Skrastiņš, Kroders, latvieši - lepnums


 Man pagāja laiks, līdz esmu gatava ar Tevi par to parunāt.

Pagājušā nedēļa man pagāja zem Kārļa Skrastiņa zvaigznes un es tiešām ārkārtīgi emocionāli pieslēdzos šim notikumam. Varbūt tādēļ, ka mūsu ģimenē sports ir ļoti tuvs. Varbūt tādēļ, ka mans vīrs tam bija tik ļoti tuvu. Varbūt tādēļ, ka vēl arvien ir grūti domāt par Visuma likumiem, kad ir ļoti sāpīgi. Varbūt tādēļ, ka tieši pirms šīs nelaimes biju izlasījusi Zilos putnus un tik skaidri sapratu dvēseļu tikšanās un atvadīšanās kārtību. Varbūt tādēļ....ka viņš bija tik īpašs, ko tā īsti izjutu tieši tad, kad viņš jau bija aizgājis.

Un tas ir tieši tas, par ko ar Tevi šodien gribēju parunāt. Es noskatījos LNT televīzijā filmu par Skrastiņu. Tā video filma bija samiksēta no fragmentiem par un ap Kārli. Tik emocionāla. Tik skaista. Tik jūtīga. Tik īpaša. Atceros reiz tāda bija par Žoltoku. Kur citi hokejisti par viņu stāsta, kur žurnālisti un treneri atceras cik viņš bijis īpašs. Un tajā brīdī es domāju – diez kāpēc šādu filmu nevarēja uztaisīt pirms tam? Kāpēc tieši tad, kad ir tik bēdīgi, tā ir jāskatās.

Kāpēc šobrīd nevar uztaisīt filmas par Laviņu, par Irbi vai kādu citu hokejistu, vai cita sporta veida sportistu. Kādēļ nevar, lai skatītājam būtu iespēja priecāties par to, kas ir un nevis bēdāties par to, kā vairs nav un kas paliks tikai mūsu atmiņās. 

Un vakar šo savu sajūtu stāstu jaunajam lektoru kursam, kur viena dalībniece saka – klau, bet paskat kādu pasākumu tikko kā uztaisīja Oļģertam Kroderam par godu. Un šodien es no rīta tiešām noskatījos šī apbrīnojamā režisora 90. dzimšanas dienai veltīto pasākumu un esmu laimīga un piepildīta ar pateicības sajūtu, ka paspējām to laikā. Ka šoreiz tas ir ar galvenā varoņa piedalīšanos, komentāriem, enerģētiku, īpašo smaidu un klātbūtni.

Es esmu lepna un laimīga par mūsu – latviešu sasniegumiem gan Latvijā, gan pasaulē. Par izcilībām. Par skaistiem mūžiem. Par fantastiskiem sniegumiem un fantastiskiem darba augļiem.

Un....esmu laimīga, ka varam pavadīt Kārli Skrastiņu tieši tik īpaši kāds viņš bija.

Un esmu laimīga, ka varam sveikt Oļģertu Kroderu reizē ar brāļiem Kokariem, kas svinēja savu 90.dzimšanas dienu vasarā un vēl daudziem izciliem latviešiem.

Un tas, ko ļoti gribētos novēlēt – lai pēc iespējas vairāk mēs varētu skatīties raidījumus, filmas un pārraides par cilvēkiem, kuri šobrīd ir, dara savu darbu un dzīvo savu dzīvi. Lai varam skatīties to priecīgi, nevis raudot. Lai varam skatīties un piedalīties tad, kad viss notiek, nevis, kad beidzās.

Un īstenībā....tas jau ir arī par mūsu dzīvēm. Lai paspējam labos vārdus sev zināmajiem cilvēkiem pateikt tad, kad viņi ir mums blakus, lai nebūtu žēl, ka kaut ko šai dzīvē nepaspējām.

Lai ir laiks samīļot, paslavēt, pateikt „paldies”, uztaisīt filmas un raidījumus, pasākumus un svinības. Lai ar lepnumu un laimes sajūtu varam apzināties cik bagāti esam.

Ar mīlestību, Inese

Komentāri (11)  |  2011-09-12 20:53  |  Skatīts: 3513x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
Agnese...* - 2011-09-12 23:08
Cik ļoti tas viss man sasaucas ar šā mirkļa baudīšanu, visa, kas mums dots novērtēšanu tieši šobrīd, šeit un tagad...
Paldies, Inesīt!

Nora* - 2011-09-12 23:22
Piekrītu Inesītei - būtu jauki, ja varētu vairāk noskatīties raidījumus, filmas par cilvēkiem, kurās viņi paši var piedalīties un ar savu klātbūtni priecēt skatītājus,klausītājus:)

Solvita* - 2011-09-12 23:45
Raidījums par mūslaiku iedvesmotiem veiksmes stāstiem ir....

