Piemēri savu rītdienu!


sadaļa: CITU AUTORU RAKSTI
autors: ALEKSANDRS MANTESS

 Atveru acis. Ir plkst. seši trīsdesmit no rīta. Šodien man ir svarīga diena – pirmizrāde manis sarakstītajam scenārijam! Es ar prieku izlecu no gultas, noskaloju muti vēsā ūdenī, iztīru zobus un jau degu nepacietībā ātrāk to redzēt – mana darba iemiesojumu dzīvē! Kāds? Kāds tas būs? Vai gluži tāds pats, kādu to iztēlojos? Vai arī režisors būs to atveidojis man pavisam neatpazīstamu pats pēc sava prāta?

Iespējams, šādi varētu izskatīties kāda jauna scenārista pirmais rīta tvīts, taču šoreiz nebiju to domājis tā. Šādu noskaņu caurvītam būtu jāsākas rītam priekš katra, neatkarīgi no amata, vai vispār bez tā.

Kā zināms, sākoties jaunai dienai, mēs katrs jau esam uzrakstījuši scenāriju priekš tās. Cits apzināti, cits ne tik, bet kāds vispār nesapratīs, par ko šobrīd ir runa. Un kā ir ar Tevi? Vai Tu radi savas rītdienas apzināti? Veido tām skices, izjūti un piemēri? Vai ļauj notikt tām nejauši, kā pagadās, aizbildinoties ar ierastu standarta frāzi – rītdiena pienāks pati par sevi, neatkarīgi no manas gribas. Ja tā, tad Tu mazu liet tomēr maldies. Nē, visdrīzāk ne tajā, ka rītdiena pēkšņi nepienāks, bet gan runājot par gribu.

Jo raugi, ja esi restorānā pasūtījusi, piemēram, bifšteku ar sīpoliem, taču pēcāk par to aizmirsusi, saņemot pasūtījumu, bet vairs nevēloties to ēst, ar to savu agrāk izteikto gribu neatcel, kā arī nabaga noslaktētajam lopiņam dzīves dvašu atpakaļ neiepūt. Diemžēl... Savu gribu tiki izteikusi apdomāti vai ne tik, bet Tava sliktā atmiņa un nekonkrētā garšas izjūta vairs nevar kalpot par attaisnojumu. Pat ja ēst atsacīsies, jāmaksā vien par visu kādam būs.

Par atbildību un sapratni mēs reiz jau runājām, tāpēc par to šoreiz vairs ne. Tagad es vēlos vērst Tavu uzmanību uz tīkamākām un praktiskākām lietām, proti – šūdināšanu, tapināšanu un pielaikošanu. Lietām un darbībām, ar kurām visdrīzāk savā dzīvē jau esi saskārusies. Tāpēc pārcilā savā atmiņu un sajūtu pūra lādē kādu piemēru iz dzīves kā Tu esi nonākusi no idejas līdz mugurā velkamai kleitai, blūzei, vai kostīmam. Nē, nē – ne piemeklētiem no piedāvājumiem „kaut kam līdzīgam” veikalu plauktos, bet pašas izlolotiem un prasmīga šuvēja darinātiem, kur katra detaļa un nianse varbūt bijusi vairākkārtīgi apsvērta un pārdomāta, bet drāna īpaši atlasīta.

Pieredzes noteikti ir bijušas dažādas. Kādai neziņa un uztraukums, pilnīgi uzticoties šuvēja prasmei, kādai citai atmiņā nāk vairākkārtīga piemērīšana un pielabošana radošā darba procesā. Kādai neaprakstāms prieks, bet kādai citai, iespējams, sāpīga vilšanās.

Lai kā arī būtu, šis piemērs vistiešākajā mērā atspoguļo mūsu rītdienas radīšanas procesu – katra dzīves vissvarīgāko radošo izpausmi! Rezultāts vienmēr ir mūsu sapratnes un darbības summa.

Kāda tad sapratne būtu nepieciešama rītdienas šūdināšanā? Visu pirms jau apziņa, ka katra rītdiena, gluži kā jauna kleita, tiek darināta tieši Tev kā īpašai un vienreizējai karalienei, tāpēc Tavas tiesības ir justies tajā fantastiski un eleganti, neatkarīgi no gaisotnes kādai tā top. Lai tās būtu kāzas vai bēres – visas pieredzes mūsu Dvēselei ir svētīgas, taču ja kādā no sava Dvēseles ceļojuma dienām jūtamies kā ne savā ādā, gluži kā nepiemērotā tērpā, tas liecina par to, ka esam izturējušies nevīžīgi pielaikojot topošās drānas pirms svinīgās Rītdienas!

