam darīt katrs ar sevi, lai satiktos ar savu Dvēseli.

 

Sevis kā Dvēseles apzināšanās nav saistīta ar atteikšanos no zemes dzīves, ja vien tas nav bijis Dvēseles plānos. Patiesi iemīlot un pieņemot sevi, savu Dvēseli, cilvēks pa īstam spēj mīlēt un saskatīt arī otrā cilvēkā dievišķu būtni un cienīt viņa izvēlēto ceļu. Esot Mīlestībā, ir iespējams baudīt, priecāties un būt laimīgam par visu, ko piedzīvojam tieši šeit, šodien, tieši šajā dzīvē!

 

Mīlestība atraisa mīlestību. Mīlestība un piedošana ir vienīgais dziedinošais spēks uz zemes. Joga ir viens no ceļiem uz Mīlestību. :)

Komentāri (44)  |  2011-09-16 19:38  |  Skatīts: 11752x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
Inga* - 2011-10-22 18:43
Paldies par atbildēm.
Tā kā ir ļoti daudz dažādi garīgu prakšu, arī jogu nosaukumi neskaitāmi, tad būtībā tas vienojošais ir tas, ka cilvēks "lien iekšā" sevī un mēģina sevi sakārtot, vai ne?! Es tā palasīju dažādus forumus un secināju, ka pa dažādiem ceļiem, dažādām mantrām, dažādos veidos var nonākt vienā un tajā pašā stāvoklī, pareizi? Izsacītajiem vārdiem, pozām, vingrinājumiem nav tik lielas nozīmes, kā pats fakts, ka cilvēks tic, ka caur to tiks dziedināts, sakārtots utml.? Pašiedvesma. Ticība.

Tija* - 2011-10-23 03:48
Ingu, katrs, kurš praktizē jogu, pastāstīs ko citu. Viens teiks – man beidzot ir enerģija, otrs teiks – es beidzot naktīs varu labi gulēt, trešais teiks - esmu kļuvis priecīgāks, nākošais sacīs – es vairs tik ātri neapvainojos un, ja noķeru sevī šīs jūtas, tad daudz ātrāk piedodu. Un vēl, vēl un vēl.... No fizioloģijas, psiholoģijas līdz pat enerģētikai.

Manuprāt, pats nozīmīgākais jogā ir atgriešanās pie sevis. Kā vakar iesācēju kursa noslēgumā teica kāda brīnišķīga sieviete – es atkal jūtos kā bērnībā. Bērni parasti vēl ir ļoti dziļā kontaktā ar sevi, ar savu Dvēseli. Atgriežoties pie sevis, cilvēks atveras bezgalīgai Mīlestībai. Un Mīlestība ir jebkuras dziedināšanas „noslēpums” :)

Tas, kādas tehnikas katrs izvēlas, protams, paliek mūsu katra paša ziņā. Jogas prakses ietvaros tās ir ļoti daudz un dažādas.



Tija* - 2011-10-23 04:15
Vēl par pašiedvesmu un ticību. Protams, ka domai ir neapšaubāmi liels spēks. Gan radošs, gan virzošs, gan transformējošs spēks.

Jogas praksē liels uzsvars tiek pievērsts tam, ka mēs veltam uzmanību tam, kas šajā mirklī notiek - visos plānos. Tiek trenēta "šeit un tagad", klātbūtnes sajūta. Taču, kā rāda prakse un pētījumi - arī tie cilvēki, kas neko nezina vai nevēlas zināt par jogas iedarbību, to praktizējot sāk just visas pārmaiņas ko jogas atnes.