LATVIJA VAR!

http://www.latvijavar.lv/

Brīnišķīgs raidījums par mūslaiku cilvēkiem, kas apzinās savu aicinājumu un novērtēti savā nozarē..Veiksmes stāsti..

zumZum* - 2011-09-13 04:09
Es laikam liidz galam veel neesmu gatava par to runat.... veel tas viss tiek paarcilaats praataa veel un veel un veeel....

Baiba* - 2011-09-13 18:41
Veiksmes stāsti arī http://nekrize.lv/sadala/pozitivie-stasti/ :)

Anita* - 2011-09-13 21:27
Paldies Inese par šo rakstu, jo īpaši par Kārli Skrastiņu. Neesmu īpaša sporta fanātiķe, kaut gan zinu pietiekami daudz :). Cik ļoti lielas skumjas pārdzīvoju tieši par šo cilvēku, arī par viņa ģimeni. Jo, pat nepazīstot Kārli personīgi, tikai publiskā telpā - mēdiji - man viņš likās tik Cilvēcīgs, vīrišķīgi skaists gan ārēji, gan iekšēji. Ļoti skumji!

linda* - 2011-09-13 23:00
Patiesībā jau ir daudz dažādu filmu un rakstu par ievērojamām personībām. Vienīgi laikam daudzas no tām nespējam tā īsti novērtēt vai arī ievērot, kamēr ir pats cilvēks. Jo liekas, ka vēl jau būs un būs dažāda informācija par šo cilvēku. Bet, kad pienāk brīdis un šī cilvēka vairs nav, sevišķi ja viņš aiziet mužībā ātrāk, nekā mēs domājam, ka vajadzētu, tad tikai tā pa īstam spējam novērtēt to, ko šis cilvēks ir paveicis un sasniedzis..

Inese* - 2011-09-14 05:58
Jā - dzīvē ar bieži gadās, ka kaut ko novērtējam tikai tad, kad tā vairs nav.

zumZum* - 2011-09-14 06:26
Riit buus pagaajusi nedeelja un man iekshaa joprojaam ir neizsakaami skumja, ljoti skumja sajuuta.
Kad cilveeks ir dziivs, tad jau mums biezhi liekas, ka vinjsh/a dziivos muuzhiiigi.... nekas jau nenotiks, veel paspees to un to kopaa izdariit, bet mees tacu neziaam, kas buus riit, mees nezinaam, kas var notikt peec stundas.....
Esmu izlasiijusi Zilos putnus un veel skumiigaak paliek. Katram mums ir radnieciiga dveesele un ja mees beidzot vinju satiekam, kapeec nevareetu palikt kopaa? Kapeec atkal jaashkjiras? Paarnjem sajuuta, kaada jeega tad gaidiit, ja riit tas viss var buut zudis un atkal man jaadomaa kaada maaciiba no taa guustama.?!Jo vairaak aizdomaajas par visu to un par Visuma likumiem, jo briizhiem saapiigaak un negodiigaak tas viss liekas....
Domas zibens aatrumaa skrien cauri galvai... un var piekrist vien taviem vaardiem Inesiit - Varbūt tādēļ....ka viņš bija tik īpašs, ko tā īsti izjutu tieši tad, kad viņš jau bija aizgājis..... - varbuut taapeec tagad ir tik saapiigi un iekshaa ir emocionaals tukshums....
Vinji noteikti ar Zani veel satiksies...vinjai buus delisnjh un mums jauns Karlis Skrastnjsh, kad iedomaajos taa, tad nedaudz vieglaak paliek :)


Inese* - 2011-09-14 19:41
ak, zumZum! Man savukārt Zilie putni pateica priekšā kāpēc mums šad tad neļauj būt visu dzīvi kopā ar savu pāra dvēseli. Izrādās (un zinu, ka tā ir) , ka dzīvojot mīlestībā ar savu īsto un vienīgo, dzīvot ir daudz vieglāk, bet tad, kad dzīvojam bez viņa, tad mūsu dvēsele caur savām mācībām daudz ātrāk un vairāk aug. Mēs paliekam stiprāki, rūdamies un spējam iziet situācijas bez citu (bez viņa) atbalsta.

un....Tu tik skaisti uzrakstīji par Zani un Kārli. Mīļi.

zumZum* - 2011-09-15 06:13
Es itkaa to arii sapratu, kad izlasiju to burvigo gramatinju, bet prats kaut kaa laikam visaa tajaa trakumaa negrib to pienjemt un saprast, sirsninja jau sapro.sirsninja jau saprot, ka taas dveesles, kuras ir kopa jau vairaakas dziivees taas jau nekad taa iisti neshkjiras, vinjas vnm ir kopaa, tikai vairs varbuut ne fiziski. Un gribas jau pateikt Zanei, ka vinjai tagad vienai jaaidziivo tas kas noticis, ka Karlis jau ta isti nekur nav aizgajis... vinjsh paliek tepat.. pie vinjas.. starp mums.... bet protams saapees jau to negribas saprast, kad saap, tad ir jaaljauj lai izsaap.....
Domaaju, ka beerninjsh vinjai paliidzees, it iipashi ja buus puika :)
Viss buus labi :)



Atpakaļ