Rītdiena top šodien – atceries šo, lūdzu, vienmēr, tāpēc nekad nepabeidz šodienu ar nesakārtotām domām un neizdzīvotām sajūtām! Šāds haoss kā likums pārnesīsies uz nākamo dienu! Nemēri savu vīru pēc cepures, pat ja zini, ka viņš to ir nēsājis pēdējos 40 gadus, iegalvojot pati sev un citiem, kāds viņš ir PATIESĪBĀ! Citu patiesība par viņiem ir vien mūsu tā brīža interpretācija par patiesību, kura, gluži tāpat kā Tavs vīrs, katram rādās savādāka. Šūdini viņam šovakar pat jaunu galvas rotu un dāvini to brīvi un nepiespiesti savos sapņos. Bet rītdien Tu saņemsi patiesu pateicību par to vien, ka esi atļāvusies redzēt viņu citādu, kā pati priekš sevis varbūt tiki veidojusi neapzināti visus šos gadus.

Ja pēc garajām svētku brīvdienām Tev top smagi jau padomājot vien par došanos uz darbu, tātad Tu tikko esi bijusi pie sava virtuālā drēbnieka un ļāvusi atkal pašūdināt sev jaunu draņķa apģērba gabalu, kurā jutīsies štruntīgi. Nešaubies – tieši tā tas arī būs! Nākamā gada sākums Tevi Tavā darba vietā atplestām rokām sagaidīs burvīgus „spāņu zābakus” un „Elizabetes korseti” pasniegt gatavs!

„Uzvelc” sev tādu nodarbi, kas patiešām Tev sagādātu radošu prieku dien’ dienā! Sajūti un piemēri jau šovakar pat to! Ja brīnums vēl nenotiksies rītdien pat, Tava patreizējā darba vide jau spers soli pretī Tavai labpatikai un, var izrādīties, to manīt nemaz vairs negribēsies. Starp citu – tas ir svarīgs rādītājs, ka esi apzinātā radošuma grožus pārņēmusi savās rokās! Ja nevis cenšamies bēgt no sliktām lietām pie labām, bet no labām dodamies pie jaunām labām – rītdienas piemērīšanas prasmi esam apguvuši ar novērtējumu teicami un Rītdiena kā dzīves svarīgākā diena droši var ietērpties gaidītā un svinīgi krāšņā Šodienā! To Jums arī novēlu piedzīvot visos Jaunajos Gados!

Priekā! :)

Aleksandrs Mantess


10. janvārī no plkst. 18:00-21:00 Pavasara studijā notiks kārtējais Aleksandra Mantesa seminārs. Šoreiz tā tēma - "PIEMĒRI SAVU RĪTDIENU!"

  • Kad un kāpēc rītdiena „spiež”?
  • Ko darīt kad jāsmaida, bet smaidīt negribas nemaz?
  • Kā piemērīt un sajust savu ideālo nodarbi, attiecības, rītdienu un kam to visu uzticēt „pašūdināt”?

Iepriekšējās nodarbībās - "Sieviete vīrieša aizvējā" un „Sievišķais un vīrišķais - kopīgais un atšķirīgais, jeb - kādā valodā runāt ar vīrieti, lai vīrietis sadzirdētu un ieklausītos” - esam runājuši gana daudz, ko, protams, turpināsim arī šoreiz – nu kā gan bez tā, taču nu ir pienācis vispiemērotākais brīdis ķerties pie praktiskākām lietām!

Tas, vai Tava rītdiena turpmāk derēs „kā uzlieta”, būs atkarīgs no Tavas apzinātās izvēles to pielaikot.

Pieteikšanās: pavasarastudija@gmail.com vai pa tālruni 29100714 (Santa)
Dalības maksa: EUR 22,77 / Ls 16,00

Komentāri (2)  |  2014-01-03 01:08  |  Skatīts: 2101x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
illva - 2014-01-03 08:54
Ak!!!!...tik forši Tu pateici....par tām kleitām un darināšanu...man patīk))

jannat - 2014-01-04 01:24
Superiigs raksts, Aleksandr! pat dazus citaatus sev izrakstiiju, lai paarlasiitu un sev atgaadinaatu, jo gadas veel piecelties no riitiem drankiigaa garstaavoklii - ka liekas, shii diena nekas sevisks - tomeer labi, ka to apzinos un Tavs raksts veel vairaak sakaartoja manii paareju uz labaaku uztveri....
Es aizdomaajos - ka saada burtiska pieredze - dienas izdziivosana un lieliska sagatavosanaas jaunai - ir izteikta uz Jaungadu - es patiesi iztiiru maaju Vecgadaa, saposhos pati, viss apkaart ir sviniigs un jauks .. un 1. janvaarii no riita ir tik laba sajuuta sevii, sakaartotajaa videe un arii diena aiziet labi.
Shaadi es gribeetu piedziivot arii ikdienaa, ne tikai uz sveetkiem - katru dienu vest, cik labi var un sakaartot sevi uz naakosho dienu :)
Ir taa, ka paaraak koncentreets ir uz sveetkiem un aizmirsts, ka katra jauna diena ir sveetki, iespeeja, piedzimsana... lai to atceramies Jaungadaa un esam pashi savas riitdienas dizaineri un radiitaaji :)


Atpakaļ