Arī citējot kādu brīnišķīgu jogotāju - kad tu sāc praktizēt jogu, pārmaiņas notiks, vai tu to gribi vai negribi :) Tas ir ļoti trāpīgi teikts :)

Inga* - 2011-10-28 00:21
Tija, es vēl ko gribēju vaicāt.
Paldies tiešām par atbildēm. Es tā vēlreiz pārlasīju to rakstu, ko iepriekš jau iekopēju jums.
Pamanīju, lūk, šo:
Par Kundalini Ķīnā sauc Či, Japānā Ki, Indijā par Prānu, Rietumos - Svētais Gars.
Taču cik man zināms, Svētais Gars ir arī kristīgās Baznīcas elements. Kā to var savietot ar jogu vai citām garīgām praksēm?
Esmu redzējusi un dzirdējusi, ka mūsdienu Baznīcā, tajās saucamajās harizmātiskajās Baznīcās, kuras pat par sektām dažkārt sauc, arī tiešām ir vērojamas šādas izpausmes - cilvēki krīt, smejas, raud... Kā jums šķiet, tas ir viens un tas pats?


Karinčiks* - 2011-10-28 01:51
Mīļš,silts paldies Tija par ļoti jauko rakstu ....
Lai Jums veicas...

Anonīms* - 2011-11-01 00:13
Ingai:

Parunāsim par prānu un kundalīni. Šajā jautājumā bieži ir neskaidrības. Manās zināšanās un praksē skaidrību reiz palīdzēja ienest viens no maniem skolotājiem Sukadev V. Bretz, kurš ir izveidojis un vada Yoga Vidya ašramu tīklu Vācijā un jogas centru tīklu visā pasaulē.

Prāna ir tā pati enerģija, ko citās enerģētiskajās praksēs dēvē par kī, cī vai čī enerģiju. Prāna kā smalkā plāna matērija, kā enerģija īpaši daudz ir sastopama tīrā gaisā (skābeklī), dzīvā ūdenī, zemē, īpaši daudz – saules staros, svaigos dārzeņos, patiesībā – it visur. Prāna ir tā, kas nodrošina jebkuru kustību – vēju, viļņus, elektrību, asinsriti, domas utt. Saskaņā ar jogas mācību, cilvēka smalkajā ķermenī prāna gaismas veidā plūst pa enerģētiskajiem kanāliem un uzkrājas čakrās. Jo īpaši daudz tā mājo mūsu „enerģijas ģeneratorā” – saule pinuma čakrā. Praktizējot dažādas elpošanas tehnikas un citas jogas tehnikas, tiek tīrīti enerģētiskie kanāli, prāna plūst un tiek uzņemta pastiprināti, kā arī – tā tiek uzkrāta. Cilvēks, kurā ir daudz prānas, ir starojošs, enerģijas pilns.

Kundalīni enerģija, savukārt, ir tā, ko mēdz dēvēt par Visuma enerģiju. Enerģētiski tās mājvieta cilvēka smalkajā plānā ir saistīta ar apakšējo čakru, ar asteskaulu. Tur tā jau ir un parasti „snauž” neatmodinātā veidā. Tas, ko Jūs un literatūra apraksta kā nekontrolētas ķermeņa kustības un skaņas, mēdz būt pavadošas parādības kundalīni atmošanās laikā. Taču tās patiesi nav primārās, un tās var arī nebūt.

Pati nozīmīgākā kundalīni atmošanās pazīme ir spēcīga apziņas un ES transformācija, apziņas paplašināšanās, EGO transcendēšanās, milzīga svētlaime, visa vienotības un dievišķā apziņa. Kundalīni atmošanās ir saistīta ar bezgalīgu dievišķas Mīlestības plūsmas atraisīšanos cilvēkā, kas absolūti izmaina un transformē viņa pasaules skatījumu. Šo apziņas transformēšanos, atbrīvošanos jeb apgaismību var pavadīt karstuma viļņi mugurkaulā, tirpšana, durstīšanas sajūta ķermenī, bet arī tās šai procesā ir sekundāras un var nebūt.

Redzot šo procesu no malas, fiziskās izpausmes var šķist svarīgākās, jo izskatās „dīvaini”, lai gan patieša nozīme šai brīdī ir garīgajai transformācijai, kas ir ārkārtīgi spēcīga un nepārprotama.

Cilvēks, kurš it kā piedzīvo enerģijas pieplūdumu jogas prakses laikā, ir iztīrījis savus enerģētiskos kanālus un viņā spēcīgi cirkulē prāna. Taču, ja šis cilvēks paliek izteikti EGO centrēts, kundalīni atmošanās un pacelšanās nav notikusi, jo to vienmēr pavada milzīga, visaptveroša Mīlestības plūsma. Dzīves izmaiņās tā būs saistīta ar vēlmi mīlēt, dot, kalpot, piedot, izprast, saredzēt cēloņseku likumības, redzēt dzīvi tās garīgajā aspektā, izpratni par notiekošos smalkajā plānā. Iespējams, ka cilvēkā atmostas neizpaustas mākslinieciskas spējas, parādās spēja saskatīt auras un dziedināt ar savu klātbūtni.

Nenoliedzami, kundalīni klātbūtne arī fiziskajā plānā izraisa spēcīgu vispārējās enerģijas pieplūdumu.

Ir vēl kāds labs salīdzinājums par prānu un kundalīni. Ja iedomājamies atoma attēlu – kundalīni ir atoma kolols, bet prāna ir tā, kas riņķo ap kodolu – elektroni, kas nodrošina jebkuru kustību.

Es nepratīšu Jums atbildēt par baznīcu un Svēto Garu, man šajā jautājumā trūkst zināšanu un es pati neesmu saistīta ne ar vienu no daudzajām pasaules reliģiskajām kustībām. Bet es pieļauju, ka cilvēki, kas saplūsmi ar dievišķo piedzīvo kādas reliģijas ietvaros, izjūt tieši to pašu, ko jogā sauc par kundalīni atmošanos.

Tāpat arī mākslinieki, mūziķi, kas rada dievišķu mūziku, būtībā dara to pieslēdzoties smalkajam, dievišķajam plānam, jeb – ar atmodušos kundalīni :)




Tija* - 2011-11-01 00:15
Tā biju es, kas raksta kā Anonīms :) Tija :)

Tija* - 2011-11-01 00:15
Karinčik, lai veicas arī Jums :) Mīļš paldies :)

Baiba* - 2011-11-21 16:17
Tija, man viens jautājums- vai drīkst taisīt galvas stāju un apgrieztās pozas, ja ir tīklenes distrofija (pīsums tīklenē, bet ir salāzerots)?

Tija* - 2011-11-25 22:34

Baibu, es nezinu – kā ir ar salāzerotu distrofiju... varbūt Tev visdrošāko atbildi sniegs Tavs acu ārsts? Es cilvēkiem dažādu nopietnu slimību vai problēmu gadījumā iesaku ārstam parādīt pozu bildes un uzklausīt ārsta padomu.

Ir droši, ka visas apgrieztās pozas, arī suņa poza, – pildot tās tik, cik katram ķermenis ļauj tās veikt, ļoti labvēlīgi ietekmē visu, kas ir mūsu galvā, tai skaitā spēcina acu muskulatūru un uzlabo redzi.

Un ir tikpat droši, ka, veicot apgrieztās pozas, ir jābūt dziļā kontaktā ar sevi un, protams, ļoti sevi jāmīl tās pildot. Ja cilvēks, kurš nekad nav veicis galvas uzspiedienu sagatavojošās pozas, pēkšņi nostāsies uz galvas, iznākums var būt fatāls, tai skaitā – tīklenes plīsums.

Jogā katrai pozai, arī visām apgrieztajām, ir dažādi sagatavojošie, atvieglotie varianti un modifikācijas, kuras katrs var pielāgot savam ķermenim un varēšanai. Tā, lai joga ir dziednieciska :)



Tija* - 2011-11-25 22:41
Vēl Baibai -

es iedomājos, ka gadījumā, ja ārsts saka, ka acs apgriezto pozu spiedienu vairs neiztur, Tu droši varētu praktizēt galvas atspiedienu no četrrāpus stāvokļa un galvas masēšanu gar grīdu, veicot to neilgu laiku.

Šī pavisam vienkāršā tehnika ļoti labi palīdz atslābt un saregulēties galvas dziedzeriem, smadzenēm un arī acu spiedienam un acu/deguna/ausu iekšējiem procesiem.

Baiba* - 2011-11-25 23:19
Paldies par atbildi. Manā gadījumā svarīgi ir uzlabot asinsapgādi galvas un līdz ar to arī redzes asinsvadiem, ārsts ieteica medikamentus -gerimax, koenzīmu 10 utml, tiesa, tie ir vairāk kā vitamīni, tomēr domāju, ka vislabāk asinsriti ir uzlabot ar vingrošanu. Mēģināšu atvieglotās pozas!

Tija* - 2011-11-25 23:22
Jā, Baibu, vingrošana jau mums dod ilglaicīgu rezultātu un nekļūstam atkarīgi no medikamentiem.

Es domāju, ka pilnīgi droši var mesties četrrāpus un visādi to galviņu gar grīdu darbināt - gan ļauties statiskam uzspiedienam, gan pamasēt. Un kā jau viemēr - jāvadās pēc sajūtām, lai kaut kas nenotiek pret sevi.

Jogas praksē viss ir tāpat kā dzīvē :)

xxx* - 2011-11-25 23:28
Redzei noteikti var palīdzēt Beits. Viņam ir vingrojumu sistēma acīm un arī asinsapgādei galvai.
http://svoiglaza.narod.ru/lessons/lessons.html
Norbekovs ir paņēmis daudzus elementus no Beitsa un citiem un apvienojis vienā sistēmā.

Baiba* - 2011-11-25 23:43
Paldies, xxx, tūlīt apskatīšos to Beitu. Jā, Norbekovu arī cienu.

I* - 2012-02-03 21:27
Labdien! Gribētu uzzināt, vai mājās vingrojot pēc grāmatas jogas vingrojumus iesācējiem, iegūšu kādu rezultātu, varbūt no tā nav nekādas jēgas, varbūt darot kaut ko ne tā var nodarīt sev pāri. Es dzīvoju patālu no iespējas piedalīties prof. nodarbībās. Vakar nopirku grāmatu Liza Lārka Marks Ansari "Joga mājās". Šorīt cītīgi apm. stundu vingroju, protams, ka arī iesācēju vingrojumi bija man par grūtu. Bet pēc tam sajūta ir lieliska, gribas lidot. Gribētos turpināt.

Tija* - 2012-02-04 06:18
Atbildot uz I* jautājumu:

Jogošana vienatnē arī nes labas atklāsmes un pieredzi. Jebkuras kustības nāk mums par labu! Un, ja Tu pati saki, ka pēc tam lido - tas taču ir brīnišķīgi :)

Papildus, varbūt, ja nemaz nekas šai jomā nav darīts, sākumā ir vērts pameklēt kādu skolotāju, kas pamāca elpošanas tehnikas, jo tieši ELPA jogā ir kā vārti uz zemapziņu, uz smalko plānu, uz dievišķā apzināšanos un piedzīvošanu.

Poza (āsana) bez elpas un apzināšanās klātbūtnes īsti "nedarbosies".

Ir vēl kāda lieta, ko ir neiespējami pieredzēt jogā vienatnē - tas ir grupas spēks, grupas enerģētika un grupas "attiecības", caur kurām iepējams ļoti augt, kā arī transformēt EGO un apzināties sevi pavisam nebijušās dimensijās.

Bet, protams, ka jogot var arī viens :) To dara arī cilvēki, kas apmeklē grupas.



I* - 2012-02-04 16:28
Paldies, Tija! Es ļoti ceru, ka kādu reizīti varēšu piedalīties jogas nodarbībās ar ĪSTU SKOLOTĀJU. Jo vairāk kaut ko lasu par jogu, jo vairāk man tā sāk iepatikties! Piekrītu, ka to darīt grupā ir daudz labāk. Es pat spēju iedomāties kāda šajā vietā ir enerģētika, jo man šķiet, ka visi, kas nodarbojas ar jogu ir uz viena pozitīva viļņa! Lai silta diena!

inese - 2012-04-12 01:21
Tijai ir pašai sava mājas lapa:

www.tija-yoga.1s.lv

Apsveicam un viesojamies :)



Lapa | [1] 2 |

Atpakaļ